Фетален мегацистит

Какво е фетален мегацистит?

Фетален мегацистит се отнася до необичайно голям пикочен мехур, наблюдаван при ултразвук. Това се случва в антенаталния период при около 1 на 1500 бременности, като е много по-често при момчета, отколкото при момичета. При образно изследване през първия триместър (11-14 седмици) мегацистис се установява, ако надлъжният диаметър на пикочния мехур е повече от 7 mm. По време на вътреутробния период бъбреците на плода произвеждат урина, която преминава в пикочния мехур през тръби, наречени уретери. Урината остава в пикочния мехур, докато бъде отделена през друга тръба, наречена уретрата, която извежда урината извън тялото. В повечето случаи мегацистит се получава, когато има някакво състояние, което пречи на нормалното отделяне на урина.

Как се получава мегацистит?

Мегацистит се причинява най-често от обструкции, които блокират уретрата, като напр. задна уретрална клапа, или малформации на уретрата, като стеноза (стесняване или втвърдяване), или атрезия (отсъствие); или персистираща клоака (сложна анатомична аномалия в развитието). В други случаи мегацистит се причинява от неврологични и/ или генетични нарушения (като синдромът мегацистит-микроколон-чревна хипоперисталтика), които пречат на пикочния мехур да отделя нормално урина.

Когато при ултразвук на плода се установи мегацистит, това поражда подозрение, че може да има обструкция (запушване) или стриктура (стесняване) на уретрата, което пречи на урината да излезе от пикочния мехур. Това е причината в малко над половината от случаите. С течение на времето това може да доведе до твърде малко околоплодна течност или олигохидрамнион. Връщането на урината в пикочния мехур може също да увреди уретерите и бъбреците. Амниотичната течност, която обгражда и омекотява бебето в утробата, се състои предимно от неговата урина. С напредването на растежа, плодът изтегля течността в белите дробове, за да им помогне да се развият. Омекотяващият ефект на течността около бебето позволява на мускулите и костите му да се развият правилно.

При пълна обструкция, невъзможност на урината да се освободи в пространството на околоплодната течност води до увеличаване на пикочния мехур и намаляване на нивата на околоплодната течност (олигохидрамнион), което може да доведе до белодробна хипоплазия (недоразвитие на белите дробове), животозастрашаващо състояние.

Съществува и риск от асоциирани хромозомни аномалии или специфични генетични дефекти. Прогнозата зависи от основната причина и тежестта на обструкцията, както и от наличието или отсъствието на други находки.

Трябва ли да си направя още изследвания?

Ако вашият лекар смята, че бебето ви има проблем, причинен от хромозомни или специфични генетични дефекти, може да ви насочи за генетични тестове и консултации.

Вашият лекар ще вземе проба от клетките на плацентата (биопсия на плацентата, CVS) през първия триместър, или клетъчна проба от околоплодната течност (амниоцентеза) през втория триместър, за да получи телесна тъкан, която може да бъде проверена за хромозомна аномалии или специфични генетични дефекти.

Освен това вашият лекар може да ви насочи към специалисти. По време на бременността може да се наложи да ви се направят допълнителни ултразвукови прегледи.

За какви неща трябва да внимавате по време на бременността?

Ранно открит мегацистит може спонтанно да се изчезне или да прогресира по време на бременността. Вашият лекар вероятно ще нареди серийни ултразвукови сканирания, за да наблюдава внимателно и да прецени дали мегациститът влияе върху растежа и благосъстоянието на вашето бебе. Вашите лекари ще ви консултират с напредването на бременността.

Какво означава това за моето бебе преди раждането?

Лечението зависи от основната причина за мегацистит. Специалист по фетална медицина ще обсъди с вас оптималния подход за вашето бебе. Ако плодът има хромозомни аномалии, има тежки олигохидрамниони, диагнозата се поставя в началото на бременността, или ако има данни за бъбречна дисплазия при ултразвуков преглед, някои хора решават да прекъснат (спрат) бременността. Това е много лично решение. С вас ще разговаря здравен специалист и ще подкрепи всяко ваше решение. За хромозомно нормални плодове може да е възможно вътрематочно пренатално лечение.

Какво означава това за моето бебе след раждането му?

След раждането на вашето бебе, детски уролози и нефролози (бъбречни специалисти) ще прегледат бебето и ще ви консултират, за да се избере оптималното лечение, подходящо за вашето бебе. След задълбочена оценка на състоянието на детето ви, екипът ще посъветва семейството ви какво да очаква в краткосрочен и дългосрочен план.

Възможностите за лечение след раждането зависят от вида на обструкцията. Децата с мегацистит са по-податливи на бъбречни инфекции и бъбречна недостатъчност. При някои може в крайна сметка да се наложи бъбречна трансплантация. Някои могат също да получат дългосрочни дихателни симптоми, както и дисфункция на пикочния мехур, забавен растеж и мускулно-скелетни проблеми. Дългосрочното проследяване се извършва от детски уролог и нефролог.

Ще се случи ли отново?

Това зависи дали е открита или не генетична причина за мегацистита и какви други, анатомични особености са налице. Всички тези фактори определят вероятността да се роди друго бебе с мегацистит. Вашият лекар вероятно ще нареди ранно целенасочено сканиране на плода, за да се изключи това състояние при следваща бременност

Какво друго да попитам?

  • Тежко ли е състоянието?
  • Колко често ще ми се правят ултразвукови изследвания?
  • Трябва ли да проведа генетични консултации? Какви генетични тестове са подходящи?
  • Къде да родя?
  • Къде бебето ще получи най-добрите грижи, след като се роди?
  • Мога ли преди раждането да се срещна с екипа от лекари, които ще помагат на бебето ми, когато се роди,?

Правна забележка:

Съдържанието на [тази листовка/ нашият уебсайт] е само за обща информация. Тя няма за цел да бъде медицински съвет, на който трябва да разчитате. Трябва да получите професионален или специализиран индивидуален медицински съвет, свързан с вашето лично положение, преди да предприемете, или да се въздържите от каквото и да е действие въз основа на съдържанието в [тази листовка/ нашия уебсайт]. Въпреки че полагаме разумни усилия да актуализираме информацията на [нашия уебсайт/ листовките], ние не даваме никакви заявления, гаранции, изрични или подразбиращи се, че съдържанието на [нашия уебсайт/ на листовките] е точно, пълно или актуално.

Последна актуализация септември 2019 г.

cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram