Обструкция на тънките черва на плода

Какво е обструкция на тънките черва на плода?

Обструкциите на червата на плода могат да бъдат в тънките черва, или в дебелото черво, което се нарича още колон. Тънкото черво има три части: дванадесетопръстник, йеюнум (празно черво) и илеум (хълбочно черво) и всяка част от тях може да получи запушване. (Този информационен лист не разглежда блокажи в дванадесетопръстника или в дебелото черво). Нормалното черво има мускулна стена, която се свива, за да придвижи течността през него. Когато има запушване или стесняване на червата, нормалните чревни движения стават прекомерни, тъй като те се опитва да придвижат течността през запушването. Тези движения, наричани още перисталтика, могат да се видят за няколко секунди с ултразвук. Червото също изглежда по-голямо от очакваното в някои области и размерът (диаметърът) на червото се променя с течение на времето. Възможно е да има едно или повече запушвания в червата, но, за съжаление, ултразвукът не е много полезен за установяване на местоположението или броя на запушванията. Понякога с ултразвук се виждат допълнителни признаци, които могат да насочат лекарите, че запушването е в една или друга част на червата. Тези признаци могат да бъдат допълнителна околоплодна течност (полихидрамнион), увеличен стомах, течност в корема на плода, но извън червата (асцит) и калцификации (натрупване на калций) в корема на плода.

Как се получава обструкция на тънките черва на плода?

Запушванията в червата на плода са относително редки и се срещат при 1 от 300-5000 живородени деца. Точната причина за тяхното появяване все още не е известна, но се смята, че те се случват поради увреждане на кръвоносните съдове, които снабдяват червата през първите 6-12 седмици от живота на плода. Запушване на червата може да възникне в резултат на усукване на червото около себе си (волвулус), неправилно завъртане на червата в началото на бременността (малротация), или понякога част от червото навлиза в друга част от него (инвагинация). Лекарствата приемани от майката, включително някои деконгестанти, както и употребата на никотин, амфетамини или кокаин, са свързани със запушване на червата.

Трябва ли да си направя още изследвания?

Много жени биха предпочели да се направят повече изследвания, за да се научи повече за състоянието на бебето. Възможните тестове зависят от това къде се намирате. Тестовете, за които може да попитате, включват кръвен тест или амниоцентеза (където с тънка игла се взима част от течността в утробата) или кръвна проба за търсене на муковисцидоза. Освен ако няма допълнителни ехографски находки, амниоцентезата за хромозоми обикновено не се препоръчва, но това може да се направи при всяка бременност. Понякога се появява твърде голямо количество околоплодна течност (полихидрамнион) и трябва да се направи амниоцентеза за временно намаляване на количеството околоплодна течност, за да се повиши комфорта на пациентката за няколко дни. Понастоящем няма пренатално лечение на обструкция на червата на плода. Вашият лекар може да препоръча да бъдете прегледани от специалист по ултразвук за повече информация.

За какви неща трябва да внимавате по време на бременността?

Бебетата с запушване на червата трябва да се подложат на допълнителни ехографски изследвания. Тези изследвания ще се фокусират най-вече върху растежа на бебето и количеството на околоплодната течност, тъй като най-честите усложнения при бебета със запушване на червата са бебе с малки размери и излишни околоплодни води (полихидрамнион). За щастие това не се случва във всеки случай.

Може да се извърши повторен оглед на коремната кухина за псевдокисти (събиране на течност от червата, които са изтекли поради разкъсване на червото), калцификации върху лигавицата на корема и допълнителна течност извън червата (асцит), което може да означава разкъсване на червата. Може да се направи оглед на ануса и ректума на бебето, за да се види дали има анална атрезия (неперфориран анус). Понякога бебе с запушване на червата има увеличен стомах.

Какво означава това за моето бебе след раждането му?

След раждането бебето ще бъде прието в отделение за интензивно лечение за новородени, където ще бъдат извършени допълнителни изследвания. Ще се постави назогастрална сонда за оттичане на секретите от устата и стомаха и ще се постави интравенозна система. На бебето ще се направят рентгенови снимки за допълнителна оценка на корема и ще бъде консултиран хирург. Бебето няма да бъде хранено, докато не приключат изследванията. Ако се налага операция, екипът за интензивна терапия на новородени ще реши как най-добре да осигури хранене на бебето и кога може да започне хранене през устата. При съмнение за муковисцидоза може да се направи допълнително изследване.

Когато бебето е стабилно, хирургът ще отстрани частите на червата, които не функционират добре, и ще се опита да свърже отново частите, които не са свързани. Хирургът ще определи колко обструкции има и как най-добре да ги отстрани. При повечето бебета червата могат да се свържат с една операция, но понякога бебето ще се нуждае от колостомия (торбичка за събиране на чревни течности), докато червата са напълно свързани. Бебето ще бъде изписано, когато няма проблеми с функционирането на червата и храненето. Някои деца могат да останат в болницата няколко месеца, но други се изписват след няколкоседмичен престой.

В дългосрочен план резултатът за повечето деца е отличен. Някои деца имат дългосрочни проблеми, свързани с размера на червата, които трябва да бъдат отстранени, и допълнителни малформации на червата. Тези проблеми могат да включват синдром на късото черво (лошо усвояване на хранителни вещества поради липса на функциониращи тънки черва), проблеми с перисталтиката и повтарящи се обструкции. За съжаление, пренаталната ехография не е в състояние да предскаже кои деца ще имат тези проблеми.

Ще се случи ли отново?

Повечето случаи на запушване на тънките черва са спорадични, което означава, че е много малко вероятно да се повторят.

В някои редки случай има семейства, при които има рецидиви на запушване на червата. Това е по-обезпокоително, ако се установи, че бебето има атрезия тип “ябълкова кора” или “коледна елха”, или има множество запушвания, открити по време на операцията, или ако бебето е диагностицирано с муковисцидоза. Ако се диагностицира някое от тези състояния, ще получите допълнителна информация от вашия лекар, генетичен съветник или генетик.

Какво друго да попитам?

  • Аномалията прилича ли на обичайно запушване на тънкото черво?
  • Имам ли излишно количество околоплодни течности?
  • Виждат ли се други аномалии в бебето?
  • Колко често ще ми се правят ултразвукови прегледи?
  • Какво ще се търси по време на тези прегледи?
  • Къде да родя?
  • Къде бебето ще получи най-добрите грижи, след като се роди?
  • Мога ли да се срещна предварително с екипа лекари, които ще се грижат за бебето ми, когато то се роди и да разгледам родилното отделение?

Правна забележка:

Съдържанието на [тази листовка/ нашият уебсайт] е само за обща информация. Тя няма за цел да бъде медицински съвет, на който трябва да разчитате. Трябва да получите професионален или специализиран индивидуален медицински съвет, свързан с вашето лично положение, преди да предприемете, или да се въздържите от каквото и да е действие въз основа на съдържанието в [тази листовка/ нашия уебсайт]. Въпреки че полагаме разумни усилия да актуализираме информацията на [нашия уебсайт/ листовките], ние не даваме никакви заявления, гаранции, изрични или подразбиращи се, че съдържанието на [нашия уебсайт/ на листовките] е точно, пълно или актуално.

Последна актуализация септември 2019 г.

cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram