Мекелов дивертикул

Какво е Мекелов дивертикул?

Тънкото черво обикновено е непрекъсната тръба с един и същи размер във всеки от различните си сегменти. Дивертикул на Мекел се получава, когато има протрузия или изпъкване на чревната стената в края на тънките черва. Това се среща рядко при бебетата по време на бременността. Приблизително 2 от 100 деца имат Мекелов дивертикул до двегодишна възраст.

Как се установява Мекелов дивертикул?

При ултразвуков преглед на бебето по време на бременността, Мекелов дивертикул обикновено се вижда като разширена чревна бримка. Понякога може да се видя при преглед в 11-13 седмица. Повечето случаи се откриват при ултразвук в двайсетата седмица.

Какво причинява Мекелов дивертикул?

В много ранна бременност развиващото се бебе получава храна през малка тръбичка, която свързва структура, наречена жълтъчна торбичка, с червата. Преди осмата седмица от бременността тази тръба обикновено изчезва и тънките черва стават напълно отделени от жълтъчната торбичка. Ако тази връзка остане, това може да доведе до различни проблеми с червата, като най-често срещаният е дивертикул на Мекел.

Трябва ли да си направя още изследвания?

Вероятно ще ви бъдат предложени тестове, с които да се определи причината за разширена чревна бримка. Видът на изследванията зависи от наличието или липсата на други аномалии, от вашата медицинска история и историята на бременността и резултатите от по-ранни тестове, които са ви правени. Може да ви бъде предложена консултация с генетичен съветник, който е специалист по генетични заболявания.

Може да ви бъдат предложение следните изследвания:

  • Подробен ултразвуков преглед: Внимателен оглед на бебето ви за всякакви други ехографски аномалии. Ултразвукът може да идентифицира много, но не всички аномалии.
  • Амниоцентеза: Това е тест, при който с тънка игла се взима малко околоплодна вода. Това може да се използва за извършване на генетични диагностични тестове и търсене на инфекции.
  • Безклетъчна фетална ДНК: Това е кръвен тест, който изследва клетките на бебето, които са във вашата кръвта. Това е един много добър генетичен скринингов тест за определени състояния, като синдрома на Даун, но не е толкова точен, колкото амниоцентезата.
  • Кръвен тест на майката за муковисцидоза: Тъй като муковисцидозата е генетично състояние, което може да причини раздуване на чревните бримки на бебето, подобен тест се предлага често, ако вече не ви е правен такъв. Резултатите ви никога няма да се променят, така че, ако сте били тествани преди, обикновено няма нужда да тествате отново.

За какви неща трябва да внимавате по време на бременността?

Тъй като външният вид на червата и разширените чревни бримки може да се промени с течение на времето, по време на бременност могат да се извършват допълнителни ехографски изследвания, за да се оцени размерът, местоположението и външният вид на разширените чревни бримки. На по-късен етап на бременността е по-лесно да се направи оценка на ректума, ануса и количеството течност около бебето.

Понякога това, което първоначално изглежда като мекелов дивертикул, може да се окаже нормална чревна бримка, или допълнителни находки могат да насочат към друга диагноза по-късно през бременността.

Какво означава това за моето бебе след раждането му?

След като бебето се роди педиатърът ще извърши физически преглед и може да предложи допълнителни тестове, за да разбере по-добре видяното на ултразвуково изследване по време на бременността. Тези тестове се правят, за да се разгледат по-добре червата. Те могат да включват рентген, ултразвук и ЯМР. Може да се направи консултация с хирург, за да се определи дали бебето трябва да се оперира за отстраняване на дивертикула на Мекел преди да бъде изписано, или дали е за предпочитане е да се изчака бебето да порасне.

Някои бебета с мекелов дивертикул могат да развият запушване в червата след раждането. Понякога бебетата са добре в продължение на месеци или дори години. Ако бебето бъде изписано от болницата, без да е оперирано, то трябва да се наблюдава за болка или подуване на корема, кървене в изпражненията или повръщане. Ако бебето има някой от тези симптоми, педиатърът трябва да бъде уведомен незабавно.

За щастие повечето деца, които са имали мекелов дивертикул, нямат дългосрочни проблеми и са иначе здрави. Дългосрочните усложнения са много редки. Някои деца имат проблеми с фиброза, което може да доведе до запушване на червата и нужда от допълнителна операция, както и проблеми с храносмилането, ако заедно с мекеловия дивертикул трябва да се отстрани голямо част от червото.

Какво друго да попитам?

  • Виждат ли се други аномалии на ултразвука?
  • Трябва ли да си направя допълнително генетично изследване?
  • Колко често ще ми се правят ултразвукови изследвания?
  • Бебето ще се нуждае ли от операция след раждането?
  • Къде бебето ще получи най-добрите грижи, след като се роди?
  • Мога ли да се срещна предварително с екипа от лекари, които ще се грижат за бебето ми, когато се роди?

Правна забележка:

Съдържанието на [тази листовка/ нашият уебсайт] е само за обща информация. Тя няма за цел да бъде медицински съвет, на който трябва да разчитате. Трябва да получите професионален или специализиран индивидуален медицински съвет, свързан с вашето лично положение, преди да предприемете, или да се въздържите от каквото и да е действие въз основа на съдържанието в [тази листовка/ нашия уебсайт]. Въпреки че полагаме разумни усилия да актуализираме информацията на [нашия уебсайт/ листовките], ние не даваме никакви заявления, гаранции, изрични или подразбиращи се, че съдържанието на [нашия уебсайт/ на листовките] е точно, пълно или актуално.

Последна актуализация януари 2021 г

cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram