Нормален ултразвук в ранна бременност

Какво е ултразвук в ранна бременност?

Някои лекари определят ранната бременност като периода, в който бебето все още е ембрион, което съответства на периода от зачеването до 10 седмици след първия ден на последната менструация, или 8 седмици след зачеването. Други включват първите три месеца от бременността (ултразвук през първия триместър).

Какви са целите на ултразвука в ранна бременност?

Ултразвукът в началото на бременността има няколко цели, включително:

 • Да потвърди, че има бременност.
 • Да определи гестационната възраст.
 • Да определи броя на ембрионите/ плодовете.
 • Да провери дали бременността се развива добре.
 • Да провери за аномалии, включително необичайно разположение на плода (т.е. да изключи извънматочна бременност, усложнение, когато мястото на имплантиране на ембриона е извън матката), или ненормален външен вид на ембриона/ плода (някои вродени дефекти, които могат да бъдат идентифицирани много рано).
 • Скрининг за генетични проблеми като синдром на Даун.

Как се извършва ултразвук в ранна бременност и как да се подготвя?

Ултразвукът в началото на бременността обикновено се прави в кабинета на вашия лекар. Лекарят или специалистът по образна диагностика може да започне прегледа, като използва ултразвукова сонда, която се прилага към долната част на корема. Върху кожата ви се нанася ултразвуков гел, който помага на звуковите вълни да преминават от сондата в тялото ви. В много случаи може да е необходима трансвагинална сонда, за да се види по-добре ембриона/ плода и самата бременност, като в този случай сондата, покрита със стерилен калъф и с малко гел, се поставя внимателно във влагалището. По този начин сондата стига по-близо до бременността и позволява на лекаря да визуализира оптимално ембриона/ плода и гестационната торбичка, както и матката (утробата) и шийката на матката. Бъдете готови за подобна процедура, когато имате назначена ехография в ранната бременност. Не е необходима друга специална подготовка за извършване на ултразвук в началото на бременността.

За какви неща трябва да внимавате по време на ултразвук в ранна бременност?

Вашият лекар ще изследва гестационната торбичка, външния вид и размера на ембриона/ плода, яйчниците и утробата ви. Лекарят ще огледа и една заоблена структура, наречена жълтъчна торбичка, която е важна част от ранното развитие на бременността. Вероятно ще ви бъде предложен скрининг за генетични проблеми като синдром на Даун, базиран на измерване на дебелината на задната част на шията на плода, наречена нухална транслуценция (прозрачност на шията).

Колко точен е ултразвукът в началото на бременността, или ултразвукът през първия триместър, при откриване на аномалии в плода и трябва ли да си правя ултразвук в 18-20 седмица, след като ми е правен ранен ултразвук?

Вашият лекар вероятно ще ви обясни ограниченията на ранния ултразвук. Някои аномалии не е възможно да се открият толкова рано в бременността, докато ембрионът/ плодът е в такъв етап на развитие и е толкова малък. Въпреки че някои аномалии могат да бъдат открити рано, ултразвукът в началото на бременността/ първия триместър, не може да замести ултразвука в 18-20 седмица “фетална морфология”. Препоръчително е все пак да ви се направи такъв преглед, дори ако ви е правен ранен ултразвук.

Може ли ултразвукът в началото на бременността да покаже пола на бебето ми?

Външните полови органи на бебето не се диференцират (да са видимо мъжки или женски) до 12 гестационна седмица, следователно, дори ако ултразвукът е оптимален, не бихме очаквали той да визуализира пола/ гениталиите на плода. Външните полови органи на бебето могат да се видят след 12 гестационна седмица.

Какво да попитам?

 • Бременността нормално ли е имплантирана в утробата ми?
 • Виждат ли се един или повече зародиши?
 • Има ли явни някакви видими аномалии в плода?
 • Растежът на ембриона/ плода отговаря ли на очаквания размер според датата на последния ми менструален цикъл?
 • Каква е очакваната дата на термина ми?
 • Освен нухалната транслуценция, какви са другите възможности за тестване или скрининг за генетични аномалии?

Правна забележка:

Съдържанието на [тази листовка/ нашият уебсайт] е само за обща информация. Тя няма за цел да бъде медицински съвет, на който трябва да разчитате. Трябва да получите професионален или специализиран индивидуален медицински съвет, свързан с вашето лично положение, преди да предприемете, или да се въздържите от каквото и да е действие въз основа на съдържанието в [тази листовка/ нашия уебсайт]. Въпреки че полагаме разумни усилия да актуализираме информацията на [нашия уебсайт/ листовките], ние не даваме никакви заявления, гаранции, изрични или подразбиращи се, че съдържанието на [нашия уебсайт/ на листовките] е точно, пълно или актуално.

Последна актуализация септември 2019 г.

cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram