Лечение на грип при бременни

Pregnancy Illness. Sick Young Pregnant Woman Feeling Unwell At Home

Инфлуенца (наричана още грип) е вид вирусна инфекция, която може да причини симптоми, подобни на обикновената настинка, но също така и да причини сериозни усложнения, ако сте бременна. По време на бременност за имунната система на жената е по-трудно да се бори с инфекциите и това прави бременната жена по-податлива към грип и други заболявания.

Как се разпространява грипът?

Грипът се разпространява лесно от човек на човек. Когато някой с грип кашля, киха или говори, вирусът се разпространява във въздуха. Можете да се заразите с грип, ако го вдишвате или ако докоснете нещо (като дръжка на врата или телефон), върху което има грипен вирус, и след това докоснете носа, очите или устата си.

Хората с грип може да са в състояние да заразят други от 1 ден преди да се разболеят до 5 до 7 дни след това. Хората, които са много болни от грип или малките деца, може да са в състояние да разпространяват грипа по-дълго, особено ако все още имат симптоми

Защо грипът може да е опасен по време на бременност?

При бременни има вероятност грипът да протече по-тежко, тъй като бременността променя „работата“ на имунната система, сърцето и белите дробове. Вашата имунна система е начинът на вашето тяло да се защитава от болести и заболявания. Когато тялото ви усети  вирус, който може да навреди на здравето ви, имунната ви система работи усилено, за да се бори с вируса. Когато сте бременна, имунната ви система не реагира толкова бързо на заболявания, колкото преди бременността. Намалената имунна система означава, че е по-вероятно да се разболеете от вируси като грип.

По време на бременност белите дробове се нуждаят от повече кислород, особено през втория и третия триместър. Растящият ви корем оказва натиск върху белите ви дробове, което ги кара да работят по-усилено в по-малко пространство. Може дори понякога да почувствате недостиг на въздух. Сърцето ви също работи усилено. То е заето да доставя кръв на вас и вашето бебе. Всичко това означава, че тялото ви е стресирано по време на бременност.

Какви са симптомите на грип?

 • Кашлица
 • Хрема
 • Възпалено гърло
 • Температура – 37,8°C или по-висока
 • Болки в тялото и мускулите
 • Главоболие
 • Умора
 • Повръщане и диария

Какво мога да направя, за да не се разболея от грип?

Има много неща, които можете да направите, за да защитите себе си и нероденото си дете от грип.

 • Трябва да избягване места с много хора на закрито през грипния сезон или носете маска.
 • Не споделяйте храна, прибори или чаши с други хора.
 • Избягвайте да докосвате очите, носа и устата си.
 • Мийте ръцете си често със сапун и топла вода.
 • Носете със себе си дезинфектант за ръце и го използвайте, когато не можете да се измиете със сапун и вода.

Не се чувствам добре, какво да направя?

Ако сте бременна и мислите, че може да имате грип, трябва незабавно да посетите Вашия лекар. Ако сте бременна, особено ако сте във втория или третия триместър, има по-голяма вероятност да се разболеете сериозно от грип, отколкото хората, които не са бременни.

Ако вашият лекар подозира, че имате грип, той може да ви направи бърз тест, за да потвърди диагнозата, както и да ви предпише антивирусно лекарство. Това лекарство е толкова по-ефективно, колкото по-рано го приемете, така че е важно да посетите Вашия лекар, когато забележите за първи път симптоми на грип.

Антибиотиците няма да ви помогнат да се възстановите по-бързо, защото грипът и настинките се причиняват от вируси, а не от бактерии.

Все пак има неща, които можете да направите, за да лекувате симптомите си и да се чувствате по-комфортно, докато тялото ви се бори с вируса:

 • Почивката дава на тялото ви повече енергия за борба с инфекцията.
 • Пийте много течности, за да избегнете дехидратация, която може да бъде опасна по време на бременност – топлите напитки с лимон и мед могат да бъдат особено успокояващи.
 • Избягвайте излагането на цигарен дим.
 • Използвайте назални спрейове с физиологичен разтвор (солена вода) или назални промивки, за да изчистите слузта от носа и синусите.
 • Вдишвайте пара (като използвате купа с гореща вода или топъл душ) или правете инхалации с инхалатор, за да прочистите носа и синусите си.

Ето някои често срещани лекарства и информация за употребата им по време на бременност.

 • Парацетамолът се счита за безопасен през всички етапи на бременността.
 • Ибупрофен и други нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) не трябва да се използват по време на бременност, освен ако вашият лекар не ги е предписал.
 • Някои лекарства за кашлица са безопасни по време на бременност, но не всички видове. Ако сте бременна и се чувствате много зле със симптоми на настинка, посъветвайте се с вашия лекар.
 • Солените спрейове за нос са безопасни за употреба по време на бременност. Деконгестантните спрейове за нос (използвани за облекчаване на запушен нос) обикновено са безопасни за употреба по време на бременност, но за крактокрайна употереба и е необходимо са се консултирате преди употребата им.

Има ограничена научна информация за много билкови или допълващи продукти или лекарства и тяхната безопасност по време на бременност. Ако мислите да използвате билкови лекарства по време на бременност, добра идея е да се консултирате с вашия лекар относно тяхната безопасност, преди да ги приемете.

Автор: д-р Полина Захариева, акушер-гинеколог

cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram