Аномалии от спектъра на плацента акрета (PAS)

Какво е аномалия от спектъра на плацента акрета (PAS)?

Аномалия от спектъра на плацента акрета (PAS) е усложнение на бременността, при което плацентата се прикрепя към стената на матката (утробата) по необичаен начин. Плацентата е органът, който осигурява кислород и хранителни вещества на развиващия се плод. Обикновено плацентата се прикрепя съвсем повърхностно към стената на матката, но при PAS плацентата се враства или навлиза по анормален начин през първия триместър на бременността, като прониква твърде дълбоко в маточната стена (миометриума).

Според дълбочината, на която плацентата нахлува в миометриума, се определят три части на спектъра:

  • Плацента акрета: плацентата се враства твърде дълбоко към матката, но не прониква в нея;
  • Плацента инкрета: плацентата прониква дълбоко в матката и навлиза в маточната стена;
  • Плацента панкрета: плацентата прониква маточната сероза, външния слой на матката, и понякога преминава стената на матката, за да нахлуе в съседни органи като пикочния мехур.

Как се получава PAS?

PAS аномалия се среща при около 1.7 на 10,000 бременности; честотата се увеличава при наличие на рискови фактори. Рисковите фактори за PAS включват: напреднала възраст на майката, мултипаритет (три и повече раждания), предишна операция на матката, включително кюретаж, асистирани репродуктивни техники и предишно цезарово сечение.

Най-често описваният рисков фактор е връзката между предишно цезарово сечение и ниско разположена плацента, или плацента превия.

Трябва ли да си направя още изследвания?

При съмнение за PAS, ще бъдете насочени към център извършващ пренатална диагностика на PAS. Пренаталната диагноза се състои от ултразвуково изследване на маточно-плацентарния интерфейс, областта, където плацентата се прикрепя към маточната стена. Този ултразвук трябва да се извършва на пълен пикочен мехур, а в някои случаи може да се използва и ядрено-магнитен резонанс.

Какви са рисковете за мен при раждане?

Това необичайно врастване на плацентата предотвратява нейното нормално отделяне по време на раждането и носи висок риск от тежък следродилен кръвоизлив. В някои случаи, особено при частична плацента акрета, може да няма клинични последици при раждането.

Как се лекуват PAS аномалии?

Лечението на PAS аномалии може да се различава в зависимост от болничното заведение и степента на инвазивност на плацентата. В някои клиники се извършва цезарова хистеректомия, при която матката се отстранява по време на цезарово сечение. На други места се прилага консервативно лечение, при което плацентата се оставя в матката до пълната й реабсорбция. Най-доброто лечение е това, което вие решите заедно с вашите лекари. По принцип лечението на PAS се състои от планирано цезарово раждане под обща анестезия.

Какво означава това за моето бебе след раждането му?

PAS аномалиите обикновено не засягат плода, ако функцията на плацентата е запазена. Възможните последици за вашето бебе са свързани с умерена недоносеност, ако цезаровото сечение се извършва преди термина, и рисковете свързани с обща анестезия. В много случаи раждането се планира за 35-та гестационна седмица. В някои случаи може да се наложи раждането да стане по-рано.

Ще се случи ли отново?

Рискът това да се повтори при бъдеща бременност е около 22% до 29%, ако матката е запазена.

Какво друго да попитам?

  • Какъв вид PAS е аномалията?
  • Къде да родя?
  • Кога да родя?
  • Ще ми се направи ли цезарово сечение?
  • Ще ми се направи ли обща анестезия?
  • Как се лекува PAS във вашето заведение?

Правна забележка:

Съдържанието на [тази листовка/ нашият уебсайт] е само за обща информация. Тя няма за цел да бъде медицински съвет, на който трябва да разчитате. Трябва да получите професионален или специализиран индивидуален медицински съвет, свързан с вашето лично положение, преди да предприемете, или да се въздържите от каквото и да е действие въз основа на съдържанието в [тази листовка/ нашия уебсайт]. Въпреки че полагаме разумни усилия да актуализираме информацията на [нашия уебсайт/ листовките], ние не даваме никакви заявления, гаранции, изрични или подразбиращи се, че съдържанието на [нашия уебсайт/ на листовките] е точно, пълно или актуално.

Последна актуализация октомври 2019 г

cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram