Вагиналните душове – полезни или вредни са?

Woman in panties holding gerbera, close up

Вагиналните (дамски) душове са средства за интимна хигиена, които станаха много популярни напоследък. Те могат да бъдат за еднократна употреба под формата на монодози с готов разтвор или за многократна, чиито разтвор позволява да се приготви вкъщи. Целта им е почистване на влагалището ,подпомагане лечението на цервиковагиналните инфекции и намаляне на неприятните усещания и дискомфорт, свързани с подобен род възпаления.

Вагиналната промивка е била широко застъпена в миналото като се е препоръчвала при лечение на рецидивиращи вагинални инфекции, неприятна миризма, сърбеж, засилен вагинален флуор и дори за ежедневна вагинална хигиена.

Обикновено разтворът се приготвя от пациента в дамския душ, а съставките вода, сода, природни средства са в произволни концентрации и  целят нормализиране на средата и облекчаване на оплакванията. В днешни дни има широка гама от готови разтвори за вагинална промивка в аптечната мрежа, а съдържанието може да бъде млечна киселина, екстракти от алое, хамамелис, бензидаминов хидрохлорид, лактобактерии, хлорхексидин и др.

В съвремието все повече гинеколози отричат ползите от употребата на дамски душове заради нарушаването на равновесието на влагалищния микробиом. Унищожават се лактобактериите, променя се киселинността на влагалището и средата става подходяща за растеж на патогени  и гъби. Същевременно се наблюдава раздразнение  и сухота при честа употреба.

Вместо това препоръката е външен тоалет само с вода (не е необходим измивен продукт-било то сапун, гел, пяна). При първа възможност изследване на микробиология и установяване на причинителя, последвано от лечение.

В определени случаи, например преди предстоящи интервенции, прегледи  и манипулации е възможна употребата на монодоза с готов разтвор,  като съдържанието и продължителността на прилагане следва да са след препоръка и обсъждане с лекуващия ви гинеколог.

 Автор: Д-р Магдалина Попиванова-Влахова, акушер-гинеколог

cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram