Хидроколпус / Хидрометроколпос

Какво са хидроколпос и хидрометроколпос?

Хидрометроколпос е техническият термин за състояние, при което във влагалището и матката има течност. Произлизат от гръцките думи, “хидро-” вода, “колпо-” вагина и “метро-” матка. Това е състояние, което обикновено се проявява в края на бременността, средно в около 30та седмица.

Как се получава хидроколпос или хидрометроколпос?

Тези състояния са сравнително редки и се срещат само при бебета от женски род. По време на бременност хормоните, произведени от майката, причиняват повишен секрет в матката, шийката на матката и влагалището на бебето. Когато има запушване и влагалищните секрети не се изтичат, те се натрупват във влагалището на бебето, а понякога и в матката.

Има няколко места, където тези секрети могат да бъдат блокирани. Местата, където могат да възникнат тези запушвания, включват:

химен (нормална структура в края на влагалището), напречна преграда във влагалището (тъкан, пресичаща влагалището и блокираща го в горната част), вагинална атрезия (състояние, при което влагалището не се формира правилно), или персистиране на урогениталния синус (нормална структура в началото на бременността, която трябва да изчезне), или клоака (необичайно разделяне на уретрата, което е каналът, отделящ урината от пикочния мехур), вагината и ректума, при което има само един отвор за урина, вагинален секрет и изпражнения, а не трите нормални отвора.

Има различни причини, поради които това се случва. При някои плодове състоянието е изолирано, което означава, че това е единственият проблем, който бебето има. В други случаи има генетичен синдром, който обяснява аномалиите. Често срещаните генетични синдроми или заболявания включват синдром на МакКусик-Кауфман (хидроколпос, допълнителни пръсти на ръцете или краката и сърдечен дефект), синдром на Херлин-Вернер-Вундрелих (малформация на матката, запушено влагалище и липса на бъбреци), синдром на Майер-Рокитански-Кустер-Хаузер и MURCS (липса на пълно развитие на влагалище и матката, липса на бъбреци, гръбначни аномалии). Когато се установи, че плодът има допълнителни ултразвукови аномалии, вашият лекар може да направи изследване за един тези генетични синдроми.

Трябва ли да си направя още изследвания?

Вашият лекар може да препоръча извършването на допълнителни тестове, за да се научи повече за бебето. Обикновено се препоръчва амниоцентеза, за да се провери за необичаен брой хромозоми и да се види дали генетичният пол на бебето е мъжки или женски. Това е особено важно, ако полът на бебето не може да се види ясно с ултразвук.

Трябва да се направи внимателен ултразвук на бебето. Ръцете и краката трябва да бъдат внимателно разгледани, за да се види дали има излишни пръсти на ръцете и краката, а бъбреците и сърцето трябва да бъдат внимателно оценени. и дали ректумът е нормален на външен вид. Важно е да се установи със сиурност, че бебето е от женски пол, че има анус и, че ректумът изглежда нормално.

Понякога може да се препоръча ЯМР на плода, за да се види дали може да се получи допълнителна информация. ЯМР използва магнитни полета, за да генерира изображения на вътрешността на тялото. Той е безопасен по време на бременност и може да бъде полезен, ако има съмнение за малформация на урогениталния синус или клоака. Тъй като хидроколпос и хидрометроколпос често се срещат в края на бременността, ЯМР може да не промени проследяването на бременността. Възможно е, също така, там, където живеете да няма ЯМР, или невинаги да се извършва.

За какви неща трябва да внимавате по време на бременността?

Ще бъдат извършени допълнителни ултразвукови изследвания, за да се оцени растежът и развитието на вашето бебе, за да се следи за необичайно малко бебе. Течността в таза ще се оценява при всеки преглед. Вашият лекар ще провери дали бебето расте добре. Други неща, за които трябва да се внимава, включват допълнителна течност (асцит) в корема на бебето, олигохидрамнион (твърде малко течност в торбичката около бебето), полихидрамнион (твърде много течност в торбичката около бебето) и компресия на бъбреците. Ако се появят тези проблеми, проследяването на бременността може да се промени.

Ако не се установят други усложнения по време на бременност, раждането на бебето трябва да бъде на термина. Бебетата с хидроколпос или хидрометроколпос могат да бъдат родени нормално; цезарово сечение не е необходимо в повечето случаи, освен ако няма друга причина за това.

Какво означава това за моето бебе след раждането?

След раждането на бебето педиатричният екип ще направи оценка на бебето с физически преглед и кръвни изследвания, за да провери дали бъбреците функционират нормално. Най-вероятно масата ще може да се усети при коремен преглед. Ще се направи внимателна оценка на външните полови органи и ануса на бебето. Педиатрите могат да наредят ЯМР, за да се направи по-добра оценка на вътрешните органи на бебето и да се изключи неперфориран анус и урогенитален синус. Педиатър-генетик също може да оцени бебето, за да определи дали бебето има генетичен синдром.

Въз основа на тези резултати педиатрите ще определят окончателна диагноза за бебето и ще препоръчат най-добрия начин на действие. Ако бебето има запушване при химена, обикновен разрез на химена може да е всичко, от което се нуждае бебето. Ако влагалището отсъства частично, може да се наложи операция за поставяне на вагиналния отвор в нормалното му положение. Ако има вагинална преграда, може да се наложи операция за отваряне.

Ако се установи клоака или персистиращ урогенитален синус, бебето може да се нуждае от множество операции от опитен екип в специализирана болница. Колко добре се справя бебето, броят и видът на операциите, както и времето на препоръчаните операции, зависи от конкретните проблеми, идентифицирани след раждането. Някои деца с клоака или персистиращ урогенитален синус цял живот ще имат трудности с изхождането, неволно изпускане (инконтиненция), или може да се налага поставянето на тръба в пикочния им мехур, когато трябва да се изпразни. Някои имат дългосрочни проблеми с функцията на бъбреците. При други е необходима хирургична вагинална пластика преди започване на сексуална активност. Много деца обаче нямат дългосрочни усложнения.

Ще се случи ли отново?

Шансът следващото ви бебе да има същия проблем, може да се определи само след като бебето бъде прегледано и е получена окончателната диагноза. Ако бебето има генетичен синдром, рискът това да се случи отново ще зависи от този специфичен синдром. Състояния като синдрома на МакКусик-Кауфман например имат шанс 1 на 4 да се повторят. Други състояния не носят допълнителен риск. Консултацията с генетичен специалист може да бъде полезна при определяне на бъдещия риск.

Какво друго да попитам?

  • Доколко сте сигурни в диагнозата?
  • Виждате ли други аномалии в бебето ми?
  • Прегледахте ли обстойно останалата част от тялото на бебето?
  • Добре ли е растежът на бебето?
  • Колко често ще ми се прави ултразвук, за проследяване на този проблем?
  • Къде е най-доброто място за раждане на бебето ми?

Правна забележка:

Съдържанието на [тази листовка/ нашият уебсайт] е само за обща информация. Тя няма за цел да бъде медицински съвет, на който трябва да разчитате. Трябва да получите професионален или специализиран индивидуален медицински съвет, свързан с вашето лично положение, преди да предприемете, или да се въздържите от каквото и да е действие въз основа на съдържанието в [тази листовка/ нашия уебсайт]. Въпреки че полагаме разумни усилия да актуализираме информацията на [нашия уебсайт/ листовките], ние не даваме никакви заявления, гаранции, изрични или подразбиращи се, че съдържанието на [нашия уебсайт/ на листовките] е точно, пълно или актуално.

Последна актуализация януари 2021 г

cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram