Полихидрамнион

Какво е полихидрамнион или хидрамнион?

Полихидрамнион (хидрамнион), или многоводие означава наличие на излишно количество околоплодни води в околоплодната торбичка. Това състояние се оценява според гестационната възраст на плода (времето от началото на бременността). Среща се доста често, като засяга около 1-4% от всички бременности. Получава се през 2 и 3 триместър на бременността и е свързано с повишена перинатална заболеваемост и смъртност. Обикновено се установява случайно по време на рутинно образно изследване. Причините за него са многобройни и могат да бъдат една от следните:

 • Идиопатичен (възникващ спонтанно или с неизвестна причина – получава се при една трета от всички случаи)
 • Гестационен захарен диабет
 • Анатомични фетални нарушения и фетални хидропси
 • Генетични нарушения на плода (най-вече тризомия 21,18 и 13)
 • Многоплодна бременност и синдром на двойна трансфузия (TTTS)
 • Фетална анемия
 • Резус изоимунизация
 • Инфекции (токсоплазма, CMV, рубеола, парвовирус, сифилис)
 • Нарушения на метаболизма на майката (като хиперкалциемия)
 • Други редки състояния на плода или майката (като синдром на Бартър, синдром на Данди Уокър, употреба на литий от майката).

Вероятността да има патологично състояние като причина се увеличава в зависимост от тежестта на многоводието. Това означава, че когато е в лека степен полихидрамнионът обикновено е идиопатичен, а когато е умерен или тежък, обикновено се открива патологична първопричина.

Основните аномалии на плода, свързани с полихидрамнион, са:

 • Дефекти на централната нервна система (напр. аненцефалията и дефекти на невралната тръба)
 • Дефекти на стомашно-чревната система (напр. атрезия или обструкция)
 • Дефекти на коремната стена
 • Дефекти на сърдечно-съдовата система (напр. висок сърдечен дебит, тумори)
 • Дефекти на мускулно-скелетната система (напр. Ахондроплазия, нанизъм)
 • Дефекти на урогениталната система (напр. тумори)
 • Цепнатина на устната и небцето
 • Тризомия 21, 18 и 13

Как ултразвукът помага за диагностицирането на полихидрамнион?

Въпреки че ултразвуковото сканиране е свързано със субективната оценка на лекаря, то все пак най-важният диагностичен тест за многоводие. Това е така, защото с него е възможна директна оценка на обема на околоплодните води. Той също така позволява измерване на най-дълбокия джоб на околоплодната течност и определяне на индекса на околоплодната течност: по този начин полихидрамнионът може да се класифицира като лек, умерен или тежък.

При полихидрамнион, във втория триместър съотношението между амниотичната течност и бебето е по-голямо от 1 към 1, докато към третия триместър се наблюдава прекомерно количество околоплодна течност между бебето и маточните стени. Две други важни ехографски измервания могат да бъдат направени за оценка на обема на околоплодната течност. Това са: 1) оценка на „най-дълбокия джоб“ (DP), като това е вертикално измерване в най-големия джоб на околоплодната течност, без пъпната връв и части от плода; 2) “индекс на околоплодната течност” (AFI), който е сумата от най-дълбоките вертикални измервания във всеки квадрант (когато маточната кухина е разделена на 4 равни сегмента). DP по-голям от 8 cm и AFI по-голям от 20 cm, се определят като полихидрамнион.

Ще трябва ли да си правя други изследвания?

Ако се установи полихидрамнион, трябва да се направят следните изследвания:

 • Глюкозо-толерантен тест, да се изключи захарен диабет при майката
 • Тест за резус изоимунизация, при съмнение за анемия или хидропс на плода
 • Скрининг за вродени инфекции (TORCH вируси)
 • Амниоцентеза и кариотипиране ако има допълнителни малформации на плода.

Има ли нещо друго, което ултразвукът може да ми каже за полихидрамниона?

Ултразвуковото или ехографско изследване може също да установи многоплодна бременност (т.е. наличието на два или повече ембриони в матката), хориалността на бременността (за да се установи дали ембрионите споделят плацентата или имат различни плаценти) и броя на гестационните торбички. Ултразвукът може също да идентифицира всички дефекти на плода, свързани с полихидрамнион. И накрая, той може да установи евентуални усложнения на бременността, които понякога се свързват с полихидрамнион, а именно вътрематочно забавяне на растежа (IUGR, когато плодът е много малък за гестационната седмица), както и фетална макрозомия (когато плодът е много голям за гестационната седмица), което може да е резултат от гестационен диабет.

Какво означава да имаш многоводие?

Многоводието може да доведе до:

 • Преждевременно раждане и преждевременно разкъсване на мембраните
 • Дискомфорт и диспнея на майката (затруднено дишане) поради преразтягане на матката.
 • Отлепване на плацентата и пролапс на пъпната връв
 • Следродилен кръвоизлив
 • Фетални малформации и по-голяма вероятност за цезарово сечение.

Каква е целта на лечението?

Целта на лечението е както да се предотвратят усложнения за плода, така и да се облекчат симптомите на майката, причинени от прекомерното количество околоплодни води. Докато лекото многоводие обикновено се лекува по консервативен начин (т.е. почивка в леглото и наблюдение), по-тежките случаи може наложат интервенция за намаляване на излишната амниотична течност. След 24-та седмица може да ви бъдат приложени стероидни инжекции, за да се защити бебето, ако има вероятност то да се роди преждевременно.

Най-честите възможности за лечение са:

 • Лекарства: Индометацин и сулиндак са инхибитори на простагландин синтетазата, които намаляват обема на околоплодната течност. Това се постига след приблизително седмица терапия.
 • Терапевтична амниоцентеза (амниоредукция): Аспирация на известно количество околоплодна течност, използвайки същата процедура както при амниоцентезата.

Много е важно, също така, да се контролират причините за многоводието дължащи се на майката или плода, ако са известни. Пример за това е контролирането на нивата на глюкоза в кръвта в случай на гестационен диабет. Ако се установи тежко вътрематочно забавяне на растежа и при условие, че белият дроб на плода е достатъчно узрял, може да се помисли за предизвикване на раждането.

Каква е прогнозата при полихидрамнион?

Прогнозата при лек идиопатичен полихидрамнион обикновено е отлична. Когато се установи причина за получаване на полихидрамнион, прогнозата зависи от тази причина и степента на тежест на полихидрамниона.

Има ли неща, които ултразвукът не може да ми каже за многоводието?

Както бе споменато по-горе, ултразвукът е субективно диагностично средство, използвано за оценка на обема на околоплодната течност и неговата точност може да бъде повлияна от редица фактори, включително индекс на телесна маса, използване на кожни разтвори от майката, положение на плода в матката, както и опита и способностите на лекаря. Това означава, че обемът на околоплодната течност може да бъде или надценен, или подценен. Също така, в някои случаи не могат да се установят съпътстващи малформации на плода – което води до погрешна диагноза, че съществуващия полихидрамнион не се дължи на други основни патологични състояния. По тази причина рутинното наблюдение е от съществено значение, дори когато многоводието е единствената ултразвукова находка. И накрая, ултразвуковото изследване не може да предвиди точно крайния изход от бременността и възможните перинатални усложнения, нито да определи клиничния резултат от фетална малформация след раждането на бебето.

Има ли други важни неща, които трябва да знам?

Както бе споменато, надеждността на диагнозата зависи от опита и способностите на лекаря. Затова нашата препоръка е ехографските изследвания да се извършват в заведение, в което работят висококвалифицирани и опитни лекари, за да се избегнат критични пропуски, например наличието на съпътстващи фетални малформации.

Какво друго да попитам?

Може да зададете следните въпроси:

 • Колко категорична е диагнозата полихидрамнион?
 • Изолиран ли е полихидрамниона, или има съпътстващи патологични състояния?
 • Колко тежък е полихидрамниона?
 • Нормално ли е развитието на плода?
 • Трябва ли да си правя допълнителни тестове?
 • Трябва ли да повторя ултразвуковия преглед и ако да, колко често?
 • Какви са рисковете за бременността и раждането ми поради многоводие?

Правна забележка:

Съдържанието на [тази листовка/ нашият уебсайт] е само за обща информация. Тя няма за цел да бъде медицински съвет, на който трябва да разчитате. Трябва да получите професионален или специализиран индивидуален медицински съвет, свързан с вашето лично положение, преди да предприемете, или да се въздържите от каквото и да е действие въз основа на съдържанието в [тази листовка/ нашия уебсайт]. Въпреки че полагаме разумни усилия да актуализираме информацията на [нашия уебсайт/ листовките], ние не даваме никакви заявления, гаранции, изрични или подразбиращи се, че съдържанието на [нашия уебсайт/ на листовките] е точно, пълно или актуално.

Последна актуализация септември 2019 г.

cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram