Пулмонална стеноза

Какво е пулмонална стеноза?

Пулмоналната стеноза е вроден сърдечен дефект, който се развива необичайно през първите осем седмици от бременността. В здраво сърце дясната камера, една от двете помпени камери на сърцето, изпомпва кръв в белодробната артерия, която отвежда кръвта в белите дробове. Белодробната (пулмонална) клапа е еднопосочна врата, разположена между дясната камера и главната белодробна артерия. Клапата на белодробната артерия се състои от три тънки платна и нейната работа е да контролира притока на кръв от сърцето към главната белодробна артерия.

Пулмонална стеноза възниква, когато има проблеми с белодробната клапа: две от платната й могат да са слепнали или да са твърде дебели, а понякога има и по-малко платна от обикновено. В резултат на това белодробната клапа е малка и тясна. Сърцето трябва да работи по-усилено, за да изпомпва достатъчно кръв в тялото. Пулмоналната стеноза може да варира от лека до тежка. Стесняването на клапата се нарича стеноза на белодробната клапа. Когато стесняването е под клапата, това се нарича подклапна пулмонална стеноза. Стесняването над клапата се нарича надклапна пулмонална стеноза.

Как се получава пулмонална стеноза?

Белодробната стеноза може да бъде причинена от много фактори. Тя често се наблюдава заедно с други сърдечни дефекти. Точната причина защо това се случва не е известна. През повечето време този сърдечен дефект възниква случайно без видима причина за появата му. Понякога обаче може да има генетична връзка и да се среща по-често в определени семейства.

Трябва ли да си направя още изследвания?

Много жени биха предпочели да се направят повече изследвания, за да се научи повече за състоянието на бебето. Трябва също да попитате дали може да ви се направи фетална ехокардиография, специализиран ултразвук на сърцето на бебето по време на бременността, или да поискате подробно образно изследване на плода от специалист по фетална медицина.

Допълнителните изследвания могат да включват амниоцентеза (при която с тънка игла се взема от околоплодната течност в утробата) за откриване на хромозомни аномалии, или други генетични тестове, като хромозомен микрочипов анализ (CMA или “чипове”), които разглеждат по-отблизо генетичния състав на плода. Може да се консултирате и с генетик или генетичен съветник, които са специалисти по генетични заболявания.

За какви неща трябва да внимавате по време на бременността?

Бебетата с вродени сърдечни дефекти са изложени на риск по време на бременността. Специалистите препоръчват редовни ултразвукови прегледи, за да се следи за подуване или задържане на течности в или около бебето. Това състояние се нарича хидропс на плода. Детски кардиолог рутинно ще преглежда сърцето и ще оценява стеснението и платната на белодробната клапа с ултразвук. Пулмоналната стеноза може да се влоши с течение на времето и да стане тежка форма, налагаща операция. Ако този проблем е известен предварително това може да помогне на вашия лекар и екипа да решат какъв план за раждане ще бъде най-подходящ за вас и вашето бебе.

Какво означава това за моето бебе след раждането му?

След раждането ще се направи ултразвук на сърцето, за допълнителна оценка на пулмоналната стеноза, предвид адаптацията на бебето към живота извън утробата. Леките случаи на белодробна стеноза често не се нуждаят от лечение и бебета обикновено се изписват от болницата само с амбулаторно проследяване. В случаи на тежка пулмонална стеноза, някои бебета ще бъдат много болни след раждането, което налага престой в отделение за интензивно лечение за новородени. Възможностите за лечение включват балонна валвулопластика, където се поставя тънка тръба с балон на върха, за да се разшири клапата в сърцето, или може да се наложи операция за възстановяване на белодробната клапа. При необходимост на бебето ще бъде даден допълнителен кислород и лекарства, за да се осигури достатъчно кислород за органите му.

В общия случай, резултатите при изолирана пулмонална стеноза са отлични. Децата трябва да бъдат проследявани във времето, до достигане на зряла възраст, за да се следи дали стеснението в белодробната артерия не се влошава.

Какво друго да попитам?

Може да зададете на лекаря следните въпроси относно бременността:

  • Колко тежка изглежда пулмоналната стеноза?
  • Колко често ще ми се правят ултразвукови изследвания?
  • Къде да родя?
  • Къде бебето ще получи най-добрите грижи, след като се роди?
  • Мога ли да се срещна предварително с екипа от лекари, които ще се грижат за бебето ми, когато се роди?

Правна забележка:

Съдържанието на [тази листовка/ нашият уебсайт] е само за обща информация. Тя няма за цел да бъде медицински съвет, на който трябва да разчитате. Трябва да получите професионален или специализиран индивидуален медицински съвет, свързан с вашето лично положение, преди да предприемете, или да се въздържите от каквото и да е действие въз основа на съдържанието в [тази листовка/ нашия уебсайт]. Въпреки че полагаме разумни усилия да актуализираме информацията на [нашия уебсайт/ листовките], ние не даваме никакви заявления, гаранции, изрични или подразбиращи се, че съдържанието на [нашия уебсайт/ на листовките] е точно, пълно или актуално.

Последна актуализация октомври 2019 г.

cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram