Фетални овариални кисти

Какво са фетални овариални кисти?

Когато женският плод развие торбички, пълни с течност върху яйчниците си, които са по-големи от 2 см, това се нарича фетална киста на яйчника.

Как се получават фетални овариални кисти?

Кисти на яйчниците се получават, защото плодът в утробата е изложен на хормони свързани с бременността от майката и плацентата. Яйчникът реагира на тези хормони, като създава кисти. Това се случва при 1 на около 2500 живородени деца.

Трябва ли да си направя още изследвания?

Кисти на яйчниците на плода се диагностицират чрез ултразвук. Те трябва, също така, да се следят с ултразвук през цялата бременност, за да се види дали се променят. Понякога може да се направи и ЯМР, за да се огледат кистите. Феталните кисти на яйчниците не са генетични, поради което не е необходимо да се правят генетични тестове само по тази причина.

За какви неща трябва да внимавате по време на бременността?

Феталните овариални кисти могат да имат усложнения като кървене в кистата или усукване на кистата (торзия). Бебетата с кисти на яйчниците понякога могат да развият проблеми поради блокиране на други органи от кистата. Ако има запушване на червата, това може да повлияе на способността на бебето да преглъща преди раждането и да доведе до допълнителни околоплодни течности, което се нарича полихидрамнион.

Какво означава това за моето бебе след раждането?

След раждането на бебето кистата ще трябва да се наблюдава, обикновено чрез ултразвук. Повечето кисти изчезват сами в месеците след раждането. Понякога бебето се нуждае от операция на кистата. Операция е препоръчителна, ако кистата причинява на бебето симптоми (като болка), ако кистата е много голяма, или ако не изчезне с течение на времето.

При някои бебета кистата причинява увреждане на яйчника и той не може да функционира нормално. Това често означава, че бебето ще има само един нормален яйчник. Жените с един яйчник също преминават през пубертета и могат да имат деца.

Ще се случи ли отново?

Раждането на едно бебе с кисти на яйчниците не ви излага на повишен риск това да се случи при друга бременност

Какво друго да попитам?

  • Кистата от една страна ли е, или и от двете. Ако е от една, от коя?
  • Колко голяма е кистата?
  • Кистата сложна ли изглежда, или проста?
  • Мога ли да се срещна предварително с екипа от лекари, които ще се грижат за бебето ми, когато се роди? Мога ли да се срещна с детски хирург?
  • Къде да родя?

Правна забележка:

Съдържанието на [тази листовка/ нашият уебсайт] е само за обща информация. Тя няма за цел да бъде медицински съвет, на който трябва да разчитате. Трябва да получите професионален или специализиран индивидуален медицински съвет, свързан с вашето лично положение, преди да предприемете, или да се въздържите от каквото и да е действие въз основа на съдържанието в [тази листовка/ нашия уебсайт]. Въпреки че полагаме разумни усилия да актуализираме информацията на [нашия уебсайт/ листовките], ние не даваме никакви заявления, гаранции, изрични или подразбиращи се, че съдържанието на [нашия уебсайт/ на листовките] е точно, пълно или актуално.

Последна актуализация септември 2019 г.

cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram