Дясна аортна дъга

Какво е дясна аортна дъга?

Дясната аортна дъга (RAA) е анатомичен вариант на аортата, големия кръвоносен съд, който пренася кръв от сърцето към тялото и мозъка. При повечето хора аортата образува дъга вляво от трахеята (дихателната тръба). При RAA аортната дъга е вдясно от трахеята.

Как се получава дясната аортна дъга?

Изолирана RAA се среща при около 1 на 1000 бебета. Точната причина не е известна. Почти 20% от бебетата с RAA имат и други проблеми, най-често със сърцето си. Едно на всеки 10 бебета с RAA има промени в хромозомите. Хромозомите са мястото, където се съхранява по-голямата част от нашата генетична информация. Хромозомната аномалия, най-често свързана с RAA, е синдромът на ДиДжордж, където липсва малък фрагмент от хромозома 22q11.2. Това състояние се нарича микроделеция.

Трябва ли да си направя още изследвания?

Много жени биха предпочели да се направят повече изследвания и/ или консултации, за да се научи повече за състоянието на техния плод. Например, можете да се консултирате с генетик, специалист по генетични заболявания и вродени дефекти. Може да си направите генетични тестове като амниоцентеза (където с тънка игла се взема малко околоплодна течност от утробата) или CVS за търсене на хромозомни аномалии или хромозомен микрочипов анализ (CMA или “чипое”) за изследване на хромозомния състав на вашия плод -напред. Може да бъдете насочени за фетална ехокардиография, специализиран ултразвук на сърцето на бебето по време на бременността, за да определите дали RAA е изолирана (единственият сърдечен дефект), или е свързан с други аномалии. Можете също така да поискате подробно образно изследване на плода от специалист по фетална медицина.

За какви неща трябва да внимавате по време на бременността?

Бебетата с изолирана RAA обикновено не развиват никакъв проблем по време на бременността, въпреки това се препоръчва ултразвуково изследване от специалист по фетална медицина. Ултразвукът ще помогне да се установи дали RAA е свързана с различен ход на друг артериален съд, който се нарича аберантна лява субклавиална артерия (ALSA), която се отклонява от RAA. Тази комбинация ще създаде съдов пръстен, който обгражда трахеята и хранопровода (тръбата, свързваща устата и стомаха).

Какво означава това за моето бебе след раждането му?

По-голямата част от бебетата с изолирана дясна аортна дъга няма да имат проблеми свързани с нея. Бебетата със съдов пръстен могат да имат много разнообразни симптоми. В редки случай те могат да бъдат забелязани скоро след раждането, но повечето пъти се установяват по-късно. Симптомите обикновено са обструкция на дихателните пътища, като шумно дишане или затруднено дишане по време на хранене. Те могат да имат чести инфекции на горните дихателни пътища и симптоми като хрипове, кашлица, проблеми с храненето и повръщане.

Ще се случили отново?

Когато не бъде установена друга генетична причина за дясна аортна дъга, рискът тя да се повтори е изключително рядък. Ако е установена генетична причина, рискът от рецидив зависи от тази причина. Консултация с генетик може да бъде полезна, за да се хвърли светлина върху това.

Какво друго да попитам?

  • Сърцето на бебето изглежда ли нормално?
  • Колко често ще ми се правят ултразвукови изследвания?
  • Вижда ли се съдов пръстен?
  • Къде да родя?
  • Къде бебето ще получи най-добрите грижи, след като се роди?
  • Мога ли да се срещна предварително с екипа от лекари, които ще се грижат за бебето ми, когато се роди?

Правна забележка:

Съдържанието на [тази листовка/ нашият уебсайт] е само за обща информация. Тя няма за цел да бъде медицински съвет, на който трябва да разчитате. Трябва да получите професионален или специализиран индивидуален медицински съвет, свързан с вашето лично положение, преди да предприемете, или да се въздържите от каквото и да е действие въз основа на съдържанието в [тази листовка/ нашия уебсайт]. Въпреки че полагаме разумни усилия да актуализираме информацията на [нашия уебсайт/ листовките], ние не даваме никакви заявления, гаранции, изрични или подразбиращи се, че съдържанието на [нашия уебсайт/ на листовките] е точно, пълно или актуално.

Последна актуализация септември 2019 г

cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram