Вътречерепни тумори

Какво е вътречерепен тумор?

Вътречерепните тумори, известни още като мозъчни тумори, са тумори, които се появяват в резултат на патологичен растеж на клетки в мозъка. Мозъчни тумори, които се установяват до 60 дни след раждането, обикновено се наричат вродени мозъчни тумори, т.е. туморът го е имало по време на, или преди раждането. Мозъчните тумори не са много чести. Те съставляват между 0,5% и 1,9% от всички тумори при деца. По-малко от едно на милион живо родени бебета, имат вроден мозъчен тумор. Това може да се дължи на значително ниските шансове бебе с мозъчен тумор да достигне пълния термин.

Как се получават вътречерепните тумори?

Не е известно какво точно причинява появата на вътречерепни тумори в ранния период на живота, но се смята, че ако бременна жена бъде изложена на определени лекарства, вируси или радиация, това може да причини някои патологични промени в мозъка на нероденото бебе. Тези промени в крайна сметка могат да доведат до развитие на мозъчен тумор. Освен това, ако клетките в мозъка не успеят да се развият и узреят нормално, може да се получи туморен образувание.

Установено е, че някои вродени мозъчни тумори имат аномалии в генетичния си състав, което предполага, че такива генетични аномалии могат да допринесат за развитието на тумори.

Трябва ли да си направя още изследвания?

Последните постижения в методите за идентифициране на мозъчни тумори правят тяхната диагностика по-лесна. Срокът на бременността обикновено се разделя на третини, всяка от които се нарича триместър. Вродените мозъчни тумори обикновено се установяват през втория и третия триместър на бременността чрез ултразвукови техники. Когато е наличен, ядрено-магнитният резонанс (ЯМР), усъвършенствана техника за образно изследване, помага да се характеризира туморът и неговата степен.

За да се направи категорична диагноза, обаче, проба от мозъчната тъкан трябва да се изпрати за изследване от лекар, специално обучен за това. За съжаление обикновено не е възможно да се вземе безопасно тъкан за изследване преди раждането на бебето.

Можете да поискате процедура, наречена кариотипиране, където се прави тест за изследване на вашия набор от хромозоми. Това не се налага във всички случаи, но трябва да се има предвид, ако се открият други аномалии.

За какви неща трябва да внимавате по време на бременността?

Мозъчен тумор при неродено бебе може да бъде свързан с редица находки по време на бременността. Важно е бременността да се следи с ултразвук, за да се наблюдава за уголемена глава на плода, подуване на черепа и натрупване на течност в главата, кървене в мозъка или дори сърдечна недостатъчност. Може да има и повишено количество околоплодна течност, състояние, известно като полихидрамнион.

Какво означава това за моето бебе след раждането му?

Понякога плодът с мозъчен тумор може да има и други вродени аномалии. Те могат да включват заешка устна (цепнатина от едната или от двете страни в горната устна) или вълча уста (цепка в небцето), аномалии в начина на формиране на сърцето, както и аномалии в пикочната системата.

Като цяло бебетата с вродени мозъчни тумори не се справят много добре. Оцеляват около 28% от тях. Останалите обикновено умират преди, по време или скоро след раждането.

Момента на раждане е много важен. Ако бебето се роди твърде рано, може да има рискове свързани с преждевременно раждане. Ако бебето се роди твърде късно, главата може да стане твърде голяма, като по този начин вагиналното раждане е рисковано както за майката, така и за бебето.

Лечението на мозъчни тумори обикновено е оперативно. Последните постижения в медицината намаляват риска от смърт на бебето по време на операцията, както често се случваше в миналото.

При някои деца може да се помисли за радиотерапия, която включва използването на високи дози радиация за унищожаване и свиване на туморните клетки. Радиационното лечение, обаче, може да засегне развитието на бебето и да предизвика сериозни проблеми с физическото и умственото развитие на бебето.

Ще се случили отново?

Вродените мозъчни тумори са много редки и се срещат само при около 3 на 10 милиона бебета, родени живи. Понастоящем няма много информация за риска жената да има друго бебе с мозъчен тумор при следваща бременност.

Какво друго да попитам?

  • Мога ли да се опитам да родя нормално, или ще ми трябва цезарово сечение?
  • Прекратяването на тази бременност възможно ли е за мен?
  • Може ли лечението да започне, докато бебето е още в утробата?
  • Кои лекари ще участват в грижите за мен и моето бебе?
  • Какви са шансовете бебето ми да оцелее след лечението?

Правна забележка:

Съдържанието на [тази листовка/ нашият уебсайт] е само за обща информация. Тя няма за цел да бъде медицински съвет, на който трябва да разчитате. Трябва да получите професионален или специализиран индивидуален медицински съвет, свързан с вашето лично положение, преди да предприемете, или да се въздържите от каквото и да е действие въз основа на съдържанието в [тази листовка/ нашия уебсайт]. Въпреки че полагаме разумни усилия да актуализираме информацията на [нашия уебсайт/ листовките], ние не даваме никакви заявления, гаранции, изрични или подразбиращи се, че съдържанието на [нашия уебсайт/ на листовките] е точно, пълно или актуално.

Последна актуализация септември 2019 г.

cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram