Д-р Борис Стоилов: Липсата на ясни критерии как да се извършва фетална морфология е опасно за пациентите

Д-р Стоилов, вие сте един от лекарите, които не само участват в благотворителни кампании (бел.р. Повече българчета за България), но и инициират множество такива – безплатни скрининги за бременни, проследяване на бременност и т.н. Какво стои зад всичко това?

В основата на всичко стои устремът ми да предоставям качествени здравни грижи на колкото се може повече бременни, дори и на тези, които по някаква причина нямат достъп до тях. Но не е само това. Аз вярвам, че щастието и любовта са движеща сила за всеки от нас. Хората търсят подкрепа, любов, радост и успокоение в техните семейства. Семейството е градивния елемент на обществото и неслучайно на корицата на списанието съм с двамата ми сина – моята гордост!

Започнах малко поетично, но нямам намерение да влизам в романс, а напротив – да наблегна на статистиката. Раждаемостта в България прогресивно намалява. През 2010г. е имало 70 000 раждания на година, през 2020г. са 60 000, т.е. с близо 14% по-малко. А само за последната година 2021г. са намалели с още 11% на 53 300. Причините за това са много, но важното е какво правим за тези, които все пак остават в страната.

Министерството на здравеопазването предвижда включване на феталната морфология в пакета, покриван от Здравна каса. Какво е Вашето мнение на специалист в тази област?

Включването на повече здравни услуги в пакета за всички нас е нещо много хубаво и съм убеден, че много бъдещи родители са доволни от това. Пренаталните грижи трябва да влязат задължително в пакета от здравни грижи за семейството, което, както казах, е най-важната градивна единица на обществото. И аз щях да бъда много щастлив от този факт, ако наистина имаше по-дълбок замисъл. След разговор с повечето ми колеги, специалисти по фетална медицина в България, се оказа, че имаме еднаква позиция. Това беше поводът и да напиша поста ми в социалните мрежи „Пътят към ада е послан с добри намерения…”!

Рядко си позволявам да критикувам открито, но този път се надявам да бъда чут. Не може да се направи нещо, дори и малко, но да няма замисъл! Така се случват нещата при настоящия ремонт вкъщи – майсторите „творят“, а накрая страдам аз. Когато се гради план и стратегия трябва да се потърсят експерти в областта. Знам, че на нас, специалистите по фетална медицина, се гледа като на хора, които просто седят зад ехографа, но в действителност не е така. Ние сме запознати с различни аспекти на бременността – норма и патология, анатомията на плода – норма и патология, скрининги, превенции, поведение и т.н. Така че нашите знания и опит помагат за успешна бременност и раждане на повече здрави бебета.

Линк към цялото интервю: https://366.bg/blog/d-r-boris-stoilov-lipsata-na-yasni-kriterii-kak-da-se-izvarshva-fetalna-morfologiya-e-opasno-za-paczientite/

cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram