Гастросхиза

Какво е гастросхиза?

Думата гастросхиза произлиза от две гръцки думи, “gastro”, което означава стомах и “schisis” разделяне. Плодът с гастросхиза има дупка в коремната стена, непосредствено вдясно от пъпа. Отворът обикновено е малък , но може да бъде с дължина няколко инча или сантиметра. Често дупката е достатъчно голяма и червата на бебето могат да преминат през нея и да се носят свободно извън корема във водата в торбичката около бебето, наречена околоплодна течност. Червата, които са извън тялото, не са защитени от кожа и с течение на времето стават раздразнени. Понякога части от стомаха също могат да бъдат извън корема.

Как се получава гастросхиза?

Не е известно защо се получава гастросхиза. Тя е рядка аномалия и се случва веднъж на всеки 2000 до 3000 бременности. Забелязва се, че напоследък се случва по-често. Открива се по-често при млади жени и такива, които пушат или употребяват наркотици, но често жени, които имат бебе с гастросхиза, нямат никакви рискови фактори. Гастросхизата обикновено не се наблюдава при други генетични дефекти или при състояния като синдром на Даун.

Трябва ли да си направя още изследвания?

Вашият лекар може да препоръча подробен ултразвук, за да се огледа за други аномалии, или фетална ехокардиограма (за да се разгледа сърцето на бебето), ако това не е било забелязано добре при първоначалния ви ултразвук. Обикновено ултразвук се прави всеки месец, за да се следи растежа на бебето и да се направи оценка на червата. Често се препоръчва плодът да се следи с Доплер ехограф през пъпната артерия, за да се гарантира, че плацентата продължава да функционира добре.

За какви неща трябва да внимавате по време на бременността?

Бебетата с гастросхиза не растат толкова добре, така че тестовете с ултразвук трябва да се правят редовно, за да се измери растежа и да се оцени как функционира плацентата. Оценка на движението на плода, дишането, тонуса и течността обикновено се прави по-късно през бременността, като друг начин да се види как се развива бебето. Много лекари също биха препоръчали препоръчат да се направи тест, който прослушва сърдечната дейност на бебето за 20 до 30 минути в по-късен етап на бременност. Това също се прави, за да се провери дали бебето е добре.

Гастрисхизата се свързва, също така с преждевременно раждане и мъртво раждане, но при плодове, които се наблюдават мъртвото раждане е рядкост. Важно е да уведомите вашия лекар, ако почуствате симптоми на раждане, като контракции, изтичане на течност или кървене, или ако не чувствате движение на бебето.

По отношение на планирането на раждането, трябва да помислите за раждане в болница, където има педиатрични специалисти, които могат да се грижат за бебета с подобно състояние, и където има детски хирурзи, които да отстранят дефекта и да наместят червата вътре в корема. Гастросхизата сама по себе си не е причина за цезарово сечение, така че можете да помислите за нормално раждане на термина, стига да няма други притеснения по време на бременността. Поради риска от смърт на бебето по време на бременността, повечето лекари биха препоръчали предизвикване на раждането няколко седмици преди термина, за да се предотврати мъртво раждане.

Какво означава това за моето бебе след раждането му?

Ако по време на бременност се установи, че вашето бебе има това състояние, след раждането може да се направи операция, за да се приберат червата и да се фиксира отворът в корема. Първите няколко седмици след раждането могат да бъдат голямо изпитание за бебета с гастросхиза. Новородените с такъв дефект, могат да бъдат по-дребни от средното. Те трябва да се възстановят от операцията и на червата им трябва време, за да зараснат, преди да започнат да обработват адаптирано мляко или кърма. Често трябва да се хранят интравенозно (през вена) със специални течности. Лекарят на вашето бебе ще направи необходимото бебето да се храни и ще следи внимателно за признаци на инфекция или признаци, че червата не функционират както трябва, известно също като обструкция. Ако се развие обструкция, бебето може да се нуждае от допълнителна операция. За щастие дългосрочните усложнения са редки. Повечето бебета се възстановяват добре и живеят нормален живот. Някои бебета ще останат с дългосрочни чревни проблеми поради травма на червата и може да не могат да обработват храната, както другите. На ултразвука могат да се видят няколко признака, че бебето е изложено на по-висок риск от дългосрочни проблеми.

Ще се случи ли отново?

Гастросхизата не се смята, че се предава чрез гените или по наследство. При друга бременност има много нисък риск тя да се повтори.

Какво друго да попитам?

  • Дефектът изглежда като сложна или проста гастросхиза?
  • Бебето има ли други аномалии, освен гастросхизата?
  • Колко често ще ми се правят ултразвукови изследвания?
  • Къде да родя?
  • Нормално или с цезарово сечение да родя?
  • Къде бебето ще получи най-добрите грижи, след като се роди?
  • Мога ли да се срещна предварително с екипа от лекари, които ще се грижат за бебето ми, когато се роди?

Правна забележка:

Съдържанието на [тази листовка/ нашият уебсайт] е само за обща информация. Тя няма за цел да бъде медицински съвет, на който трябва да разчитате. Трябва да получите професионален или специализиран индивидуален медицински съвет, свързан с вашето лично положение, преди да предприемете, или да се въздържите от каквото и да е действие въз основа на съдържанието в [тази листовка/ нашия уебсайт]. Въпреки че полагаме разумни усилия да актуализираме информацията на [нашия уебсайт/ листовките], ние не даваме никакви заявления, гаранции, изрични или подразбиращи се, че съдържанието на [нашия уебсайт/ на листовките] е точно, пълно или актуално.

Последна актуализация януари 2021 г

cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram