Хориоангиом на плацентата

Какво представлява плацентарният хориоангиом?

Плацентата е временен орган, свързващ майката и растящия плод. Тя е отговорна за храненето на бебето. Понякога по време на нейното развитие се появяват някои аномалии, като доброкачествен тумор на плацентата, наречен хориоангиом. Той може да бъде малък и повече от един, или може да представлява голяма маса. Не всички хориоангиоми оказват влияние върху вашето бебе и изхода от бременността.

Колко често се получават хориоангиоми?

Хориоангиомите засягат 1% от всички бременности, но повечето от тях не оказват влияние върху хода на бременността. Честотата на големите хориоангиоми (над 4-5 cm), които могат да причинят усложнения, варира от 1: 3500 до 1: 9000 (0,29% -0,11%).

Как се отразява на бебето?

В повечето случаи хориоангиомите са малки или микроскопични и не засягат бебето. За съжаление, когато хориоангиомът е по-голям от 4 см или е добре кръвоснабден, това може да има отрицателно въздействие. В тези случаи бебето може да страда от анемия, сърдечна недостатъчност, да е твърде малко за гестационната си възраст или да се подуе и да загине по време на бременност. При такава бременност често се образува излишък от околоплодна течност, което прави матката по-напрегната и може да причини преждевременно раждане.

За какви неща трябва да внимавате по време на бременността?

Състоянието на бебето и тумора трябва да следят чрез рутинна ехография с опция Доплер. Честотата на ултразвуковите изследвания ще се определи от лекаря. Обикновено когато туморите са малки това се прави на всеки 3-4 седмици, докато при големи тумори ултразвуковото сканиране може да се прави на всеки 1-2 седмици. Редовният ултразвук ще помогне за диагностициране на състояния, които изискват интервенция, като полихидрамнион, хидропс на бебето или хемолитична анемия. Наличието на информация за тези състояния ще позволи на вашия лекар да планира по-добре грижите за вас и вашето бебе (включително раждането).

Ще се отрази ли на бебето след раждането му?

Самият хориоангиом не влияе върху бъдещия живот на бебето, тъй като не се разпространява и не метастазира. От друга страна, усложненията, появяващи се по време на бременността, особено ако раждането е преждевременно и при наличие на хидропс на бебето, могат да окажат влияние.

Ще се случи ли отново?

Рискът да се повтори е същият като при останалата част от населението, 1 на 100. Важно е да запомните, че дори и да се повтори, ходът на бременността може да е напълно различен, тъй като повечето от тях са малки не заплашвате бебето.

Трябва ли да се прави нещо инвазивно по време на бременност?

В по-сложни случаи се налагат инвазивни процедури, но това винаги е индивидуално. Лекарят ще ви каже дали има нужда от по-нататъшно лечение, или само наблюдение е достатъчно.

Какво друго да попитам?

  • Колко голям е туморът?
  • Изглежда ли, че туморът може да причини усложнения?
  • Бебето има ли някакви усложнения до момента?
  • Колко често ще ми се прави ултразвук?
  • Налагат ли някакви инвазивни процедури по време на бременността?
  • Къде и кога трябва да родя?

Правна забележка:

Съдържанието на [тази листовка/ нашият уебсайт] е само за обща информация. Тя няма за цел да бъде медицински съвет, на който трябва да разчитате. Трябва да получите професионален или специализиран индивидуален медицински съвет, свързан с вашето лично положение, преди да предприемете, или да се въздържите от каквото и да е действие въз основа на съдържанието в [тази листовка/ нашия уебсайт]. Въпреки че полагаме разумни усилия да актуализираме информацията на [нашия уебсайт/ листовките], ние не даваме никакви заявления, гаранции, изрични или подразбиращи се, че съдържанието на [нашия уебсайт/ на листовките] е точно, пълно или актуално.

Последна актуализация октомври 2019 г.

cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram