Вътрематочно забавяне на растежа (IUGR)

Какво е вътрематочно забавяне на растежа?

Вътрематочно забавяне на растежа означава, че вашето бебе не расте с нормална скорост или, в редки случаи, изобщо не расте в утробата и следователно е по-малко, отколкото би трябвало да бъде за гестационната възраст (възраст на плода в седмици). При всеки ултразвуков преглед преди раждането се измерват размерите на главата, корема и бедрото на вашето бебе, след което теглото на бебето се изчислява и класира в процентили за гестационна възраст.

Ако се установи, че теглото на бебето е под 10-ия процентил за гестационната му възраст, тогава се казва, че бебето е „малко за гестационната възраст“ (SGA). Въпреки че около 60% от тези „малки за гестационната възраст“ бебета са просто физиологично малки, което означава, че няма проблем, останалите 40% са бебета, чийто растеж е патологично ограничен (патологичен SGA, т.е. включващ физически проблем). Освен това, дори ако бебето е над 10-ия процентил, но впоследствие, с напредването на бременността, развитието му се забави, при него също се наблюдава вътрематочно забавяне на растежа.

Какво причинява забавяне на растежа?

Има много възможни причини за ограничаване на растежа. Освен генетични аномалии на бебето, има няколко медицински състояния, които може да има жената, които биха могли да допринесат за IUGR. Например възраст над 40 години, тютюнопушене, злоупотреба с други вещества (алкохол, наркотици), тежко недохранване или анемия, напреднал диабет, хронична хипертония, прееклампсия, обилно кървене по време на бременност и други. Жена, която е родила бебе с IUGR в миналото, е изложена на риск да има друго бебе с ограничение на растежа.

Какви са рисковете за бебето?

IUGR излага бебето на риск от редица здравословни проблеми по време на бременност, при раждането, след раждането и дори дългосрочно. Например вероятността от нарушено развитие по време на бременност е по-висока, като същевременно е възможно бебето да умре в утробата. Бебето може също да бъде по-податливо на дистрес и асфиксия по време на раждането, да има по-ниска устойчивост към инфекции и в дългосрочен план може да развие диабет и хипертония. Силно се препоръчва бебетата с IUGR да бъдат особено внимателно наблюдавани както по време на бременността, така и при раждането, така че всички възможни усложнения да бъдат идентифицирани и лекувани незабавно.

Какво точно е Доплерова ехография?

Доплеровата ехография измерва потока на кръвта във вашите кръвоносни съдове, както и тези на бебето. С нея, също така, се изследват органите на бебето, например пъпната му връв, мозъка и черния дроб. При проследяването на бебе с ограничено развитие точната диагноза е много важна, за да се оптимизира момента на раждане, както и оцеляването на новороденото. Това се извършва най-добре чрез неинвазивен метод на Доплерова велосиметрия. През последните няколко десетилетия тази техника всъщност се използва във всички клонове на медицината и се е превърнала в редовен компонент от наблюдението на плода в случаи на усложнена бременност. Преглед чрез доплер на пъпната артерия значително намалява вероятността от предизвикване на раждането, раждане чрез цезарово сечение и перинатална смърт.

Как се прави Доплерово изследване, колко време продължава и болезнено ли е?

Доплерова ехография може да се направи едновременно с рутинен акушерски ултразвук.

Доплерът функционира чрез звукови вълни предавани от сонда към тялото на бебето – към вътрешните му органи и към артериите и съдовете – за да се получат изображения в реално време на екрана. Доплеровото сканиране отнема само няколко минути. Веднага след прегледа, вашият лекар ще ви каже резултатите. При него няма болка.

Какви измервания прави Доплер ехографията?

Сърдечната функция има две фази: систола (свиване) и диастола (отпускане). Във фазата на систолата сърцето изпомпва кръвта през съдовете с висока скорост. Във фазата на диастолата сърцето отпуска налягането и потокът и кръвоснабдяването в тъканите на плода е по-слабо. Доплеровият ултразвук измерва скоростта и посоката на движение на червените кръвни клетки в артерията или вената, която се сканира.

Доплеровата ехография изчислява съпротивлението на кръвния поток, което позволява да се определи дали притокът на кислород (оксигенация) на бебето е адекватен или не. Това се постига чрез оценка на дължината на Доплеровата вълна във фазите на систола и диастола. Оценява се и скоростта на кръвния поток в съдовете. Скоростта е важна, тъй като необичайният поток е силен индикатор за влошаване на кръвообращението на бебето.

Голям брой проучвания потвърждават важността на доплеровите измервания при управлението на IUGR, позволявайки на лекарите да осигурят здравословното удължаване на бременността, което без доплер наблюдение може да доведе до преждевременно раждане, мъртво раждане или бебе, което има усложнения през целия живот.

Колко важно е доплер изследването за бебе с IUGR?

Доплеровата ехография е много важна при овладяването на IUGR по време на бременност. На първо място, резултатите от изследването ще помогнат на вашия лекар да вземе решение относно проследяването на бременността и кога да назначи следващия преглед. На второ място, жизненоважни органи на бебето могат да бъдат изследвани, за да се проследи тяхната степен на оксигенация и развитие. Например, с помощта на Доплер лекарите и ехографистите могат бързо да диагностицират лошо функционираща плацента.

И накрая, в случай на патологична диагноза, доплеровите изследвания играят голяма роля за раждането и живота на бебето след раждането, както и при избора на клиника. Що се отнася до патологиите свързани с IUGR, например при наличие на фетален синдром или вродена аномалия, доплерът ще предостави необходимата информация за по-добър изход от бременността. Освен това, резултатите от доплеровото изследване ще определят дали раждането трябва да бъде в специализирана болница, тъй като и лекарите и родителите ще бъдат предупредени относно възможността за усложнения след раждането, които да налагат специализирана грижа: бебетата с IUGR вероятно ще имат респираторни и други проблеми при раждането и след раждането, които трябва да бъдат лекувани незабавно в специализирано неонатологично отделение. И най-важното, доплеровото изследване ще помогне да се определи дали има повишен риск от смърт на бебето. Подобна констатация ще ускори решенията и интервенциите на вашия лекар, за да предотврати това.

Колко безопасно е изследването за мен и моето бебе?

Доплерово изследване, което се прави през втория и третия триместър, е безопасно както за майката, така и за нейното бебе, когато се извършва от опитен и обучен ехографист или лекар.

Честите доплерови изследвания крият ли риск?

Няма ограничение колко пъти може да се прави такова изследване. При подозрение за IUGR Доплер се прави веднъж седмично. Когато обаче доплеровото изследване покаже патологични находки, сканирането ще се извършва два или три пъти седмично; в специални случаи може да се прави ежедневно. Според наличните доказателства доплеровото сканиране изглежда безопасно както за майката, така и за нероденото бебе.

Правна забележка:

Съдържанието на [тази листовка/ нашият уебсайт] е само за обща информация. Тя няма за цел да бъде медицински съвет, на който трябва да разчитате. Трябва да получите професионален или специализиран индивидуален медицински съвет, свързан с вашето лично положение, преди да предприемете, или да се въздържите от каквото и да е действие въз основа на съдържанието в [тази листовка/ нашия уебсайт]. Въпреки че полагаме разумни усилия да актуализираме информацията на [нашия уебсайт/ листовките], ние не даваме никакви заявления, гаранции, изрични или подразбиращи се, че съдържанието на [нашия уебсайт/ на листовките] е точно, пълно или актуално.

Последна актуализация септември 2019 г

cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram