Фетална киста на далака

Какво е фетална киста на далака?

Далакът е коремен орган, който помага за филтрирането на кръвта. Кистата на далака е пълна с течност структура в далака на бебето. Те често са малки и почти винаги не причиняват проблеми на бебето. Понякога те са големи и могат да притиснат други съседни органи.

Как се открива киста на далака?

Кистата на далака може да бъде открита чрез ултразвук. Обикновено те се откриват през последните 3 месеца от бременността. Те рядко се презентират при анатомичното сканиране около 20 седмици от бременността. Те се виждат като малки кръгли области в далака на бебето.

Какво причинява кисти на далака?

Не знаем защо някои бебета имат кисти на далака. Някои експерти предполагат, че има промени в клетките в далака, които водят до малко събиране на течност. Това не е доказано, тъй като повечето бебета, родени с кисти на далака, не се нуждаят от хирургично отстраняване, така че кистата обикновено не се гледа под микроскоп.

Трябва ли да си направя още изследвания?

Може да ви бъде предложено по-подробно ултразвуково изследване от специалист. То се прави, за да се огледа внимателно бебето ви за всякакви други находки и аномалии и да се провери, дали кистата се намира в далака, както и да се определи причината за кистата. Ултразвукът може да идентифицира много, но не всички аномалии.

За какви неща трябва да внимавате по време на бременността?

Обикновено се предлагат допълнителни ехографски изследвания. Те се правят, за да се следи растежа на бебето и размера на кистата. Някои кисти всъщност изчезват по време на бременност, докато други могат да пораснат. Ако кистата нарастне, може да се използва ултразвук, за да се види дали има компресия на други близки органи като стомаха и левия бъбрек.

Как се лекуват кистите на далака след раждането на бебето?

Ако кистата остане малка, бебето ви вероятно ще бъде здраво при раждането. Най-вероятно ще се направи ултразвук след раждането, за да се оцени размера и местоположението на кистата. Вероятно ще ви бъде предложено проследяване от педиатър, за да сте сигурни, че кистата не расте. Обикновено тези кисти не се нуждаят от лечение, освен ако бебето не развие симптоми, което е доста рядко.

Ще се случи ли отново?

Малко е вероятно при следваща бременност да се установи киста на далака. 

Какво друго да попитам?

  • Ултразвукът показва ли други аномалии?
  • Колко често ще ми се правят ултразвукови изследвания?
  • Бебето ми ще се нуждае ли от операция след раждането?
  • Къде да родя?
  • Къде бебето ще получи най-добрите грижи, след като се роди?
  • Мога ли да се срещна предварително с екипа от лекари, които ще се грижат за бебето ми, когато се роди?

Правна забележка:

Съдържанието на [тази листовка/ нашият уебсайт] е само за обща информация. Тя няма за цел да бъде медицински съвет, на който трябва да разчитате. Трябва да получите професионален или специализиран индивидуален медицински съвет, свързан с вашето лично положение, преди да предприемете, или да се въздържите от каквото и да е действие въз основа на съдържанието в [тази листовка/ нашия уебсайт]. Въпреки че полагаме разумни усилия да актуализираме информацията на [нашия уебсайт/ листовките], ние не даваме никакви заявления, гаранции, изрични или подразбиращи се, че съдържанието на [нашия уебсайт/ на листовките] е точно, пълно или актуално.

Последна актуализация януари 2021 г.

cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram