Сакрална агенезия

Какво е сакрална агенезия?

Сакралната агенезия (известна също като сакрална хипоплазия) е рядко състояние, при което има аномалия в развитието на долната част на гръбначния стълб. Долните крайници могат да бъдат недоразвити или дори да липсват.

Как се получава сакрална агенезия?

Причината за сакралната агенезия е неясна, но има добре известна връзка с диабета по време на бременност. Майки, изложени на органични мастни разтворители, ембрионални травми, радиация, литиеви соли и др., могат да бъдат изложени на риск от раждане на бебета със сакрална агенезия.

Трябва ли да си направя още изследвания?

Сакрална агенезия може да бъде диагностицирана чрез ултразвуково сканиране обикновено през втория триместър на бременността, но в редки случаи и по-ранно образно изследване също може да покаже характеристики, предполагащи сакрална агенезия.

Препоръчва се подробно сканиране на другите структури на бебето, за да се провери за други аномалии, които могат да бъдат свързани със сакралната агенезия. Оценката на плода може да бъде завършена с ехокардиография или ЯМР.

Какво означава това за моето бебе след раждането му?

При продължаване на бременността не е необходима промяна на стандартното акушерско проследяване и раждането може да бъде нормално на термина. Вашето дете може да страда от двигателен дефицит на долните крайници, уринарна инконтиненция или сексуална дисфункция.

Лечението и дългосрочните резултати от състоянието зависят от степента на малформацията и могат да включват ортопедични и урологични операции. Те обаче са само поддържащи, тъй като основното заболяване е необратимо.

Ще се случи ли отново?

Сакралната агенезия се случва спорадично, но е много по-често при бебета, родени от майки с прегестационен (преди забременяването) диабет. Ето защо е най-важно да имате адекватен контрол на кръвната захар в периода преди зачеването.

Какво друго да попитам?

  • Изолирана ли е сакралната агенезия, или е свързана с други аномалии?
  • Пълна ли е, или частична?
  • Трябва ли да си правя други изследвания?
  • Колко често ще ми се правят ултразвукови изследвания?
  • Възможна ли е операция след раждането?
  • Къде да родя?
  • Къде бебето ще получи най-добрите грижи, след като се роди?
  • Мога ли да се срещна предварително с екипа от лекари, които ще се грижат за бебето ми, когато се роди?

Правна забележка:

Съдържанието на [тази листовка/ нашият уебсайт] е само за обща информация. Тя няма за цел да бъде медицински съвет, на който трябва да разчитате. Трябва да получите професионален или специализиран индивидуален медицински съвет, свързан с вашето лично положение, преди да предприемете, или да се въздържите от каквото и да е действие въз основа на съдържанието в [тази листовка/ нашия уебсайт]. Въпреки че полагаме разумни усилия да актуализираме информацията на [нашия уебсайт/ листовките], ние не даваме никакви заявления, гаранции, изрични или подразбиращи се, че съдържанието на [нашия уебсайт/ на листовките] е точно, пълно или актуално.

Последна актуализация септември 2019 г.

cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram