Късна фетална морфология

След като сме направили фетална морфология на плода в 20-22 г.с., предстои да проследим какъв е растежа и жизнеспособността му в следващите няколко прегледа. Тези прегледи следва да бъдат в 28, 32 и 36 г.с.

Целта е да проследим в динамика как расте плода, последователността на растежа на отделните показатели и съотношението между тях. Отново оглеждаме плацентата за позиция, структура и зрялост. Измерваме наличието на околоплодна течност, кръвотока от майката към плацентата, от плацентата към плода и кръвотока на плода. Наблюдаваме за дихателни движения и за движения на тялото и крайниците на вашето бебче. Всичко това ни показва жизнеспособността на плода и чрез прегледа откриваме ранни признаци на страдание на бебето от различно естество, както и ни дава възможността да изготвим план за последващи действия.

 Разбира се, в този срок, ние правим биометрични измервания на плода, за да проследим неговия растеж. Отклонения от нормата могат да бъдат в една или друга посока и ни сигнализират за различна патология. Важно е да се проследи не само дали е в нормите, но и системността на растежа, т.е. дали следва една линия на растеж или има девиации от тази линия. Трябва да се изгради цялостна представа за растежа, за да се правят изводи. При наличие на отклонения се търсят причините с допълнителни изследвания и по-често проследяване на плода с ехограф.

След 28г.с. плода вече заема почти цялата празнина на матката и не е останало много място за движение, но все още бебчо може да смени позицията си от седалищно предложение в главично и обратно. С ехограф ние може да огледаме отделните органи и системи, но не и цялото бебе. При наличие на достатъчно количество околоплодни води може да направим 3D и 4D ехография на личицето на бебето и вие може да му се порадвате преди раждането. Това е доста емоционален и изпълнен с радост момент за вас, бъдещите родители, но също така и за нас лекарите.

През 32 г.с. вече бебчо е около 2000 грама и ние очакваме горе-долу в този срок да се ориентира с главата надолу. Сега също е добър момент за 3D и 4D  снимки. През 28 и 32 г.с са най-подходящите моменти за 3D и 4D ехография, защото плода има достатъчно натрупана подкожна мазнина, все още има известно неизпълнено от плода пространство в матката и достатъчно околоплодна течност, за да предоставят добри условия за изпълнението им. Разбира се, че и бебето трябва да си обърне личицето нагоре, за да може да го видим. 

През 36 г.с. бебето може да движи само крайниците си и да прави дихателни движения, но за промяна на позицията е твърде рядко да се случи, но не и невъзможно. В този срок се визуализират само отделни органи на плода и за неопитно око целият преглед може да изглежда напълно неразбираем.

След 36 г.с. може да проследим количеството на околоплодните течности и кръвотока на плода.  Важно е да се определи позицията на плода. Както знаете най-благоприятната позиция за раждане е с главичката надолу. При установяване на друга позиция трябва се изготви план за вашето раждането с наблюдаващия ви акушер-гинеколог.

Разбира се, че по време на тези прегледи се прави оглед и на анатомията на плода. Този преглед не е така цялостен както между 20-22 г.с., но и през тези срокове може да се открият аномалии, които не са открити по-рано. За съжаление, не всички аномалии могат да бъдат открити по време на прегледа на феталната морфология, а по-късно. Ето още една причина за проследяването на плода. За радост повечето от тези аномалии са съвместими с живота. При някои от тях може да се наложат корекции след раждането.

 След навършване на 37 г.с. плода е напълно жизнеспособен да се роди. Бебчо има достатъчно зрели дробчета, за да може да диша самостоятелно. Вие и близките ви трябва да сте готови за раждането както емоционално, така и да имате план как да стигнете до болницата във всеки един момент от денонощието. Хубаво е да имате подготвена чанта с всичко необходимо за престоя ви в болницата, а не в последния момент да опаковате. За да сте наясно какво ви е необходимо, трябва да сте знаете къде ще раждате и да сте разпитали персонала на съответното лечебно заведение какво да подготвите. Не забравяйте личните си документи и целия набор от медицинска документация, които имате.

 Успех и на добър час!!!

Автор: д-р Борис Стоилов

cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram