Как начина ни на хранене по време на бременност влияе на развиващото се бебе?
Бременността е чудесен повод за една жена да подобри хранителните си навици. Не само за нея самата, но и за новия човек, който създава.
От пържени кисели краставички до сладолед в полунощ, жените изпитват необичаен апетит за храна по време на бременност. Можем да виним както екстремните хормонални промени, които настъпват в тялото, но и липсата на баланс между хранителни вещества, които то получава. Така че дори и да не сте харесвали чипс никога, но сега намирате себе си пред рафта-галерия с такива продукти в магазина- не се учудвайте, не сте единствена! Но тук е важно да подчертаем, че тялото жадува такива храни, когато има нужда от бърза и високо-калорична енергия. Вероятно, в следствие на незадоволените увеличени нужди за достатъчно протеини, мазнини и въглехидрати, както и витамини и минерали, които една бременност изисква. Но това е друга тема, която ще засегнем в отделна статия.
Нека сега видим как нездравословните храни (и тук визирам пакетирани храни богати на наситени мазнини, захар и сол) влияят на развиващото се бебе.
4 изненадващи начина, по които нездравословната храна влияе на бебето
Има очевидни причини, поради които трябва да се спрем на бадеми вместо на вафличка с бадеми. Нездравословната храна не осигурява хранителните вещества, необходими за поддържането на правилния растеж и развитие на тялото на вашето бебе, включително неговия мозък, кости, имунна система и органи. Но освен, че липсват ключовите хранителни вещества, с които бихте могли да храните бебето, нездравословната храна може да има и дългосрочни ефекти, много след изчезването на петното от двойно шоколадовия шейк от блузата. Въпреки, че повечето проучвания в сферата са направени върху гризачи (а хората сме много по-комплексни!), те дават тема за размисъл. Ето какво показват последните проучвания около това как храната влияе на развиващото се бебе.
- В проучване с гризачи от 2017 г., публикувано в Frontiers in Endocrinology, учените проследяват връзката между диетата на майката и теглото на бебето, и връзката с храната и мозъчното му развитие. Оказва се, че гризачите, които ядат нездравословна храна по време на бременност, раждат бебета с по-голямо тегло, които развиват силно предпочитание за мазнини веднага след отбиването. Учените проследяват как балансираното хранене по време на детството влияе на такъв тип „придобито“ предпочитание за мазно и показват, че в действителност този глад за мазни храни намалява. Въпреки това, малките, според проучването, проявяват слабост към такъв тип храни дори и в зряла възраст.
- Повишен риск от алергии: редовният прием на храни с високо съдържание на захар може да предизвика хаос не само върху вашата сърдечно-съдова система, но може да има и неблагоприятно влияние и за бебето. Проучване на Европейското респираторно списание установи, че жените, които консумират редовно „свободни захари“ по време на бременността - т.е. храни с добавена захар, независимо дали са под формата на захароза, царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза, мед или плодови сокове - имат 38% завишен риск от алергии при детето им, когато то е на възраст между 7 и 9 години. Майките също са забелязали зашеметяващо 101% увеличение на риска от алергична астма при децата си, следвайки не здравословния начин на живот. Изненадващо, консумацията на захари от децата в ранна детска възраст не е повлияла на резултатите.
- Повишен риск от сърдечни заболявания Сякаш се нуждаем от повече основателни причини, за да стигнем до здравословен индекс на телесна маса преди забременяване: Изследване на Cell Reports установи, че бременни плъхове, които ядат диета с високо съдържание на мазнини и високо съдържание на захар, страдащи от наднормено тегло преди бременността, могат да предадат генетични аномалии на три бъдещи поколения. Какво може да означава това? Повишаване на риска от сърдечни заболявания и диабет тип 2.
- Повишен риск от пристрастяване към нездравословна храна В проучване, публикувано в The FASEB Journal, бременните плъхове, които консумират нездравословна храна, всъщност програмират своите потомци да бъдат пристрастени към диета с високо съдържание на мазнини и захар, докато бъдат отбити. Защо? Изглежда, че тези вкусни лакомства правят нормалната система за възнаграждение на мозъка по-малко сензитивна. Това води до неумението да изпитат ситост и задоволство при хранене, което от своя страна може да предизвика преяждане.
- Какво да закусваш, когато си бременна Освен негативните ефекти върху бебето, твърде много нездравословна храна също може да направи бременността по-трудна, отколкото трябва да бъде. Неправилното хранене може да увеличи риска от няколко симптоми, свързани с бременността, като умора, киселини, стрии и гестационен диабет. В идеалния случай бременните жени биха намалили приема на силно преработени храни с бяло брашно, захар и изкуствени добавки. Трансмазнините, като хидрогенирани или частично хидрогенирани масла, са особено вредни по време на бременност, както и продукти с високо съдържание на наситени мазнини.
Хайде сега малко по-позитивно!
Добрата новина? Обратната страна също е вярна: Правилното хранене може да улесни бременността и да осигури на бебето добро здраве, от укрепване на развитието на тъканите и мозъка до изграждане на кости и имунна система. Но ако желанието за мазнини, сладко или сол е неустоимо, тогава не се борете с него - просто намерете подходящите алтернативи, за да го задоволите. Фокусирането единствено върху това, което трябва да избягвате, може бързо да доведе до чувство на лишения- а и промяната на навици става чрез заместването им с по-здравословни, не с тяхната елиминация.
Ето няколко алтернативи на нездравословни храни, които да захранват вашите желания:
Ако жадувате: картофен чипс, начос, чиетос
Посегнете за: чипс от зеле (невероятен източник на фолиева киселина!), чипс от цвекло или сушени водорасли. Просто нарежете зеленчука на много тънки ивици и до изсушете във фурната при продължително печене на 80 градуса за около 3-4 часа.
Ако жадувате: бонбони, торти
Посегнете за: банани, ябълки или други плодове (направете ги малко попримамливи, като добавите бадемово масло или струйка разтопен тъмен шоколад). Може да добавите и няколко фурми, които са чудесен източник на фибри и могат да подобрят храносмилането и да предотвратят запека по време на бременност. Когато се консумират редовно в съучастие с други подходящи за човека промени.
Ако жадувате: сладолед
Посегнете за: плодово кисело мляко с добавен джинджифил (бонус! – това може да помогне за облекчаване на сутрешното гадене). Здравословен сладолед от замразени банани, боровинки и авокадо е супер чудесна опция за задоволяване на сетивата!
Идейно нали? Тези малки здравословни трикове ще Ви накарат да се чувствате не само физически по-добре, но и психически, знаейки, че осигурявате най-добрата среда за развитие на Вашето бебе! Ако сте готови да се сблъскате с най-добрия начин на хранене за Вас самата, взимайки под предвид индивидуалните Ви кръвни показатели и медицинска история, моля не се колебайте да запазите час с Нели, нашият клиничен хранителен терапевт, на 087 622 2711.