Завита около врата пъпна връв

Завита около врата пъпна връв

Доста често се случва да чуем, че пъпната връв на бебето е завита около врата му. А това поражда въпроса: „Опасно ли е?“

Преди да избързаме с това дали е опасно и колко опасно е трябва да си зададем други въпроси: Как установяваме завитата около бебето пъпна връв? Колко е достоверно това? При каква част от бебета се наблюдава? Какво значение има? Кога може да е опасно? Какво можем да направим за да намалим опасността?

Използването на ехографи подобри значително диагнозата, а от там и прогнозата на множество вродени дефекти и състояния. Благодарение на ехографите ние можем на наблюдаваме и пъпната връв. Много е важно да се знаят няколко особености при ехографията – тя се базира на изпращане на ултразвукови вълни, които преминават през различните тъкани с различна скорост и проникват по различен начин. Например най-добре преминават през водни среди и най-трудно през кости. По този начин създават образа на екрана. Когато искаме да видим нещо през кост голяма част ако не всички ултразвукови вълни  не проникват по-надълбало и не създават образ зад костта.

Бременността се развива в таза на жената, който е заграден от плътни кости и само корема, който е отпред има мека тъкани. Т.е. ние може да наблюдаваме с ехограф бременността само през корема, а не на 360 градуса.

Сега си представете как може да се прецени дали пъпната връв е завита или прави осморки около тялото/врата на бебчето. Това не може да се установи със сигурност, а единствено може да се предполага, че е завита.

Голяма час от бебетата имат завита около врата, тялото, крачетата или ръчичките пъпна връв без да има каквото и да е значение за бременността и раждането.

В периода на раждането, когато най-голямото опасение за родителите е детето да не се „удуши“, ние мониторираме детските сърдечни тонове и сме наясно със състоянието на плода. Наличието дори и на дискретни промени прави впечатление на целия медицински екип от акушерката до лекаря и се провеждат своевременни мероприятия за подобряване на състоянието, наблюдение, а в краен случай и спешно оперативно родоразрешение, като екипа е в готовност във всеки един момент.

Надявам се написаното по-горе да ви даде спокойствие и трезва преценка.

Автор: д-р Борис Стоилов

cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram