Фетална холелитиаза

Какво е фетална холелитиаза (камъни в жлъчката)?

Жлъчният мехур е малка торбичка разположена до черния дроб, която съдържа течност, наречена жлъчка, която тялото използва за храносмилане. Понякога течността в жлъчния мехур не се разтваря напълно и в нея може да има камъни или утайки. Това се случва по-често при възрастни или деца, но понякога се получава и при неродени през третия триместър, преди раждането. Когато това се установи при ултразвуково изследване, състоянието се нарича фетална холелитиаза, която е известна още като жлъчни камъни на плода.

Как се диагностицира и наблюдава феталната холелитиаза, докато съм бременна?

Камъни в жлъчката на плода обикновено се диагностицират по време на рутинен ултразвуков преглед през последните месеци преди раждането. Не нужно да си правите ехография в трети триместър специално, за да търсите камъни в жлъчката на плода. Ако ви се направи, обаче, ултразвуково изследване в третия триместър по друга медицинска причина, те могат да бъдат диагностицирани. Камъни в жлъчката на плода се откриват при около 1 на 100 пациенти. След като бъдат диагностицирани, не са необходими други тестове, за да се изследват допълнително или да се наблюдават камъните.

Какво причинява фетална холелитиаза (камъни в жлъчката)?

Причината за камъни в жлъчката или холелитиаза на плода не е известна. Тя не е тясно свързана с биологичния пол на плода или с други аномалии или диагнози на плода. При над 75% от случаите това е единствената диагностицирана аномалия, като всичко останало при плода и майката е нормално. В останалите случаи майката и/ или плодът могат да имат вече съществуващи здравословни проблеми, които може да са увеличили риска от получаване на камъни в жлъчката. Въпреки това, при пациенти със съществуващи здравословни проблеми холелитиаза се случват толкова рядко, че е трудно да се определи колко точно влияят тези други здравословни проблеми при образуването на камъни в жлъчката. Някои от тези свързани здравословни проблеми са отлепване на плацентата, употреба на наркотици от майката, продължително гладуване, диабет от всякакъв вид, камъни в жлъчката при майката, несъвместимост на резус-фактора или на кръвната група, аномалии в анатомията на плода, генетични аномалии, ниско ниво на околоплодната течност или ограничаване на растежа.

Как се лекува феталната холелитиаза?

Камъните в жлъчката на плода обикновено се разтварят от само себе си, без никакво лечение преди детето да навърши една година. След раждането на детето може да се правят ултразвукови прегледи през няколко седмици или месеци, за да се следи дали жлъчните камъни са се разградили, като това се прави след консултация с педиатъра на детето.

Повечето деца никога не развиват симптоми. Феталната холелитиаза се лекува само ако детето има симптоми след раждането. Трябва да уведомите вашия педиатър за симптоми като повръщане или леки иктерични склери (леко пожълтяване на очните ябълки), особено през първите 1-3 седмици след раждане. Ако детето бъде прегледано и се смята, че камъните в жлъчката са причина за неговите симптоми, то може да бъде лекувано с лекарство, наречено урсодезоксихолева киселина, докато камъните в жлъчката не се разградят. Много рядко детето може да развие симптоми и прегледът да покаже, че камъните в жлъчката блокират потока на храносмилателните сокове и причиняват възпаление на жлъчния мехур, известно още като холецистит. В този изключително рядък случай може да се препоръча операция за отстраняване на жлъчния мехур. Тази операция би излекувала камъните в жлъчката и холецистита.

Какво друго да попитам?

  • Установяват ли се други аномалии?
  • Колко често ще ми се правят ултразвукови изследвания?
  • Къде бебето ще получи най-добрите грижи, след като се роди?
  • Където ще раждам прави ли се операция?
  • Мога ли да се срещна предварително с екипа от лекари, които ще се грижат за бебето ми, когато то се роди

Правна забележка:

Съдържанието на [тази листовка/ нашият уебсайт] е само за обща информация. Тя няма за цел да бъде медицински съвет, на който трябва да разчитате. Трябва да получите професионален или специализиран индивидуален медицински съвет, свързан с вашето лично положение, преди да предприемете, или да се въздържите от каквото и да е действие въз основа на съдържанието в [тази листовка/ нашия уебсайт]. Въпреки че полагаме разумни усилия да актуализираме информацията на [нашия уебсайт/ листовките], ние не даваме никакви заявления, гаранции, изрични или подразбиращи се, че съдържанието на [нашия уебсайт/ на листовките] е точно, пълно или актуално.

Последна актуализация септември 2019 г.

cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram