Какво трябва да знаем за менструалните чашки

Менструална чашка

Менструалните чашки се използват от началото на 30-те години на миналия век, въпреки че популярността им нарасна едва напоследък. Много жени все още не са наясно с ползите от използването на менструална чашка или не са склонни да я изпробват, а други нямат никаква представа какво представлява или как работи.

Какво всъщност представлява менструалната чашка?

Менструалната чашка е средство за менструална хигиена, което се поставя във влагалището по време на менструация. Целта му е да събере менструална течност (кръв от маточната лигавица, смесена с други течности). Менструалните чашки обикновено са направени от гъвкав медицински силикон, латекс или термопластичен изомер.

С нарастващата популярност на менструалната чашка, жените вече имат допълнителни алтернативи. Предлага се набор от форми и размери на чашки, които да отговарят на типа тяло и нужди на всяка жена. В случая размерът има значение и е важно  жената да избере подходящия размер на чашката, за да избегне изтичане или дискомфорт.

Ето и няколко „ЗА“ и „ПРОТИВ“ менструалните чашки.

За:

Комфорт: При правилно поставяне, менструалната чашка не се усеща. Най-добрата част е, че няма усещане за мокро/потичане както при използване на дамска превръзка.

Спестява пари: Еднократна инвестиция, менструалната чашка може да се използва с години.Спестява  време: Честотата, с която се изпразва менструалната  чашка, се определя от размера й и месечното течение на жената. С нея може да сте до 12 часа, защото чашката може да съхранява до три пъти повече течност от стандартен тампон. Без притеснения относно изхвърлянето: не трябва да търсите  торбички,  за да изхвърлите съдържанието, както е при превръзка/тампон.  

Добре е за околната среда: Дамските превръзки не са биоразградими, което ги прави вредни за околната среда. Менструалните чашки са една стъпка напред към по-устойчив начин на живот.

Без сърбеж: често жените получават сърбящи обриви по вътрешната страна на бедрата поради влагата, причинена от дамската превръзка. С менструалната чашка няма такива оплаквания

Против:

Премахване: Премахването и почистването може да бъде свързано с „омазване“ и да създаде дискомфорт, особено ако трябва да използвате тоалетната на някой друг. Това е причина да не е средство номер едно при пътуване например.Поставянето създава в началото стрес на жените. Всичко, което трябва да направите, е да я сгънете и да я поставите.

Почистване: Почистването може да бъде досадно, а е важно да почиствате менструалната чашка преди и след употреба.Менструална чашка и спирала: производители на менструални чашки  препоръчват използването им след поне 6 седмици  от поставянето на  вътрематочно устройство (спирала), тъй като има вероятност чашката да дръпне конеца или да го измести.

Алергия: Възможно е да сте алергични към материала. Повечето менструални чашки са направени от материали без латекс (медицински силикон), което ги прави чудесна възможност за хора с алергии към латекс. Въпреки това има шанс материалът  да предизвика алергична реакция.

Интересни факти: Менструалните чашки събират менструалната кръв. Тампоните, от друга страна, не извеждат кръвта от вагиналния канал и тази богата на желязо среда може да бъде приветлива за бактериите, причиняващи бактериална вагиноза. Чашките също са по-добри от тампоните за поддържане на киселинна среда, което е възпиращо средство за инфекции.

Що се отнася до дамските превръзки или подложките за многократна употреба, които се носят твърде дълго или не са почистени правилно, те могат да пренесат бактерии във влагалището.

Менструалните чашки намаляват вагинална сухота и подобряват вагиналния тонус. Те не дразняте вагиналната лигавица и следователно не променят вагиналната флора.

ВАЖНО! FDA няма изискване тампоните и превръзките да изброяват съставките си върху опаковката, което  може да е притеснително за тампони, съдържащи избелен памук, изкуствена коприна или вискозни влакна, както и токсични химикали. Менструалната чашка е съставена от медицински материали, което елиминира възможността за оставане на влакна от тампон във влагалището.

Автор: д-р Полина Захариева, акушер-гинеколог

cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram