Аортна Стеноза

Какво е аортна стеноза?

Аортната стеноза е вроден сърдечен дефект, който се развива като аномалия през първите осем седмици от бременността. При здраво сърце, лявата камера, една от двете помпени камери на сърцето, изпомпва кръв към главната артерия на тялото (аортата), която отвежда кислородна кръв до различните части на тялото.

Аортната клапа е клапата между лявата камера на сърцето и аортата, която разпределя кръвта към главата и мозъка и останалата част от тялото. При някои обстоятелства аортната клапа се стеснява повече от нормалното, ограничавайки притока на кръв, излизащ от лявата помпена камера. Това състояние е известно като стеноза на аортната клапа.

Как се получава стеноза на аортата?

Значителната аортна стеноза е сравнително рядка, засягайки около 6 на всеки 1000 родени бебета. Тя може да се появи самостоятелно или в комбинация с други сърдечни аномалии. Аортната стеноза възниква поради неправилно развитие на аортната клапа в ранните етапи от растежа на плода. Нормалната аортна клапа има три тънки и гъвкави платна. В случаите на аортна стеноза платната на клапата са удебелени или стават по-малко еластични и се сливат едно в друго. Най-често аномалията се появява, когато аортната клапа има две вместо три платна (бикуспидна аортна клапа). Точната причина защо това се случва не е известна. В повечето случаи този сърдечен дефект възниква случайно без видима причина за развитието му. Понякога обаче може да има генетична връзка и да се среща по-често в определени семейства.

Трябва ли да си направя още изследвания?

Много жени биха предпочели да се направят повече изследвания, за да се научи повече за състоянието на бебето. Трябва също да попитате дали може да ви се направи фетална ехокардиография, специализиран ултразвук на сърцето на бебето по време на бременността, или да поискате подробно образно изследване на плода от специалист по фетална медицина.

Допълнителните изследвания могат да включват амниоцентеза (при която с тънка игла се взема от околоплодната течност в утробата) за откриване на хромозомни аномалии, или други генетични тестове, като хромозомен микрочипов анализ (CMA или “чипове”), които разглеждат по-отблизо генетичния състав на плода. Може да се консултирате и с генетик или генетичен съветник, които са специалисти по генетични заболявания.

За какви неща трябва да внимавате по време на бременността?

Бебетата с аортна стеноза се нуждаят от чести прегледи с ултразвук от специалист по фетална медицина и детски кардиолог, за да се следи прогресията на състоянието. Когато аортната клапа не се отваря нормално, мускулите на лявата камера трябва да работят по-усилено, за да изпомпват кръвта в аортата. С напредване на заболяването запушването на клапата става значително. За да компенсират това повишено натоварване мускулите на лявата камера постепенно се удебеляват. Ако клапата е силно запушена, мускулите на лявата камера може да не успеят да компенсират и да не могат да изпомпват кръв в аортата. В някои случаи, с времето, лявата камера става малка и не функционираща. Ако тези проблеми са известни предварително това може да помогне на вашия лекар и екипа да решат какъв план за раждане ще бъде най-подходящ за вас и вашето бебе. Едно на всеки 10 бебета с аортна стеноза се ражда със значително стесняване, което налага спешно лечение при раждането.

Какво означава това за моето бебе след раждането му?

Бебе с аортна стеноза трябва да се роди в специализирано заведение с интензивно отделение за новородени, детска кардиология и детски кардиоторакални специалисти. Това позволява координация на грижите и достъп до интензивно лечение в непосредствения период след раждането, ако е необходимо. Обикновено се препоръчва вагинално раждане, а цезаровото сечение е само ако има акушерски показания. В зависимост от тежестта на състоянието на бебето, детският кардиолог ще реши какво лечение е необходимо на бебето след раждането. Някои от възможните начини на лечение би трябвало да са обсъдени с вас по време на бременност. Лечението ще зависи от размера и функцията на лявата помпена камера. В някои случаи бебето може да се нуждае от малка операция за отстраняване на стеснението. Ако лявата помпена камера е с много малки размери, тогава бебето ще се нуждае от поредица от операции, за да се увеличи притока на кръв към тялото и да се заобиколи лошо функциониращата лява помпена камера.

В общия случай, резултатите при изолирана аортна стеноза са отлични. Децата трябва да бъдат проследявани във времето, до достигане зряла възраст, за да се следи дали стеснението в белодробната артерия не се влошава.

Ще се случи ли отново?

При следващата бременност има малко по-голям шанс това състояние да се повтори. Генетичните проучвания показват, че има 13% -15% риск от рецидив на аортна стеноза при бебето, ако е засегната майката, 5% риск, ако е засегнат бащата, и 2% риск, ако е засегнато друго дете в семейството. Когато сърдечният дефект се повтори при друго дете, това не винаги е същият дефект: може да е нещо по-незначително или по-сериозно. 

При следващата бременност е препоръчително да ви се направи подробен фетален сърдечен преглед в началото на бременността (ако има възможност) или по време на рутинно образно изследване за фетални аномалии през 19-20 седмица.

Какво друго да попитам?

  • Сърцето на бебето изглежда ли нормално?
  • Колко често ще ми се правят ултразвукови изследвания?
  • Колко тежка е аортната стеноза?
  • Какви са шансовете това състояние да прогресира в хода на бременността?
  • Къде да родя?
  • Къде бебето ще получи най-добрите грижи, след като се роди?
  • Можете ли да кажете колко ще продължи болничния престой след операцията?
  • Мога ли да се срещна предварително с екипа от лекари, които ще се грижат за бебето ми, когато се роди?

Правна забележка:

Съдържанието на [тази листовка/ нашият уебсайт] е само за обща информация. Тя няма за цел да бъде медицински съвет, на който трябва да разчитате. Трябва да получите професионален или специализиран индивидуален медицински съвет, свързан с вашето лично положение, преди да предприемете, или да се въздържите от каквото и да е действие въз основа на съдържанието в [тази листовка/ нашия уебсайт]. Въпреки че полагаме разумни усилия да актуализираме информацията на [нашия уебсайт/ листовките], ние не даваме никакви заявления, гаранции, изрични или подразбиращи се, че съдържанието на [нашия уебсайт/ на листовките] е точно, пълно или актуално.

Последна актуализация септември 2019 г

cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram