Дупликационна киста на червата

Какво е дупликационна киста на червата?

Киста за дублиране на червата се появява, когато има необичайно развитие на чревна тъкан, която е прикрепена към или е в съседство с червата. Може да се появи навсякъде от хранопровода (мускулната тъкан, свързваща устата със стомаха) до ректума. Кистата за дублиране на червата може да е покрита с нормална чревна лигавица, но може да съдържа и тъкани от други части на тялото.

Как се получава дупликационна киста на червата?

Дупликационните киста на червата са рядкост и точната честота на тяхното проявяване не е известна. Смята се, че това се случва при 1 на 4500 раждания. Повечето се откриват през първите две години от живота. Не е ясно как се случва. Обикновено това е изолирана находка, но може да бъде свързана с гръбначни, белодробни и сърдечни проблеми. Киста за дублиране на червата също се наблюдава два пъти по-често при мъжете, отколкото при жените.

Трябва ли да си направя още изследвания?

Киста за дублиране на червата може да се установи при пренатален ултразвук. След като бъде диагностицирана, може да се направи тест, наречен амниоцентеза (където с игла се взема част от течността от утробата), за да се провери за генетични аномалии с хромозоми. Фетална ехокардиография, подобробен ултразвук на сърцето на бебето, може да се направи, за да се открият други свързани аномалии. Ядрено-магнитен резонанс на плода също може да се направи, за да се изключат други често срещани лезии в коремната кухина.

За какви неща трябва да внимавате по време на бременността?

Бебетата с кисти за дублиране на червата са изложени на риск от някои проблеми по време на бременността. Препоръчват се серии от ултразвукови изследвания за оценка на растежа на плода, нивата на околоплодната течност (течност в утробата) или цялостното състояние на плода. Тези бебета могат да развият допълнителна околоплодна течност около бебето, течност в корема на бебето, като усложнение от разкъсване на киста, или кървене в кистата причинено от растеж на лезията. Прекалено количество околоплодна течност около бебето се нарича полихидрамнион. Това е свързано с преждевременно раждане и раждане преди датата на термина.

Размерът на лезията и наличието на запушване на червата ще определи дали трябва да родите нормално или с цезарово сечение. Ако кистата е достатъчно голяма, съществува риск тя да се спука при вагинално раждане, или да има затруднения за безопасното изваждане на бебето от влагалището. Обикновено няма причина тези бебета да се раждат по-рано единствено поради наличието на киста за дублиране на червата.

Какво означава това за моето бебе след раждането му?

Ако кистата бъде открита преди раждането, крайният резултат за бебето обикновено е отличен след хирургична резекция на лезията (процес, който изрязва лезията), особено ако лезията е изолирана, тъй като резекцията е лечебна.

Тези бебета обикновено трябва да се родят в болница, която разполага с подходящи екипи от неонатолози и детски хирурзи, които могат да извършат ранна интервенция чрез операция.

Ако кистата не бъде установена преди раждането, повечето пациенти ще получат симптоми, които се проявят през първите 1-2 години от живота като болка, кървене, дихателни оплаквания и/ или образувание, което може да се напипа. Тези симптоми ще доведат до допълнителни образни изследвания и оперативна интервенция.

Бебетата, които имат проблеми и в хромозомите, или имат други свързани белодробни, гръбначни или сърдечни дефекти, могат да имат и други проблеми след раждането си. Това може да наложи допълнителна интервенция с лекарства, операция или продължителен престой в неонатологично интензивно отделение в зависимост от вида на проблема, който бебето има.

Обикновено тези кисти не са свързани с дългосрочни усложнения. Храненето и растежът не биват засегнати.

Ще се случи ли отново?

При пълна хирургична резекция кистите на дублиране на червата рядко се повтарят. Рискът това да се случи при следваща бременност зависи от това дали има генетична причина, свързана с лезията. Консултацията със специалист може да бъде полезна за определяне на този риск.

Какво друго да попитам?

  • Установяват ли се други дефекти?
  • Кистата свързана ли е с някакви генетични аномалии?
  • Колко често ще ми се правят ултразвукови прегледи?
  • Какъв е най-добрият метод за раждане предвид размера на кистата при моето бебе?
  • Къде бебето ще получи най-добрите грижи, след като се роди?
  • Ще мога ли да родя в планираната болница?
  • Където ще раждам прави ли се операция?
  • Мога ли да се срещна предварително с екипа лекари, които ще се грижат за бебето ми, когато то се роди?
  • Можете ли да посочите продължителността на болничния престой след операцията?

Правна забележка:

Съдържанието на [тази листовка/ нашият уебсайт] е само за обща информация. Тя няма за цел да бъде медицински съвет, на който трябва да разчитате. Трябва да получите професионален или специализиран индивидуален медицински съвет, свързан с вашето лично положение, преди да предприемете, или да се въздържите от каквото и да е действие въз основа на съдържанието в [тази листовка/ нашия уебсайт]. Въпреки че полагаме разумни усилия да актуализираме информацията на [нашия уебсайт/ листовките], ние не даваме никакви заявления, гаранции, изрични или подразбиращи се, че съдържанието на [нашия уебсайт/ на листовките] е точно, пълно или актуално.

Последна актуализация септември 2019 г.

cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram