Задължителни изследвания преди забременяване

Nurse taking blood sample from pregnant patient

Бременността е важен момент от живота на жената и са разбираеми усилията на всяка бъдеща майка този период да премине по възможно най-добрия начин.

В съвремието повечето бременности са планирани, жената е подготвена за предстоящия момент – приема витамини, храни се по-здравословно и обръща внимание на здравето си.

Именно здравословното състояние ще бъде темата на нашата статия – как да го постигнем , кои изследвания е уместно да извършим преди забременяване и какви специалисти да потърсим при отклонения в нашите изследвания.

1.Скрининг за тиреоидни заболявания

Тиреоидните хормони имат важна роля в регулацията на редица органи и системи -оказват влияние върху менструалния цикъл, овулацията и фертилността.

По време на бременността T3 , T4 и ТSH са важни за нормалното  й протичане, правилното развитие на плода и функцията на мозъка му. Продукцията на тиреоидни хормони в плода започва в началото на втори триместър (след 12 г.с). от бременността. Преди този период до него достигат майчините тиреоидни хормони.

Терапията при бременни , имащи щитовидна патология, която не е нелекувана или при такива с новооткрито заболяване,би намалила риска от неврокогнитивни дефицити при детето.

 За това е уместно изследването на TSH,T3,T4,TAT,MAT – които да дадат информация за функцията на щитовидната жлеза и необходимостта от терапия.

При отклонения вашият гинеколог ще ви насочи към ендокринолог.

2. Изследване на влагалищен секрет

Равновесието на цервико – вагиналния микробиом е от голямо значение за нормалното протичане на бременността поради факта, че представлява бариера за асцендиране на инфекции от влагалището към плода.

Една неоткрита и нелекувана инфекция на влагалището, преди забременяване и през бременността, може да доведе до усложнения, сред които преждевременно раждане, предтерминно пукнат околоплоден мехур, вътреутробна инфекция на плода и други.

Препоръката е изследване на влагалищен секрет и натривка за откриване на патогени и гъби . При съмнение на проследяващия ви гинеколог може да се изследва и цервикален секрет за хламидия, микоплазма, уреаплазма чрез PCR

3. Цитонамазка

Скринингът за карцином на маточната шийка е уместно да се извършва веднъж годишно. Ако преди предстоящата бременност са минали повече от 6 месеца от предходното му провеждане –препоръчвам взимане на цитонамазка.

Скринингът може да се извърши и след забременяване, тъй като влиза в задължителния пакет изследвания при първо посещение в Женска консултация (ЖК), но при много жени съществува неуместен страх и притеснение от извършването му по време на бременността, поради оскъдното прокървяване след взимане на пробата. За това, ако ще се чувствате по-спокойни, направете изследването преди забременяване.

4. Пълна кръвна картина , желязо (фолиева киселина.)

Изследването на ПКК носи ценна информация за общото състояние на всеки пациент. Много от анемичните състояния при жените остават неустановени поради дискретна симптоматика.

Така че периодът преди бременност е подходящ за установяването им. В комбинация с изследване на желязо (фолиева киселина) биха насочили специалиста към евентуално заболяване и суплементация с подходящ препарат.

5. Обременяване с глюкоза (ОГТТ)

Ако сте с инсулинова резистентност или наднормено тегло е подходящо провеждането на ОГТТ с имунореактивен инсулин (по време на бременност не се изследва).

При отклонения, вашият гинеколог ще ви насочи към ендокринолог (ако все още не сте посещавали) и ще препоръча хранителен режим беден на въглехидрати.

ОГТТ се провежда и като скрининг за гестационен диабет през бременността – 24-28 г.с.

6. Изследване на стерилна урина

Изследването на стерилна урина (микробиология) е препоръчително ако страдате от чести уринарни инфекции, цистити, пиелонефрити.

Входа на уретрата е в непосредствена близост до входа на влагалището и при подобна, макар и безсимптомна инфекция, бактерии биха могли да преминат към влагалището.

Скрининг за безсимптомна бактериурия ще ви бъде проведен в 12-16 г.с при проследването ви в ЖК.

 7. Зъбен статус

Дори и да сте с перфектна усмивка е уместно снемане на пълен зъбен статус от вашия дентален лекар преди забременяване. При кариозни зъби, зъбен камък, гингивити, парадонтоза трябва да се проведе лечение и дадат препоръки за грижа и по време на бременността.

8. Очен статус

Все повече жени още в  млада възраст имат проблем с очите и  имат нужда от оптична корекция. Ако в последната година не сте посещавали офталмолог или не сте събрали кураж да извършите подобен преглед – моментът е настъпил.

Офталмологът ще установи имате ли отклонения в зрението (късогледство, далекогледство, астигматизъм или др.), ще провери налягането в очните дъна и ще даде препоръка за диоптрична корекция.

Съществуват още много специфични изследвания, според вашето състояние и придружаващите ви заболявания, но те са строго индивидуални и ще ви бъдат препоръчани от вашия личен лекар, когато споделите плановете си за бременност.

Обсъдете всичко, което ви притеснява и споделете за специфични оплаквания ако имате такива.Така той ще препоръча най-подходящия специалист за вас.

Пожелавам една спокойна и усмихната бременност на всички бъдещи майчета.

Автор: Д-р Магдалина Попиванова-Влахова

cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram