Ехогенно черво

Какво е ехогенно черво?

Ехогенно черво е ултразвукова находка, при която червата на плода изглеждат по-ярки от очакваното. Тази находка се наблюдава при 0,2 -1,4% от всички бременности.

Как се установява ехогенно черво?

Ехогенното черво може да бъде открито чрез пренатален ултразвук, обикновено около 20-та седмица от бременността по време на анатомичния ултразвук. Обикновено червата трябва да имат същия сив цвят като черния дроб, но понякога червата изглеждат бели като кост. Когато това се случи, находката се нарича „ехогенно черво“.

Какво причинява ехогенно черво?

Ехогенното черво може да бъде нормална находка при ултразвук и често се свързва с нормални, здрави бебета. Въпреки това, има няколко медицински проблема, които могат да причинят червата да изглеждат ярки при ултразвук.

Ненормално движение на червата:

Преди края на първия триместър плодът започва да поглъща околоплодната течност, която се придвижва през червата на плода от чревните мускули. Понякога тази течност се движи по-бавно от обичайното или изобщо не се движи, ако има запушване в червата. Когато това се случи, съдържанието на червата се сгъстява, придавайки им ярък вид. В случаите на непроходимост на червата, първоначалното представяне може да бъде ехогенно черво и едва с течение на времето запушването да стане видимо, когато се види перисталтиката и разширени чревни бримки. Това налага проследяващо сканиране. Чревната непроходимост може да се диагностицира със сигурност едва през третия триместър.

Кръв в околоплодната течност:

Понякога по време на бременност се появява кървене. Това може да доведе до кръв в течността около бебето ви. Въпреки че не е вредно за бебето да поглъща кръв в околоплодната течност, при ултразвуково изследване кръвните клетки могат да изглеждат ярки в стомаха и червата.

Муковисцидоза

Муковисцидозата е генетично заболяване, което може да засегне белите дробове и червата, причинявайки натрупване на сгъстена слуз в тези органи. Първото изхождане на бебето след като то се роди може да бъде затруднено, състояние известно като мекониев илеус. За да има бебето  муковисцидоза, то трябва да има два броя на анормалния ген на муковисцидоза. Бебето наследява по един анормален ген от всеки родител, който е носител на болестта (което означава, че е здрав, но има един нормален ген и един анормален ген).

Хромозомна аномалия

Ненормалният брой хромозоми променя генетичния състав на бебето и много органи, включително червата, могат да бъдат засегнати. Пример за това е тризомия 21, известна също като синдром на Даун, където бебето има три (вместо две) хромозоми 21. При наличие на хромозомно състояние ехогенното черво често е съпътствано от други ултразвукови находки.

Инфекция на плода

Инфекциите, които могат да засегнат червата на бебето, включват цитомегаловирус, токсоплазмоза и парвовирус Б19. Често тези инфекции не са тежки за възрастните, но могат да причинят възпаление и подуване на червата на бебето. На ултразвуково изследване това може да се види като светли области. Светли петна могат да се видят и на други места в корема на бебето.

Ограничение на растежа на плода

Понякога бебето е с по-малки размери от очакваното. Когато причината за малкото бебе е необичаен кръвен поток в плацентата, притокът на кръв към червата на бебето може да бъде засегнат. Това може да е причина да се вижда по-ярко на ултразвуково изследване.

Фалшиво положителни резултати

В зависимост от ултразвуковия апарат и лицето, което извършва изследването, ехогенното черво може понякога да изглежда по-ярко, отколкото е в действителност.

Трябва ли да си направя още изследвания?

Вероятно ще ви бъдат предложени тестове, с които да се определи причината за ехогенното черво. Видът на изследванията зависи от наличието или липсата на други аномалии, от вашата медицинска история и историята на бременността и резултатите от по-ранни тестове, които са ви правени. Може да ви бъде предложена консултация с генетичен съветник, който е специалист по генетични заболявания.

Може да ви бъдат предложение следните изследвания:

 • Подробен ултразвуков преглед: Внимателен оглед на бебето ви за всякакви други ехографски находки и аномалии. Ултразвукът може да идентифицира много, но не всички аномалии.
 • Фетална ехокардиография: Това е ултразвуково изследване, с което сърцето на бебето се разглежда в детайли.
 • Амниоцентеза: Това е тест, при който с тънка игла се взима малко околоплодна вода. Течността може да бъде тествана за хромозомни аномалии, както и за инфекции на плода. Други генетични тестове могат да включват хромозомен микрочипов анализ (CMA или “чипове”), които разглеждат по-отблизо генетичния състав на плода.
 • Безклетъчна фетална ДНК: Това е кръвен тест, който изследва клетките на бебето, които са във вашата кръвта. Това е един много добър генетичен скринингов тест за определени състояния, като синдрома на Даун, но не е толкова точен, колкото амниоцентезата.
 • Кръвни тестове за инфекции на майката като цитомегаловирус или токсоплазмоза: Тези тестове могат да покажат дали сте имали скорошна или минала инфекция, но няма да ви кажат дали бебето ви е заразено. Ако резултатите ви показват възможна инфекция, може да се препоръча допълнително изследване, за да се потвърди инфекцията на вашето бебе.
 • Кръвен тест на майката за муковисцидоза: Тъй като муковисцидозата е генетично състояние, вие трябва да се изследвате за това само веднъж. Вашите резултати никога няма да се променят. Възможно е това вече да е направено като част от вашето рутинно лабораторно изследване през бременността.

Какво ако всичките ми изследвания са нормални?

Ако всичките ви изследвания са нормални, бебето ви вероятно ще бъде здраво при раждането. Важно е, обаче, да запомните, че не всички проблеми могат да бъдат открити по време на бременността. Следователно, въпреки че нормалното тестване е успокояващо, то не може да гарантира, че бебето ви ще бъде здраво. Често ехогенното черво изчезва с времето. Дори ако това се случи, вашият лекар може да препоръча последващи ултразвукови изследвания, за да проследи растежа на бебето и да преоцени червата.

Какво друго да попитам?

 • Виждат ли се други аномалии на ултразвука?
 • Какъв вид генетично изследване ще трябва да си направя?
 • Колко често ще ми се правят ултразвукови изследвания?
 • Бебето ще се нуждае ли от операция след раждането?
 • Къде да родя?
 • Къде бебето ще получи най-добрите грижи, след като се роди?
 • Мога ли да се срещна предварително с екипа от лекари, които ще се грижат за бебето ми, когато се роди?

Правна забележка:

Съдържанието на [тази листовка/ нашият уебсайт] е само за обща информация. Тя няма за цел да бъде медицински съвет, на който трябва да разчитате. Трябва да получите професионален или специализиран индивидуален медицински съвет, свързан с вашето лично положение, преди да предприемете, или да се въздържите от каквото и да е действие въз основа на съдържанието в [тази листовка/ нашия уебсайт]. Въпреки че полагаме разумни усилия да актуализираме информацията на [нашия уебсайт/ листовките], ние не даваме никакви заявления, гаранции, изрични или подразбиращи се, че съдържанието на [нашия уебсайт/ на листовките] е точно, пълно или актуално.

Последна актуализация септември 2019 г

cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram