Често задавани въпроси през бременността

Често задавани въпроси през бременността

Кървене и бременност

Кървенето от влагалището на бременна не е нормално и се смята за проява на отклонение от нормата. Всяко едно вагинално кървене трябва да се определи от къде точно произхожда, какво е количеството му, характера му и т.н., което става при специализиран гинекологичен преглед със спекулум, дигитално и при необходимост ехографски. Въпреки че самото кървене е достатъчно притеснителен признак за повечето бременни дами, те трябва да са наясно, че вагиналния преглед не застрашава тяхната бременност.

Различни фактори и причини могат да предизвикат кървене. Друга важен фактор е момента на възникването на кървенето спрямо гестационната седмица.

Кървенето може е не е признак на застрашаващ аборт. То може да предизвикано от различни процеси във влагалището и маточната шийка. Това могат да са възпаления, полипи, ектропион, ранички и т.н. Някои от тези проблеми могат успешно да се лекуват през бременността и да не оставят следа за тяхното съществуване.

При около 20% от всички бременности се наблюдава кървене от матката в началните срокове на бременност, т.е. една от пет бременни кърви в първите месеци. Ние сме наясно, че далеч по-малко жени абортират. А голяма час от абортите са поради тежки нарушения на плода – генетични и хромозомни. За щастие това са спорадични събития, които изключително рядко могат да се повторят. Това, което е важно да се подчертае, са две неща при настъпил аборт – 1. Няма виновен! Нито жената, нито партньора й, още по малко трето лице трябва да поемат каквато й да вина за случилото се!; 2. След като една жена е забременяла, ще забременее пак! Може да се наложи да се направят последващи изследвания за търсене на причина за аборт, но не и това да е опит за обвинения, а да е опит за решаване на съществуваща пречка за доизносване на бременност!

Причини за кървене през втората половина на бременността могат отново да са състояния, които да не я застрашават. В малък процент от случаи и то в повечето случаи с наличие на определена предпоставка, може да се наблюдават кръвотечения произхождащи от матката. Най-честите причини са от ниско прикрепена плацента и отлепяне на плацентата, разположена на нормално място. Двете състояния могат да имат различно по количество кървене, но и двете трябва да бъдат установени от лекар, активно наблюдавани и лекувани. И двете състояния са доста редки и трябва да бъдат провокирани от други причини – контракции, високо кръвно, външен удар, изтичане на огромно количество околоплодни води и т.н. При някое от тези състояния жената има много силни контракции, замаяност, световъртеж, отпадналост и т.н., т.е. ако нещо сериозно става с вас, вие ще разберете със сигурност.

Какво трябва да направите ако имате кървене? При по слабо кървене, което въпреки това е пак притеснително, без паника, помолете някой да ви откара до вашия гинеколог или даже по-добре в болница с отделение по Акушерство и Гинекология. Може да се наложи да останете за няколко дни под наблюдение, но това е ниска цена, която да платите в сравнение с висшата цел, която имате, а именно да станете майка! Ако кървенето е обилно, не се чувствате добре, не се колебайте да се обадите на Бърза Помощ като им съобщите, че сте бременна, имате обилно кървене и не се чувствате добре! Ако се сетите е добре да им кажете в кой месец от бременността сте. Важно е да спомена, че вие трябва да имате документ с вашата кръвна група и резус фактор винаги с вас! Това е изследване, което трябва да направите още когато разберете, че сте бременна.

Контракции през бременносста

Контракции на матката могат да се наблюдават през цялата бременност – още от първите месеци, чак до раждането, където контракциите са основния субстрат на този велик момент! Не всяка контракция е съпроводена с болка или даже може да се усети от жената. Има контракции, които остават неразпознати от бременната и се установяват случайно по време на преглед, ехография или запис на плода. Всички тези „скрити“ контракции не застрашават бременността. Те могат да се получат заради растежа на плода, плацентата и околоплодните води, които водят до преразтягане на матката и поддържащите я структури. Могат да са втвърдяване на корема в третия триместър, така наречените Бракстън Хикс контракции, при които матката се подготвя и „тренира“ за раждането. Тези контракции са безболезнени и не продължават повече от 10-20 сек., могат да се получат по няколко пъти на ден и зачестяват с приближаване на термина.

Контракциите, които трябва да ви притесняват са силни, болезнени, продължителни, могат да са съпроводени с кървене, безпокойство, световъртеж и т.н. При наличие на контракции съпроводени с един или повече от гореизброените оплаквания трябва да потърсите лекарска помощ. Но това са редки състояния. В голям процент от случаите дори при болезнени контракции, те отминават за няколко часа или дни. Ние препоръчваме намаление на провокиращите моменти, които могат да са стрес, усилена физическа работа, дълги пътувания и т.н. Преустановяване на половите контакти. Но не препоръчваме постелен режим на легло. Този режим се препоръчва от много лекари, така и от роднини. Режима на легло не води до удължаване на бременността, а води до нежелани последствия като атрофия на мускулатурата, депресия и увеличава риска от тромброемболии, който е повишен и от самата бременност в третия триместър. Така че ние ви препоръчваме умерена физическа активност, която води и до намаление на стреса.  При преждевременно раждане лечението в болница е задължително за да се оптимизират условията за преживяване на недоносеното дете!

Вагинално течение

Един от смущаващите оплаквания през бременността е вагиналното течение. Ние знаем, че под действието на различни хормонални и хомеостатични фактори течението при бременни жени се засилва. Ако е съпроводено с парене, сърбеж, смъдене(парене при уриниране), неприятна миризма, то тогава най-вероятно става въпрос за бактериална вагиноза или възпаление на вулвата и влагалището. Повечето от тези течение се повлияват благоприятно от приложеното лечение в рамките на седмица. Има случаи, в които тази терапията трябва да е по-продължителна и да наложи прием на антибиотици.

Антиобиотична терапия може да се наложи и при липса на течение или каквито и да е оплаквания. При рутинно изследване на вагиналната микрофлора може да се установи наличие на патогенни(болестотворни) микроорганизми(микроби). Лечение на тези микроби е необходимо за да предпазим жената от допълнително инфектиране и разпространение на инфекция в организма и в матката, както и да предпазим плода от инфектиране, който ще премине през естествения родов път. Предпазването на жената от навлизане на инфекцията има и за цел да предпази и защити бременността. Понякога тези инфекции могат да доведат до преждевременно изтичане на околоплодните води и да доведат до преждевременно раждане.

Понякога жената може да е заблуди, че има кървене от гениталиите, защото вагиналното течение има тъмен цвят, почти кафяв. Това води до тревоги и притеснения. Някои микроби могат да доведат до поява на течение с такъв цвят. Лечението пак е с различни локални препарати или антибиотици.

При появата на вагинално течение консултацията със специалист е наложителна. Гинекологичен преглед и вземане на секрет ще помогнат за правилното диагностициране и лечение на състоянието.

Диабет и бременност

Преекламсия

Преждевременно раждане и Серклаж

Медикаменти и бременност

Приема на каквито й да е медикаменти винаги буди въпроса: „А това може ли да навреди на плода?“ Този въпрос е много важен и ние сме наясно с това! За голяма част от медикаментите ние имаме отговор на този въпрос. Има други медикаменти, за които ние предполагаме, че нямат ефект върху плода или нежеланите ефекти са минимални. Важно е да се пресметне „полза-риск“ ефекта от приложението на даден медикамент, процедура и т.н. Т.е. ако предполагаемите ползи са в повече от рисковете, ние сме склонни да  предпишем медикамент.

 Относно антибиотиците, ние знаем точно кои групи антибиотици можем да предпишем, защото нямат ефект върху плода и не преминават бариерата на плацентата, и кои групи не трябва да предписваме, защото са токсични за плода. През втората половина на бременността може да се наложи прилагане на по-високи дози антибиотик в сравнение с небременна жена.

Автор: д-р Борис Стоилов

cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram