Киста на хороидния плексус

Какво е киста на хороидния плексус?

Разположен в лявата и дясната страна на мозъка, хороидният плексус е жлеза, която произвежда гръбначно-мозъчната течност. Тази течност облива и защитава мозъка и гръбначния стълб. При 1 до 2% от бебетата в хороидния плексус се образува киста – малка кръгла зона, изпълнена с течност.

Как се получава?

Точната причина за киста на хороидния плексус е неизвестна. Това е събиране на течност, като пришка, а не аномалия на самата мозъчна материя. 

Каква е връзката между хромозомите и кистите на хороидния плексус?

Хромозомите са мястото, където се съхранява по-голямата част от нашата генетична информация. Обикновено имаме 46 от тях, съвпадащи по двойки: 23 идват от единия родител, а другите 23 идват от другия родител. Например, хората с тризомия 18 имат допълнителна 18-та хромозома. Има данни, свързващи киста на хориоидния плексус с тризомия 18. Една трета от бебетата с тризомия 18 имат такива кисти. 2,1% от бебетата с кисти на хориоидния плексус имат необичаен брой хромозоми, като повечето имат други аномалии, които могат да се видят на ултразвука. Въпреки това, когато на ехографията не се наблюдават други аномалии, рискът от промяна в броя на хромозомите все още е около 1 на 300.

Трябва ли да си направя още изследвания?

Обикновено се прави подробен ултразвук на плода, за да се провери дали има някакви други аномалии. При липса на други аномалии, в повечето ситуации не са необходими допълнителни тестове. Вашата акушерка или лекар ще могат да ви помогнат да решите. Ако бъде открита и друга аномалия, най-вероятно ще ви бъде предложен тест за получаване на повече информация за хромозомите на плода. Това може да бъде неинвазивен пренатален тест (NIPT) или амниоцентеза, в зависимост от какви тестове са налични и вашия избор.

За какви неща трябва да внимавате по време на бременността?

Ако бъде установена изолирана киста на хориоидния плексус това няма да промени проследяването на бременността. Повечето от кистите се разтварят до 28 седмици.

Какво означава това за бебето след раждането му?

Проучвания оценяващи резултатите при деца с нормални хромозоми, родени след пренатална диагностика на кисти на хориоидния плексус, не показват никакви разлики в мозъчната функция, двигателната функция или поведението. Следователно не е необходимо да се правят изследвания след раждането. 

Какво друго да попитам?

  • Има ли други аномалии?
  • Какъв е рискът да имам бебе с Тризомия 18?
  • Ще ми бъде ли предложена амниоцентеза или неинвазивно пренатално изследване?

Правна забележка:

Съдържанието на [тази листовка/ нашият уебсайт] е само за обща информация. Тя няма за цел да бъде медицински съвет, на който трябва да разчитате. Трябва да получите професионален или специализиран индивидуален медицински съвет, свързан с вашето лично положение, преди да предприемете, или да се въздържите от каквото и да е действие въз основа на съдържанието в [тази листовка/ нашия уебсайт]. Въпреки че полагаме разумни усилия да актуализираме информацията на [нашия уебсайт/ листовките], ние не даваме никакви заявления, гаранции, изрични или подразбиращи се, че съдържанието на [нашия уебсайт/ на листовките] е точно, пълно или актуално.

Последна актуализация септември 2018 г

cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram