Персистираща лява горна куха вена (PLSVC)

Какво е персистираща лява горна куха вена (PLSVC)?

Персистираща лява горна куха вена (PLSVC) се диагностицира, когато голямата вена, връщаща кръв от горната част на тялото към дясната страна на сърцето, горната куха вена, се вижда отляво вместо от дясната страна. При някои индивиди могат да се видят два съда, отдясно и отляво, докато при други присъства само левият. PLSVC се среща при около 1 на 300 бебета. Много хора с такъв кръвоносен съд не знаят за него. В някои случаи обаче PLSVC може да възникне с други вродени сърдечни дефекти, като дефект на междукамерната преграда или коарктация на аортата или други.

Как се получава PLSVC?

PLSVC се нарича “персистираща”, тъй като произхожда от ембрионален съд, който обикновено се свива и изчезва през първите седмици от вътреутробното. По причини, които не са напълно известни, при някои бебета лявата горна куха вена остава или „персистира“. PLSVC може да бъде изолирана, т.е. няма други анатомични дефекти, но почти половината от бебетата с PLSVC имат други проблеми, най-често със сърцето. Седем от 100 имат промяна в броя на хромозомите. Хромозомите са мястото, където се съхранява по-голямата част от нашата генетична информация. Обикновено са 46: 23 идват от единия родител и 23 от другия родител. Те се съчетават по двойки. Например, хората със синдром на Даун имат допълнителна хромозома номер 21.

Трябва ли да си направя още изследвания?

Много жени биха предпочели да се направят повече изследвания, за да се научи повече за състоянието на бебето. Възможните тестове зависят от това къде се намирате. Тестовете, за които може да попитате, включват амниоцентеза (където с тънка игла се взима от околоплодната течността в утробата) за откриване на проблеми с броя на хромозомите и някои проблеми в самите хромозоми. Трябва също така да попитате дали може да се направи фетална ехокардиография, специализиран ултразвук на сърцето на бебето по време на бременността. Трябва да поискате и подробно ултразвуково изследване на плода от специалист по фетална медицина.

За какви неща трябва да внимавате по време на бременността?

Бебетата с PLSVC са изложени на риск от някои проблеми по време на бременността. По тази причина повечето специалисти биха препоръчали редовни ехографски прегледи. Ултразвукът ще помогне да се установи дали сърцето на бебето се развива към коарктация на аортата. Това е стеснение в главния артериален съд, носещ кръв от сърцето.

Какво означава това за моето бебе след раждането му?

Най-големият проблем за бебетата с PLSVC е развиването на аортното стесняване. Бебето трябва да се подложи на ултразвуково изследване, за да се оцени напредъкът на случващото се стесняване.

Бебетата, които имат и проблем с хромозомите или със сърцето, могат да имат други трудности след раждането, в зависимост от индивидуалната им диагноза. Когато бебето порасне, изолираната PLSVC няма да носи никакъв проблем.

Ще се случи ли отново?

Когато не се намери друга генетична причина, която да обясни PLSVC, рискът това да се случи отново е изключително нисък. Ако има генетична причина, тогава рискът зависи от риска от повторение на тази генетичен проблем. Консултация със специалист може да бъде полезна, за да се разреши това.

Какво друго да попитам?

  • Сърцето на бебето изглежда ли нормално?
  • Колко често ще ми се правят ултразвукови прегледи?
  • Предвидима ли е коарктация на аортата по време на бременността?
  • Къде да родя?
  • Къде бебето ще получи най-добрите грижи, след като се роди?
  • Мога ли да се срещна предварително с екипа лекари, които ще се грижат за бебето ми, когато то се роди?

Правна забележка:

Съдържанието на [тази листовка/ нашият уебсайт] е само за обща информация. Тя няма за цел да бъде медицински съвет, на който трябва да разчитате. Трябва да получите професионален или специализиран индивидуален медицински съвет, свързан с вашето лично положение, преди да предприемете, или да се въздържите от каквото и да е действие въз основа на съдържанието в [тази листовка/ нашия уебсайт]. Въпреки че полагаме разумни усилия да актуализираме информацията на [нашия уебсайт/ листовките], ние не даваме никакви заявления, гаранции, изрични или подразбиращи се, че съдържанието на [нашия уебсайт/ на листовките] е точно, пълно или актуално.

Последна актуализация септември 2019 г.

cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram