Бременност и инфекции

Бременността в повечето случаи е много очаквана и желана от двамата родители. Това е период изпълнен с много трепет и вълнение, но също и от много неизвестни, както и до определена степен тревоги. Това е момент, в който бременните променят част от навиците си и се пазят от вредности. 

Едни от честите причини за тревоги са различни инфекции по време на бременността. Ще обърна внимание на най-честите от тях – как се предават, какви са последствията за майката и плода, какви изследвания може да направим и как да се предпазват бременните, доколкото могат. 

Най-честите вируси през бременността са цитомегаловирус (CMV), парвовирус B-19, рубеола, варицела и паразитоза с токсоплазма. Последните две години сме завладени от пандемията с Ковид-19, на която ще обърна внимание на края.

Цитомегаловирус (CMV)

Започвам с най-честия вирус – цитомегаловирус (CMV), който е от семейството на херпесните вируси. Честотата на това заболяване е 1% от всички бременни, т.е. е доста честа инфекция. Но за наше спокойствие голяма част от жените са го прекарали в детството и са изградили имунитет срещу него. Вирусът се предава при близък контакт между хора, по кръвен път, при трансплантация на органи, сексуален контакт, от бременна на плода и при кърмене. Ето защо бременните жени трябва да спазват добра лична хигиена, преди хранене да мият ръцете си, да не използват прибори на други хора, още по-малко на деца (в затворени детски колективи се разпространява много лесно и бързо), да не целуват децата си, особено когато са болни. CMV инфекцията при възрастен може да протече безсимптомно или с леко неразположение, отпадналост, температура, зачервено гърло и подути лимфни възли. Общо взето като всяко лека вирусна инфекция. Но за съжаление, този вирус може да има много тежки последствия за плода, сред които са глухота, нарушено зрение, чернодробни промени, нарушения в кръвосъсирването, неврологични промени – епилепсия, умствено изоставане,  а дори и загуба на тонове на плода.  Колкото по-рано през бременността се прекара инфекцията, толкова по-тежки са уврежданията за плода.

По време на бременността може да има различни признаци, които да ни насочат да изследваме майката и плода за цитомегаловирус. Започва се с кръвни изследвания на бременната жена, като изследваме антителата – IgM показват прясна, скорошна инфекция, докато IgG са показател за стара инфекция.

Въпреки че може да става въпрос за стара инфекция, трябва да знаем колко стара. За това може да се използва изследване на склонността на антителата да се свързват с чуждите антигени, което се нарича авидитет. В диагностиката може да включим изследването на вирусни частици в амниотичната течност, чрез амниоцентеза или изградените от плода антитела, чрез вземане на кръв от пъпната връв – кордоцентеза.

В зависимост от получените резултати, наличието или отсъствието на ехографски белези и желанието на родителите, се определят стъпките на диагноза и поведение. Лечение и профилактика на този етап са още в стадий на изпитване и не се прилагат масово.

Парвовирус B-19

Парвовирус B-19 (или петата болест) е ДНК вирус, който най-често се среща в детска възраст. Предава се по въздушно-капков път и допир. Децата го прекарват като обрив по лицето, който прогресира по цялото тяло. Докато възрастните страдат от болки в ставите. За съжаление има висок процент на пренасяне към плода. Този вирус уврежда различни клетки, но най-често еритроцитите. Еритроцитите са клетките, които пренасят кислород в кръвта ни. Увреждането им може да е причина за тежка анемия. Други органи са сърдечната тъкан, но и като индиректна последица може да бъде увреден и мозъка поради анемията. Може да доведе до фатален оток на плода. 

По време на бременността следим за поява на белези на анемия (чрез Doppler), а на по-късен етап и сърдечни промени, оток и колекция на течност в гърдите, около сърцето, в корема. 

При жени прекарали инфекцията изследваме познатите антитела IgM и IgG. Може да се изследва амниотичната течност и кръвта на плода за вируса. Чрез кордоцентеза, кръв от пъпната връв, изследваме за тежестта на анемичния синдром на плода, но също така и го кръвопреливаме. Кръвопреливането на плода подобрява прогнозата и дава време за съзряването на плода преди да се родоразреши.

Рубеола

Рубеолата е РНК вирус и в повечето държави е включен в имунизационния календар. В България това се прави на тринадесетия месец от раждането и реимунизация на 12 годишна възраст. Заболяването протича с общо неразположение, температура, отпадналост, последвано от фин обрив по цялото тяло и увеличени лимфни възли на типични места. Трансмисията на плода е много висока, но намалява с напредване на бременността до началото на третия триместър, където пак се увеличава драстично. Уврежданията на плода са тежки – нарушено зрение, загуба на слух, сърдечни аномалии, изоставане в растежа на плода, чернодробни нарушения и други. За съжаление, не всички признаци на инфекцията могат да бъдат установени ехографски. Изследват се антителата IgM и IgG (ако жената е имунизирана следва да има IgG антитела), а за диагнозата се изследва амниотичната течност за вирусни частици.

Прогнозата не е добра при заразяване в началото на бременността и се обсъжда прекъсване на бременността. 

Варицела

Варицела е вирус от семейството на херпесните вируси. Той е с много висок процент на заразност. Голяма част от възрастното население има дълготраен имунитет, изграден в детска възраст. Първичната инфекция по време на бременността е рядка, среща се при 2 на 1000 бременни. Предаването на вируса на плода е слабо, под 1% процент в първия триместър, а до 20 гестационна седмица е 2%, след което практически няма предаване до последните седмици. След 36г.с. може да се зарази плода и изявата е кожен обрив или варицела на новороденото. Вродената инфекция с варицела може варира с тежестта на изявата си от кожни лезии, слепота, нарушения на крайниците до мозъчни увреждания и умствено изоставане. При установени тежки нарушения до 20г.с. се обсъжда възможността за прекъсване на бременността. Но тъй като тези аномалии са редки след прекарана инфекция, се препоръчва следене на бременната през 4 седмици.

Това е въздушно-капкова инфекция и следва да се пазим с изолация. Бременни, които не са прекарали дребна шарка е редно да преустановят работа в детски ясли, градини, лечебни заведения и да спрат децата си от тези институции поне до 20г.с.Проследяването е ехографски. Тук диагнозата с амниоцентеза трябва да бъде много добре преценена и по-скоро избегната.

Токсоплазмоза

Токсоплазмоза е парaзитоза, причинена от toxoplasma gondii. Заразяването става при хранене на не добре термично обработено месо или от контаминира от домашни животни (котки и кучета) предмети, при недобра хигиена. Тук пак е много важна личната хигиена за избягване на инфекция. Също така бих посъветвал да се избягва на контакт с животни през целия период на бременността, освен ако не живеят преди това в дома ви и не го напускат изобщо. И въпреки това – добра хигиена! Разбира се, на суровоядите ще им се наложи да избягват аланглето, но и сушито.

Ясно е, че с напредване на бременността се повишава шанса за трансмисия на инфекцията към плода. Паразита може да увреди зрението, да доведе до хидроцефалия и увреждане на нервната тъкан на плода.

Диагнозата понякога е предизвикателство. Не винаги след положителни IgM и IgG, може да се разчита на ясен резултат от последвала амниоцентеза. Лечението е с антибиотици. Обмисля се прекъсване на бременността.

Ковид-19

Последните две години бяхме засегнати от Ковид-19, една опустошителна пандемия, която ни постави пред редица изпитания – дори морални и етични, поради наличието на много спекулации и дезинформация. Все още не сме напълно наясно дали този вирус се предава от майката на плода, но ако се предава е с много нисък процент. Тази инфекция обаче повишава риска от аборт, преждевременно раждане, дихателна недостатъчност на бременната. Спазването на противоепидемиологичните мерки се оказа сериозно предизвикателсво за здравните власти поради честотата на пътувания в 21 век, продължителността на пандемията и психическото изтощение на хората, но и на многото „анти“ пропаганди. Силно се надявам края да наближава. Препоръките на Американския колеж по акушерство и гинекология и Кралския колеж по акушерство и гинекология са пълна ваксинация на жени, които планират бременност, бременни след 12 г.с. и кърмачки.

И една последна насока от мен: спазвайте добра лична хигиена, ограничете контакта с хора, които са рискови за пренасяне на инфекции, хранете се с индивидуални прибори и добре почистена и термично обработена храна, избягвайте контакт близък с животни, при нужда носете маска, за да предпазите себе си и нероденото си дете!

Автор: д-р Борис Стоилов

cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram