Киста на общия жлъчен канал

Какво е киста на общия жлъчен канал? 

Кистите на общия жлъчен канал (холедоха) са кистозни структури, които се открива в жлъчната система (органите и каналите, които произвеждат и съхраняват течността произведена от черния дроб (жлъчката), която спомага за храносмилането на мазнините и освобождаването им в червата) и могат да бъдат разположени във или извън черния дроб.

Как се получава киста на общия жлъчен канал?

Кистите на общия жлъчен канал са рядкост, като в западните страни се съобщава за честота от 1 на 100,000 – 150,000 раждания. Смята се, че те възникват при ненормално свързване на жлъчните пътища в панкреаса. Панкреасът изпълнява важната функция да произвежда ензими, които са жизненоважни за смилането на храната, която приемаме. Тази аномалия на местоположението на холедохалните кисти позволява смесване на панкреатичните ензими, което причинява локално разрушаване и разширяване на жлъчния канал по нормалния му ход.

Трябва ли да си направя още изследвания?

Кистите на холедоха са най-често изолирани аномалии. Те обаче могат да бъдат свързани с други проблеми на плода, затова на вашето бебе трябва да се направи подробен ултразвук, включително фетална ехокардиограма, което подобно на ултразвука е изследване, което използва звукови вълни, които „отекват“ от структурите на сърцето на плода.

За какви неща трябва да внимавате по време на бременността?

Бебетата с кисти на общия жлъчен канал трябва да се подлагат на допълнителни ултразвукови изследвания през цялата бременност, за да се следи промяната в размера на кистата. 

Какво означава това за моето бебе след раждането му?

След раждането бебетата могат да развият жълт цвят на очите и кожата, болка в горната дясна част на корема, светли или глинести изпражнения, гадене, повръщане и повишена температура и проблеми с храненето. Тези симптоми могат да бъдат знак, че бебето има проблем. Ако вашето бебе има някой от тези симптоми, трябва незабавно да се обадите на вашия педиатър. Ако не се лекуват, холедохалните кисти могат да причинят инфекции на жлъчния канал и жлъчния мехур. Понякога те се разкъсват. В общия случай се налага хирургично отстраняване. Операцията обикновено се извършва преди бебето да навърши 6 месеца.

Добрата новина за тези кисти е, че знаейки за тях по време на бременността позволява ранно наблюдение и подходящо проследяване след раждането на вашето бебе. По-ранната диагностика позволява оперативно лечение на ранен етап, което води до по-малко усложнения и по-добра прогноза.

Ще се случи ли отново?

Кистите на общия жлъчен канал са рядкост. При повечето родители следващото дете няма да има холедохална киста. Има оскъдния доклади за някои видове холедохални кисти, които могат да бъдат генетично свързани. Консултацията със специалист по майчино фетална медицина и/ или генетик може да бъде полезна.

Какво друго да попитам?

  • Виждат ли се други дефекти?
  • Колко често ще ми се правят ултразвукови изследвания?
  • Къде бебето ще получи най-добрите грижи, след като се роди?
  • Ще мога ли да родя в планираната болница?
  • Където ще раждам прави ли се операция?
  • Мога ли да се срещна предварително с екипа от лекари, които ще се грижат за бебето ми, когато се роди?

Правна забележка:

Съдържанието на [тази листовка/ нашият уебсайт] е само за обща информация. Тя няма за цел да бъде медицински съвет, на който трябва да разчитате. Трябва да получите професионален или специализиран индивидуален медицински съвет, свързан с вашето лично положение, преди да предприемете, или да се въздържите от каквото и да е действие въз основа на съдържанието в [тази листовка/ нашия уебсайт]. Въпреки че полагаме разумни усилия да актуализираме информацията на [нашия уебсайт/ листовките], ние не даваме никакви заявления, гаранции, изрични или подразбиращи се, че съдържанието на [нашия уебсайт/ на листовките] е точно, пълно или актуално.

Последна актуализация септември 2019 г

cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram