Фетална морфология

Фетална морфология се извършва между 19-та и 22-ра г.с. Целта на изследването е да се проследи нормалното анатомично и физиологично развитие на плода за този срок, да се направят биометрични измервания, съответно да се открият патологични изменения, ако има такива,  да се направи заключение и да се определят последващите действия. Тя е високоспециализирано изследване, което се извършва с ехограф с висока разделителна способност.

Органогенезата (образуването на органите) е завършила в края на първия триместър. През този срок на бременността плодът развива своите органи и системи.Специалистът по фетална медицина преглежда всички възможни за оглед органи и системи. Ние можем лесно да различим различните структури- например в мозъка, да проследим развитието му, наличието на нормално или анормално количество ликвор и т.н.

Прегледът започва с установяването на сърдечната дейност, както всеки един ехографски преглед. С бърз оглед проверяваме за моментното положение на плода, мястото и структурата на плацентата, оценяваме количеството на околоплодната течност. Следва детайлният преглед на вашето бебе. Тук вече няма определен ред с кои структури да започнем и в какъв ред да ги прегледаме, тъй като самия оглед на системите и органите зависи от позицията на плода. Например, когато тялото е обърнато с коремчето нагоре, а тила му е към вашия гръб, ние може да огледаме лицето (очи, нос, твърдо небце, устни) и сърцето.

Сърцето е най-сложната и динамична структура в тялото на плода и отнема най-много време за да се прегледа. При прегледа на сърцето ние проверяваме за позицията, размерите, структурата и функцията. Това е продължителен процес на оценяване на сърцето, а понякога и труден поради ред причини – позиция на плода, прекарани оперативни интервенции, затлъстяване на майката и др. Прегледът на сърцето трябва да се извърши още в първия триместър, тъй като може да се констатират редица нарушения още в тези ранни срокове на бременността. Разбира се, с ехокардиографията не могат да се открият всички аномалии, още по-малко някои малки дефекти. Също така има състояния, които се проследяват динамично през бременността и след раждането.

Друга структура, която може да огледаме само ако бебето ни я покаже, е гръбначния стълб. Ние чакаме плода да се обърне с гръб нагоре, за да може да преценим най-добре състоянието на прешлените и да изключим или потвърдим дефекти на гръбначния стълб и гръбначния мозък. Дефектите на невралната тръба като spina bifida могат да се открият на различни нива на гръбначния стълб, като най-честите са в лумбо-сакралната област и шийната област, но могат да се открият и в областта на гръдния кош. Установено е, че при приемане на 400mcg фолиева киселина по време на първия триместър и 2 месеца преди забременяването, намаляват с 75% възникването на тази аномалия.

Всички останали структури и измервания могат да се визуализират далеч по-лесно и не е необходимо да имаме определена позиция на плода. Разбира се не винаги е много лесно да се огледат например крайниците, които се движат, а ние трябва да ги оценим. Но е много красиво като видим малките ръчички  и изброим пръстчетата заедно, както и стъпалата.

Вие ще станете свидетели на един доста обстоен и детайлен преглед на вашето бебче. Заедно ще огледаме всички органи, ще го наблюдаваме движенията на плода, ще направим измервания на главичката, мозъчни структури, дългите кости, коремната обиколка и ще ги съпоставим една спрямо друга.

За всеки родител е много важно да има здраво бебе, а всеки лекар иска да поднася добри новини. За да може да бъдем по-прецизни в работа си и като цяло в преценката си, е добре да имаме определени условия за работа, които мога да бъдат предоставени от вас. Основната цел на прегледа е откриване или отхвърляне на аномалии, а не снимки, видео и т.н. Важно е лекарят да има спокойна и тиха среда на работа, да може да се концентрира и да има добра видимост на бебето. Ето защо е най-добре да отидете на преглед без да сте поставяли масла, кремове, лосиони, мляко за тяло, поне 3-5 дни преди прегледа. Всички тези субстанции навлизат в кожата, не могат да се измия, и са като бариера за ултразвуковите вълни, които не могат да проникнат добре и образа е замъглен, с неясни контури и очертания. При такъв преглед лесно могат да се пропуснат някои аномалии. Ясно е, че искате да споделите този момент с най-близките си, но не забравяйте, че това е медицински преглед като всеки друг, а не киносалон, така че водете по един възрастен с вас без деца. Имайте предвид, че ако се открие някаква патология това може да шокира и травмира както вас, така и вашите близки и деца.

Разбира се, че при наличие на добри новини, вие ще получите снимки и поздравления от целия ни екип и с радост ще ви очакваме на вашето следващо посещение. В срока между 20-22 г.с. плода няма натрупана подкожна мастна тъкан, заради това 3D и 4D образът е не много добър. Но между 28-32 г.с. вече вашето бебче има достатъчно мастна тъкан и се получават прекрасни 3D и 4D снимки.

Автор: д-р Борис Стоилов

cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram