Медикаменти и бременност

Pregnant woman eat pregnancy pills

Бременността е важен, но и в същото време много деликатен момент от живота на всяка жена. Имено поради това има много опасения за прилагането на различни лекарства и с основание, защото част от медикаментите могат да доведат до тежки увреди на плода. От друга страна, е много трудно да се провеждат проучвани върху бременни. И все пак има лекарства, които са безопасни или такива, при които ползите надхвърлят риска от приложението им. В тази статия ще се спрем на основните медикаменти, които могат да се използват по време на бременността, само когато са изписани от медицинско лице и се спазват строгите индикации за тях.

 Терапията с медикаменти се прилага по време на бременност обикновено по желание от страна на майката. Но, разбира се, има и редки случаи, в които може да дадем лекарства на майката, за да лекуваме плода. Това основно са състояния при фетални инфекции и нарушения в сърдечния ритъм на плода.  Тази статия се отнася за лечение на бременната жена и няма да разглеждаме терапия на плода.

Запознати сте, че всеки акушер-гинеколог препоръчва стартиране на фолиева киселина (вит. B9) – 3 месеца преди забременяване до края на бременността. Този витамин превантира дефекти на невралната тръба при плода и анемия по време на бременността.

Други витамини, които са безопасни по време на бременност са витамин С, витамин D , комплексните витамини за бременни. Изключение прави витамин А, който при предозиране води до увреждане на плода.

Гадене и повръщане са много характерни оплаквания в първия триместър от бременността. При тези състояния могат да се приемат препарати от групата на метоклопрамид, както и комбинирани препарати имащи в състава си лимон и джинджифил.

При усещане за ‘’парене зад гръдната кост’’ и повишена киселинност се препоръчва употребата на антиацидни средства, съдържащи магнезиев хидроксид, калциев карбонат и други.

Констипацията се среща често по време на бременността като за преодоляването й е важен хранителен режим богат на фибри и прием на лактулоза. При неповлияваща се констипация е възможна употребата и на бизакодил след консултация с АГ.

При вирусни инфекции, грип и други респираторни заболявания, налагащи прием на противовъзпалителни, обезболяващи и лекарства за висока температура с нисък риск са препаратите: парацетамол и ибупрофен. Правим важно уточнение, че употребата на ибупрофен трябва да се избягва в последния триместър от бременността поради неблагоприятен ефект върху плода.

Други медикаменти, които могат да се използват за симптоматично лечение са:

  • Деконгестанти са лекарства предизвикващи отбъбване на носната лигавица. Те облекчават симптомите, свързани със запушен нос и се използват в капките за нос. Препоръчително е избягването им в първи триместър от бременността и заместването им с физиологични разтвори. Не препоръчваме употребата на ксилометазолин, защото е свързан с покачване на кръвното налягане.
  • При болезнено и възпалено гърло е безопасна употребата на  пластили за смучене. Те са с разнообразен състав като най-уместни са тези, съдържащи природни/натурални средства.
  •  Сироп за кашлица също може да се използва, но в дозировка и продължителност спрямо състоянието на бременната.

При необходимост от провеждане на антибиотично лечение се препоръчва групата на цефалоспорините, пеницилините и макролидите след консултация с проследяващия АГ или лекар с друга специалност, чиито ресор е съответната нозологична единица (заболяване).

Нека да разгледаме и хормонални препарати, които могат да се използват по време на бременност:

  • Левотироксина е с нисък риск за плода и се използва при заболявания на щитовидната жлеза.
  • Инсулин при диабет, предхождащ бременността или при гестационен диабет (развит по време на бременността), се прилага с цел нормална глюкозна концентрация, оптимален растеж на плода и нисък риск за усложнения на бременността.
  • Прогестеронови препарати се използват в първия триместър от бременността при лечение на заплашващ аборт и са напълно безопасни. Препоръчва се тяхното използване и при риск от преждевременно раждане при скъсяване на маточната шийка.
  • Човешкия хориогонадотропин е хормонален препарат, който също се прилага в началото на бременността при лечение на заплашващ аборт, като потенцира действието на жълтото тяло и продукцията на ендогенен прогестерон.

Антихистаминовите препарати могат да се използват при различни алергични реакции, като продължителността и дозата се определят от специалиста.

При бременни с високо кръвно налягане се препоръчва прием на антихипертензивни медикаменти. Такива без тератогенен ефект върху плода са бета-блокерите и лабеталол, метилдопа, нифедипин. Бета–блокерите  могат да предизвикат намаляване на сърдечната честота на плода и майката,  и хипогликемия.

Да разгледаме и токолитичните средства. Това са медикаменти, които се използват за потискане на маточните контракции и предотвратяване на прежевременното раждане са:

  • Спазмолитици – но-шпа, спазмалгон, бусколизин, обикновено се използват в първия триместър на бременноста.
  • Магнезиеви препарати – потискат маточните контракции, прилагат се във втори и трети триместър. Те също имат и невропротективен ефект на мозъка на плода.

Антикоагулатна терапия се прилага при риск от развитие от тромботични усложнения и при някои придружаващи заболявания на майката. Препарати от групата на нискомолекулярни хепарини, са с безопасен профил на употреба по време на бременност.

Ацетилсалициловата киселина (аспирин) също може да се използва безопасно и се прилага успешни в превенцията на някои усложнения на бременността.

Доста често въпрос към АГ-то е дали може да се лекуват зъби по време на бременност и дали може да се използва упойка. Лечението на стоматологични проблеми не само е възможно, но и задължително, защото инфекция в устната кухина може да е причина за преждевременно раждане. Употребата на локална упойка е възможно, но трябва да се изключи адреналина от нея.

Не може да засегнем всички групи и медикаменти, но не това е нашата цел. Ние искаме да успокоим бременните жени, че при нужда и по лекарско предписание могат да употребяват определени лекарства.

Надяваме се, че на Вас ще Ви се наложи да използвате само фолиева киселина и при желание – мултивитамини. Желаем Ви лека и успешна бременност! 😊

Автор: д-р Магдалина Попиванова-Влахова

Редакция: д-р Борис Стоилов

cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram