Липса на прозрачна преграда

Какво представлява липса на прозрачна преграда? 

Агенеза, или липса на прозрачната преграда означава, че стените на едно малко пространство, изпълнено с течност, разположено в средата на мозъка, не се виждат при ултразвук. Тези стени обикновено се прикрепят към мазолестото тяло разположено отгоре (част от мозъка, която свързва лявата и дясната страна на мозъка) и форникса (сноп нерви в мозъка) в основата. Те са между кухината на прозрачната преграда (пространството, изпълнено с течност) и предните рога на страничните вентрикули (две от пространствата, изпълнени с течност в мозъка). Това често може да бъде свързано с други промени в тази област, най-често промяна в нервите на очите и един малък орган, наречен хипофиза, който произвежда много хормони. 

Как се получава агенеза на прозрачната преграда?

Обикновено не става известно защо това се случва. Повечето пъти се случва случайно. В някои случаи изменение в една специфична част от генотипа на плода (зоната, наречена HESX1), се посочва като вероятно обяснение за находката. В други случаи предполагаемата причина е инфекция или излагане на химикал. Може да се наблюдава и в случаите, когато има много други аномалии в мозъка, които предотвратяват образуването му или водят до неговия колапс.

Трябва ли да си направя още изследвания?

Ако бъде заподозряна липса на прозрачната преграда, трябва да ви бъде предложен обстоен ехографски преглед на мозъка на плода. Това понякога може да включва сканиране с вагинална сонда. На много жени се предлага и ЯМР изследване (ядрено-магнитен резонанс), за да се получат различни изображения на мозъка и зоната около прозрачната преградата с помощта на друг апарат, който е безопасен за бременността.

За какви неща трябва да внимавате по време на бременността?

След като това състояние бъде открито, няма нужда да се променя проследяването на бременността ви. Ултразвуковото изследване вероятно ще се повтори по-късно по време на бременността, за да се прецени дали има промени във външния вид на мозъка.

Какво означава това за моето бебе след раждането му?

Как се справя бебето след раждането, зависи от другите находки в мозъка. Ако причината за находката е тежка аномалия, бебето може да има значителни проблеми. В 1 от 4 случая това е свързано с проблеми с нервите на очите и хипофизата. Ако случаят е такъв, зрението може да бъде намалено, някои хормони може да липсват, но повечето деца ще имат нормални умствени способности. Ако е напълно изолиран, което означава, че няма други промени в мозъка, резултатът е както при останалите хора.

Ще се случи ли отново?

Освен ако няма генетична причина за тази находка, рискът да се повтори е много нисък.

Какво друго да попитам?

  • Изглежда ли изолирано?
  • Колко често ще ми се правят ултразвукови изследвания?
  • Възможно ли е ЯМР?
  • Трябва ли да помисля за повече тестове по време на бременността?
  • Има ли причина бебето ми да се роди в друга болница?

Правна забележка:

Съдържанието на [тази листовка/ нашият уебсайт] е само за обща информация. Тя няма за цел да бъде медицински съвет, на който трябва да разчитате. Трябва да получите професионален или специализиран индивидуален медицински съвет, свързан с вашето лично състояние, преди да предприемете, или да се въздържите от каквото и да е действие въз основа на съдържанието в [тази листовка/ нашия уебсайт]. Въпреки че полагаме разумни усилия да актуализираме информацията на [нашия уебсайт/ листовките], ние не даваме никакви заявления, гаранции, изрични или подразбиращи се, че съдържанието на [нашия уебсайт/ на листовките] е точно, пълно или актуално.

Последна актуализация септември 2019 г

cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram