Спонтанен аборт и аборт по желание

Спонтанен аборт и аборт по желание

Аборт е прекъсване на бременността преди плода да е достигнал жизнеспособност. За аборт се говори до 24-та гестационна седмица или 6-ти лунарен месец на бременността. След този срок се говори за преждевременно раждане.

Абортите могат да са спонтанни, т.е. не предизвикани от медикаменти или медицински процедури или аборт по желание. Аборта по желание се извършва след настояване на пациентката за прекъсване на бременността по лични причини – социални, битови, финансови, неподходящ период в живота и т.н. Освен този тип аборт може да има и аборт по медицински индикации. Последния вид се извършва при наличие на тежки аномалии на плода или застрашаващи живота и здравето на бременната жена състояния – тежка преекламсия (усложнение на втората половина на бременността съпроводено с високо кръвно налягане, протеин в урината, отоци, нарушено зрение, сърдечни, чернодробни, бъбречни и мозъчни нарушения), тежък хиперемезис (ексцесивно повръщане по време на бременността), тежък диабет и т.н. Тези усложнения се срещат изключително рядко в настоящето благодарение на адекватните грижи за бременните и достъпните здравни услуги в България.

Абортите протичат в няколко фази и основните оплаквания са кървене от гениталиите и болки ниско в корема. Кървенето може да е слабо или по-обилно. Важно е да се знае, че има поредица от причини, които могат да доведат до вагинално кървене без да са повод за притеснение или да застрашават бременността. Но дори и кървенето да е от матката ние сме наясно, че около 20-30% от бременните жени могат да имат това оплакване в началото на бременността. Болката ниско в корема е друг симптом, но само и единствено, ако е ниско долу в корема и е по средата, над срамната кост. Болка, която е по-високо, отстрани и т.н. не е повод за притеснение за аборт. Разбира се, че всяко кървене и болка трябва да бъдат „разследвани“ от вашия акушеро-гинеколог и то навреме, т.е. не след ден, два, а в рамките на няколко часа.

Според мен е важно да се подчертае, че около 10-15% от ранните бременности завършват с аборт до 12-13г.с., след което риска пада до 2-3%. Защо е така? Една от основните причини за аборт в първите три месеца на бременността са тежки хромозомни и генетични мутации, които са несъвместими с живота. В този момент „майката природа“ взима превес и предизвиква аборт. Именно заради това във Великобритания не дават съществено лечение на пациентки със застрашаващ аборт. Единствено дават болкоуспокояващи средства като парацетамол. В България сме по-агресивни и лекуваме всяка една жена с различни медикаменти, за да запазим бременността. Едва ли някои от тези модели е съвършен, но и в двата случай има позитиви и негативи.  При настъпил аборт е важно партньорите(съпрузите) да не се обвиняват, защото никой няма вина за настъпването на аборт. Жена, която е забременяла има големи шансове да забременее отново.

Абортите след 12-13 г.с. са много по-малко, а и причините за тях са различни. Сред най-честите причини са недостатъчност на маточната шийка(родовия канал) да задържи бременността. Причините могат да са както вродени, така и поради различни медицински интервенции върху шийката – предишни оперативни аборти, конизация (изрязване част от шийката заради рак), разкъсвания на шийката от предходни раждания и т.н. При такива състояния е важно да дадете пълна и точна информация на наблюдаващия ви лекар за да могат да се вземат съответните превантивни мерки или поне правилното проследяване на състоянието на шийката. Това е и една от причините да се извършват вагинални прегледи с пръсти или ехограф. Ви трябва да знаете, че тези прегледи са безопасни за вас и вашата бременност. Неправилното разбиране и разпространение, че вагиналния преглед е опасен е абсолютно непрофесионално и неетично. Само лекар със знания, умения и последователно мислене и действия е наясно с важността за извършването на всяка една процедура и изводите от нея.  Не е етично да се лишава  нито един човек от пълния набор от средства за подобряването на здравето и живота му/й.

За лечението при абортите няма да говоря, защото както споделих по-горе има разнопосочни мнения. Аз съм на мнение, че трябва да се търси „златната среда“ и да се оптимизира лечението, не с повече медикаменти, а с повече знания и умения. За щастие имаме много добри ехографи, които могат да открия аномалии още в много ранни етапи на бременността. Високата резолюция, 3D и 4D-ехографите обаче не могат да поставят сами диагнозата. Според мен е важно да се поинтересувате къде и колко дълго вашия лекар се е обучавал на тези технологии. Сами разбирате, че курсове за 2-3-7 дни са абсолютно недостатъчни и само демонстративни, но не и практически използваеми, поради голямото разнообрази на аномалии, техники на диагностициране и поведение.

Има аборти, при които или няма плод или плода е загинал, но е все още в матката. Това състояние го наричаме Missed abortion. В такъв случай плода, плодния сак и плацента трябва да се евакуират от матката. Това може да стане по три метода:

  • Експектативен метод – при него чакаме това да се случи по естествен начин без намеса от медицинския екип. Почти не се практикува в България. Той е продължителен и с неочакван край, като може да има задържани плодни части, което да наложи извършването на хирургичен метод.
  • Медикаментозен метод – при него се използват медикаменти, които да предизвикат контракции и изчистване на матката. От скоро навлиза в България, често използван в Западна Европа. Този метод може да отнеме дори и седмица до пълното изчистване на матката. Има риск от непълното изчистване и налагане на използването на хирургичен метод. При използването на медикаменти кървенето е по-обилно. Предимство пред хирургическия метод са липсата на усложненията от манипулацията.
  • Хирургичен метод – най-често употребяван в България. Този метод е едноетапен. Пациентката се приспива и чрез хирургическа техника се премахва бременността. Рядко може да доведе до обилно кървене; перфорация на матката, налагаща отворена коремна операция; инфекции; неправилни маточни кръвотечения; стерилитет и т.н.

Лични мотиви за прекъсването на бременността могат да са от различно естество и това е законно да се извърши на територията на България до 12-та гестационна седмица.  Личните причини не са повод за дискусия сред медицинските среди и те са съкровена тайна за нашите пациентки, която винаги трябва да се пази. За съжаление има тенденция абортите да се използват като метод на контрацепция. Всеки е наясно с макар и минималните рискове от тази интервенция – инфекции, затруднения или невъзможност за забременяване, нарушен месечен цикъл и т.н. Ето защо всяка полово активна жена трябва да е запозната със различните методи от предпазване от нежелана бременност(методи на контрацепция).

Самата манипулация трае 15-20 мин. Жената трябва да не е приемала храна или вода от предходната вечер или поне 6 часа. Трябва да има минимум от изследвания като кръвна група и пълна кръвна картина. Кръвната група се изследва, за да се определи резус фактора. При отрицателен резус фактор на жената, след манипулацията се прави ант-Д гамаглобулин, за да се предпазят следващите бременности от усложнения. След съответната подготовка в клиниката, жената се приспива с пълна упойка, родовия канал се разширява и със вакуум система се изпразва матката. Жената се оставя под наблюдение за 2 часа, след което може да се прибере вкъщи. Манипулацията е кратка, едноетапна, но в никакъв случай не може да се пренебрегне опасността от нежелани последствия, заради което трябва да се обсъди добре от пациентката и лекаря.

Автор: д-р Борис Стоилов

cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram