Калцификати в черния дроб

Какво е калцификация на черния дроб?

Чернодробната калцификация е област с необичайна яркост, която се вижда в черния дроб на плода.

Как се получават чернодробни калцификати?

Калцификати в черния дроб се наблюдават рядко, при около 1 на 1750 бебета. Обикновено бебетата има само един калцификат, но някои имат повече от един. В повечето случаи причината за калцирането никога не се открива. При някои калцификацията може да бъде свързана с проблеми с чернодробните кръвоносни съдове, инфекция с вирус, малки (доброкачествени) тумори или хромозомни аномалии.

Трябва ли да си направя още изследвания?

Много жени биха предпочели да се направят повече изследвания, за да се научи повече за състоянието на бебето. Наличните тестове зависят от държавата в която живеете. Тестове, за които може да попитате, включват кръвни изследвания или тестове на амниотичната течност (околоплодната вода), за да се провери дали калцификацията не е свързана с някои често срещани вируси или генетични аномалии.

За какви неща трябва да внимавате по време на бременността?

Обикновено се извършват допълнителни ултразвукови изследвания, за да се провери, дали бебето расте добре и няма допълнителни калцификати в мозъка, очите, корема или черния дроб на бебето.

Какво означава това за моето бебе след раждането му?

В повечето случаи, особено когато има само един калцификат в черния дроб, бебето е здраво и причината за калцирането не е открита. Ако се намери обяснение за калцирането на черния дроб, вашият лекар ще обсъди с вас какво означава това за бебето след раждането му.

Ще се случи ли отново?

Когато не се намери друга генетична причина, която да обясни калцификацията на черния дроб, шансът това да се повтори е рядък. Ако има генетична причина, тогава рискът зависи от причината и се препоръчва консултация със специалист, за да се опредли.

Какво друго да попитам?

  • Колко калцификати има?
  • Само в черния дроб ли са разположени, или в други органи?
  • Колко са големи?
  • Виждате ли други аномалии при бебето ми?
  • Колко често ще ми се правят ултразвукови изследвания?
  • Какви допълнителни изследвания да си направя?
  • Къде да родя?
  • Трябва ли да се правят допълнителни изследвания не бебето след раждането?
  • Къде да родя?
  • Препоръчвате ли да се консултирам с неонатолог или генетик?

Правна забележка:

Съдържанието на [тази листовка/ нашият уебсайт] е само за обща информация. Тя няма за цел да бъде медицински съвет, на който трябва да разчитате. Трябва да получите професионален или специализиран индивидуален медицински съвет, свързан с вашето лично положение, преди да предприемете, или да се въздържите от каквото и да е действие въз основа на съдържанието в [тази листовка/ нашия уебсайт]. Въпреки че полагаме разумни усилия да актуализираме информацията на [нашия уебсайт/ листовките], ние не даваме никакви заявления, гаранции, изрични или подразбиращи се, че съдържанието на [нашия уебсайт/ на листовките] е точно, пълно или актуално.

Последна актуализация септември 2019 г

cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram