Непроходимост на дванадесетопръстника

Какво е непроходимост на дванадесетопръстника?

Обикновено погълнатата храна преминава през хранопровода, след това стомаха и тънките черва, след това дебелото черво, а неразграденото съдържание се отделя през ануса. Дванадесетопръстникът е първата част на тънките черва. В някои случаи се получава блокаж или непроходимост на дванадесетопръстника.

Блокажът може да настъпи по два начин: 

Понякога тръбата, която трябва да стане дванадесетопръстник, остава твърда и не се отваря толкова, колкото би трябвало. Това води до запушване. Този проблем се получава около 9-та до 10-та седмица от бременността. Блокадите в дванадесетопръстника могат да бъдат пълни, наречени атрезия на дванадесетопръстника, или непълни (частични). В случай на частични запушвания, малки количества течност все още могат да преминават от стомаха през дванадесетопръстника до тънките черва.

Друг път анатомични структури около дванадесетопръстника го притискат и причиняват запушване. Това понякога се случва, когато друг орган, наречен панкреас, не се развива като отделна структура зад дванадесетопръстника, а се увива около него. Този вид панкреас се нарича пръстеновиден панкреас.

Непроходимостта на дванадесетопръстника се случва рядко, при около 1 на 5000 бебета.

Как се получава непроходимост на дванадесетопръстника?

Непроходимостта на дванадесетопръстника може да бъде изолирана, което означава, че това е единственият проблем, който има плодът. Той, също така, може да бъде свързан с други проблеми със сърцето, бъбреците, гръбначния стълб, ребрата или червата. 

Ненормалният брой хромозоми променя генетичния състав на бебето и това може да засегне много органи, включително червата. Пример за това е тризомия 21, известна също като синдром на Даун, където бебето има три (вместо две) хромозоми 21. При наличие на хромозомно състояние непроходимостта на дванадесетопръстника често е съпътствана от други ултразвукови находки. Три от 10 бебета със запушване на дванадесетопръстника имат синдром на Даун или тризомия 21.

Понякога ще има други промени в генетичния състав, които могат да бъдат установени, или не, които са причина за непроходимостта на дванадесетопръстника.

При повече от половината бебета не може да се открие причината за запушване на дванадесетопръстника.

Трябва ли да си направя още изследвания?

Вероятно ще ви бъдат предложени тестове, с които да се определи причината за атрезия на дванадесетопръстника. Видът на изследванията зависи от това дали вашето бебе има други аномалии, от вашата медицинска история и историята на бременността и резултатите от по-ранни тестове, които са ви правени. Може да ви бъде предложена консултация с генетичен съветник, който е специалист по генетични заболявания.

Може да ви бъдат предложение следните изследвания:

 • Подробен ултразвуков преглед: Внимателен оглед на бебето ви за всякакви други структурни аномалии. Ултразвукът може да идентифицира много, но не всички аномалии.
 • Фетална ехокардиография: Това е ултразвуково изследване, с което сърцето на бебето се разглежда в детайли.
 • Амниоцентеза: Това е тест, при който с тънка игла се взима малко околоплодна вода. Може да се използва за извършване на генетични диагностични тестове.
 • Безклетъчна фетална ДНК: Това е кръвен тест, който изследва клетките на бебето, които са във вашата кръвта. Това е един много добър генетичен скринингов тест за определени състояния, като синдрома на Даун, но не е толкова точен, колкото амниоцентезата. 

За какви неща трябва да внимавате по време на бременността?

Бебетата с обструкция на дванадесетопръстника са изложени на риск от някои проблеми по време на бременността. Повечето специалисти биха препоръчали редовни ехографски прегледи, обикновено на всеки 4 седмици. 

Ако има запушване на дванадесетопръстника, околоплодната течност, която се поглъща от вашето бебе, не може да премине през дванадесетопръстника, както би трябвало. Това може да причини излишък на течност в амниотичния сак около бебето. Ултразвуковите изследвания ще помогнат да се установи дали около бебето се натрупва твърде много околоплодна течност. Наличието на твърде много околоплодни води се нарича полихидрамнион (многоводие). Трябва да предупредите вашия лекар или акушерка, ако коремът ви се чувства напрегнат или опънат, ако изпитвате затруднения при лягане или имате проблеми с дишането, тъй като това може да е признак на многоводие. Когато това състояние е тежко, вашият лекар може да препоръча изтегляне на голямо количество околоплодна течност, за да се повиши комфортът ви и да се предотврати преждевременно раждане. Това е процедура, наречена амниоредукция и се прави с тънка игла, поставена в корема и околоплодния сак.

Допълнителното количество вода около бебето може да разтегне матката твърде много и да причини преждевременно раждане, много преди датата на термина. Знаейки това предварително, вашият лекар или акушер може да помогне за намаляване на риска от ранно раждане.

Ако имате чести контракции, болки в кръста, подобни на менструални, изтичане на течност или издуване на корема, трябва незабавно да се свържете с вашия лекар или акушерка.

Бебетата със запушване на дванадесетопръстника, съчетани с други аномалии, имат висок риск от внезапна смърт по време на бременност. Някои проучвания сочат, че това се случва при до 1 на 6 бебета. Препоръчва се наблюдение на бременността в специализиран център, но може тя може бъде непредотвратима. 

Какво означава това за моето бебе след раждането му?

Най-големият проблем за бебетата с непроходимост на дванадесетопръстника е, че те не могат да смилат погълнатата храна или мляко. Когато тези бебета бъдат хранени, те повръщат, за да освободят натиска в стомаха и дванадесетопръстника.

Бебетата, които имат аномалии и в други органи или проблем с хромозомите, могат да имат още повече проблеми след раждането. Резултатът зависи от вида на аномалиите, които бебето има.

След раждането бебето ще бъде прието в интензивно отделение за оценка и лечение. Могат да се направят допълнителни образни изследвания, за да се потвърди запушването и да се гарантира, че бебето няма допълнителни проблеми.

Когато бебето е стабилно, оперативно ще се коригира запушването и ще се създаде нормална проходимост от стомаха през дванадесетопръстника към тънките черва. Бебето ще остане в реанимацията в специализирана болница няколко седмици след раждането, за да се възстанови от операцията.

Бебетата със синдром на Даун и запушване на дванадесетопръстника обикновено трябва да останат по-дълго в болница в сравнение с бебета без хромозомна аномалия. Бебетата със синдром на Даун често имат и други аномалии, особено сърдечни аномалии, които може да изискват по-дълга хоспитализация.

Обикновено, когато пораснат, бебетата, които са претърпели операция за запушване на дванадесетопръстника без да имат други проблеми, нямат дългосрочни усложнения.

Ще се случи ли отново?

Ако не бъде установена друга генетична причина, която да обясни запушването на дванадесетопръстника, рискът това да се повтори е по-малко от 1 на 100. Ако има генетична причина, рискът зависи от генетичния проблем. Консултацията със специалист може да бъде полезна.

Какво друго да попитам?

 • Аномалията прилича ли на запушване на дванадесетопръстника?
 • Виждат ли се други аномалии?
 • Трябва ли да се извърши амниоцентеза за търсене на хромозомни аномалии?
 • Количеството околоплодна течност нормално ли е, или е прекалено много?
 • Колко често ще ми се правят ултразвукови изследвания?
 • Къде да родя?
 • Къде бебето ще получи най-добрите грижи, след като се роди?
 • Мога ли да се срещна предварително с екипа от лекари, които ще се грижат за бебето ми, когато се роди?

Правна забележка:

Съдържанието на [тази листовка/ нашият уебсайт] е само за обща информация. Тя няма за цел да бъде медицински съвет, на който трябва да разчитате. Трябва да получите професионален или специализиран индивидуален медицински съвет, свързан с вашето лично положение, преди да предприемете, или да се въздържите от каквото и да е действие въз основа на съдържанието в [тази листовка/ нашия уебсайт]. Въпреки че полагаме разумни усилия да актуализираме информацията на [нашия уебсайт/ листовките], ние не даваме никакви заявления, гаранции, изрични или подразбиращи се, че съдържанието на [нашия уебсайт/ на листовките] е точно, пълно или актуално.

Последна актуализация януари 2021 г

cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram