Коарктация на аортата (КоА)

Какво е коарктация на аортата (КоА)?

Коарктацията на аортата е вроден порок на сърцето (ВПС). Сърцето се състои от четири камери, две горни камери, наречени предсърдия, дясно предсърдие и ляво предсърдие и две долни камери (вентрикули), дясна и лява камера. Вентрикулите са помпените камери на сърцето; кръвта от сърцето се влива големите артерии – аортата и белодробната артерия. Лявата камера изпомпва кръв, богата на кислород, през аортата към тялото и мозъка, докато дясната камера изпомпва бедна на кислород кръв през белодробната артерия към белите дробове. Аортата се движи нагоре към главата, след което се обръща надолу към тялото, за да образува дъгата на аортата. Частта на аортата под дъгата се нарича низходяща аорта; тя доставя кръв в долната част на тялото и краката.

През ембрионалния период, малък съд, наречен дуктус артериозус (артериален канал), позволява на кръвния поток от белодробната артерия да бъде насочен към низходящата аорта. При коарктация на аортата по съда се образува стеснение, което свива (ограничава) кръвния поток. Тази по-тясна част на аортата може да се появи навсякъде, но най-често тя се намира точно покрай дъгата, в низходящата аорта. Видът на коарктацията се определя от местоположението й спрямо артериалния канал. Стесняването ограничава притока на кръв към долната част на тялото и сърцето трябва да изпомпва по-силно, за да преодолее това стеснение. Освен това, други видове вродени сърдечни пороци могат да бъдат диагностицирани заедно с КоА. Най-често срещаният е дефект на междукамерната преграда или МКД. МКД е отвор в преградата, мускулната стена, която разделя двете камери на сърцето. Този отвор позволява на кръвта от двете страни на сърцето да се смеси.

Как се получава КоА? 

Има различни теории защо се получава КоА. Изглежда, че по време на ембрионалния период (първите седмици от вътреутробния живот), докато се развива сложната анатомия на сърцето и кръвоносните съдове, КоА се появява от необичаен израстък в някои съдове, който променя притока на кръв в аортната дъга. Възможно е да има генетична връзка с КоА, но в повечето случаи не се открива конкретна причина. Някои случаи на КоА могат да бъдат свързани с генетичен синдром, наречен синдром на Търнър, който се причинява от липсата на един набор от гени от късото рамо на една от Х-хромозомите.

Трябва ли да си направя още изследвания?

Вашият лекар може да ви насочи за генетично консултиране и генетични тестове. Това може да предостави важна информация относно вашия индивидуален случай. Вашият лекар може да ви насочи към специалисти по сърдечни заболявания на плода, като АГ лекар специализиран в образна диагностика на плода, специалист по майчино-фетална медицина и/ или детски кардиолог.

Те могат да проследят напредъка на вашето бебе с фетална ехокардиография: ултразвуково изследване, фокусирано върху сърцето и сърдечно-съдовата система на плода. Можете също така да се обърнете към специалисти по детска сърдечна хирургия преди раждането, за да се консултирате относно най-добрия начин за раждането и грижите на вашето бебе в родилното отделение. Всяко бебе с КоА е уникално.  Вашите лекари ще изследват обстойно сърцето и други органи на плода, за да получат най-пълната картина на неговата/ нейната анатомия и ще ви консултират относно изготвянето на план за грижа, който най-добре отговаря на вашето бебе и на семейството ви.

За какви неща трябва да внимавате по време на бременността?

Вашият лекар вероятно ще нареди серия ултразвукови изследвания, за внимателно наблюдение и преценка дали КоА влияе върху растежа и благосъстоянието на вашето бебе и да следи за признаци на дистрес. Може да бъдете помолени да наблюдавате движенията на бебето през деня. Вашите лекари ще ви консултират с напредването на бременността.

Какво означава това за бебето след раждането му?

Това зависи от много фактори. Лечението ще бъде индивидуализирано според нуждите на вашето бебе. Тежестта на коарктацията (колко тясна е артерията в зоната на дефекта) и всички симптоми, които се появят, както и наличието на други дефекти, ще насочат вашите лекари при разработването на план за лечение. В някои случаи на КоА няма симптоми и не е необходима намеса. Ако симптомите са тежки, има начини за възстановяване на засегнатия сегмент. Един от подходите е сърдечната катетеризация. При тази процедура тънка тръбичка се вкарва в тясната част на аортата и там се надува малък балон, за да разтегне съда и да разшири. След това се поставя малко устройство, наречено стент, което държи сегмента разширен, докато балонът се извади. В други случаи може да се наложи операция на отворено сърце, при която тесният сегмент се поправя или заменя. Ако има други дефекти, те често се отстраняват по същото време, ако е възможно.

Ще се случи ли отново?

Това зависи дали е открита или не генетична причина за КоА и какви други анатомични особености са налице. Всички тези фактори определят вероятността да родите друго бебе с КоА. Вашият лекар вероятно ще нареди ранно целенасочено сканиране на плода, за да се изключат сърдечни дефекти на плода при следваща бременност.

Какво друго да попитам?

Може да зададете на вашия лекар тези, или всеки друг въпрос относно вашата бременност:

  • Каква степен коарктация има моето бебе?
  • Колко често ще ми се правят ултразвукови изследвания?
  • Трябва ли да проведа генетични консултации? Какви генетични тестове са подходящи?
  • Къде да родя?
  • Къде бебето ще получи най-добрите грижи, след като се роди?
  • Мога ли преди раждането да се срещна с екипа от лекари, които ще помагат на бебето ми, когато се роди?

Правна забележка:

Съдържанието на [тази листовка/ нашият уебсайт] е само за обща информация. Тя няма за цел да бъде медицински съвет, на който трябва да разчитате. Трябва да получите професионален или специализиран индивидуален медицински съвет, свързан с вашето лично положение, преди да предприемете, или да се въздържите от каквото и да е действие въз основа на съдържанието в [тази листовка/ нашия уебсайт]. Въпреки че полагаме разумни усилия да актуализираме информацията на [нашия уебсайт/ листовките], ние не даваме никакви заявления, гаранции, изрични или подразбиращи се, че съдържанието на [нашия уебсайт/ на листовките] е точно, пълно или актуално.

Последна актуализация септември 2019 г

cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram