Прееклампсия

Прееклампсия

Прееклампсия е едно от най-честите усложнения на бременността, като засяга 5-10% от всички бременни жени. То представлява повишено кръвно налягане над 140/90mmHg и протеин в урината след средата на бременността(след 20 гестационна седмица). Прееклампсията е причина за най-честата хоспитализация на жени в болница и е причина номер 1 за предизвикано от лекарите преждевременно раждане. В допълнение искам да кажа, че това състояние е сред водещите за майчината и неонаталната смъртност и заболяемост. Както става ясно този симптом е едно от най-тежките усложнения на бременността.

От няколко десетилетия се извършват различни проучвания свързани от причините за развитието му до лечението и предотвратяването му. За сега основното лечение е раждането на бебето и плацентата, ето защо и то е водеща пречина за по-ранното раждане. От своя страна по-ранното раждане на незрял плод може да доведе до редица усложнения за новороденото – затруднено дишане или невъзможност за самостоятелно дишане, инфекции на различни системи, проблеми в храносмилателната система, детска церерална парализа, а дори и смърт.

Целта в последната декада на определени изследователи е по-ранното откриване, даже и предвиждане на жените, които ще го развият и предотвратяване на Прееклампсията. Екипът на професор Николайдис създаде скрининг, изследване с което да се определят рисковите пациенти. Този скрининг открива до 90% от жените, които ще развият нежеланото усложнение. Още по-важно, че знаменитият професор създаде и метод за предотвратяването на това състояние до 89% на жените, които ще го развият.

Горд съм от факта, че и аз участвах в тези мащабни проучвания, които доведоха до съществен пробив в пренаталните грижи и майчиното здравеопазване. Понеже това е симптом с особено голям ефект върху бременността, засяга и бременната жена и плода, основна мисия на Центъра по Майчини-Фетална Медицина е превенция на възможно най-много усложнения. Ние сме оборудвани с най-високо ниво на техника, както и специалистите ни са обучени и ангажирани с най-модерните тенденци, базирани на сериозни научни проучвания.

Ние предлагаме на всяка наша пациентка скрининг и превенция на Прееклампсията. Това изследване се извършва в 11-14г.с., заедно със скрининг за синдром на Даун и ранната фетална морфология. То включва подробно събиране на данни за медицинското досие, вземане и анализиране на кръвна проба (в рамките на деня), измерване на кръвното налягане няколко пъти, подробен ехографски преглед. Нашите пациенти получават резултата си в рамките на 2 часа от вземането на кръвната проба, с което малко центрове в страната могат да се похвалят!

Автор: д-р Борис Стоилов

cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram